News

Codurile Penale, adoptate în forma dată de Florin Iordache! Cum îl ajută pe Liviu Dragnea

24.04.2019 | 13:25
Codurile Penale adoptate in forma data de Florin Iordache Cum il ajuta pe Liviu Dragnea

Codul Penal și Codul de Procedură Penală au fost adoptate de plenul Camerei Deputaților în forma dată de Florin Iordache, contestată de opoziție. Despre schimbare a vorbit și liderul PSD afirmând că ”Nu e problemă cu majoritatea”, făcând referire și la votul care nu a mai avut loc cu privire la restructurarea Guvernului.

Codurile Penale au fost adoptate în forma dată de Florin Iordache

Pentru social-democrați, miza este foarte mare. Codurile Penale au fost schimbate de Comisia Iordache, fiind imediat contestate la Curtea Constituțională, iar unele articole au trecut de controlul constituțional, în schimb altele nu.

PSD a dorit ca Ministerul Justiției să dea o ordonanță de urgență pentru modificarea Codului Penal și al celui de Procedură Penală, însă, cum Tudorel Toader a fost tras de timp, după cum a fost acuzat de Viorica Dăncilă, coaliția PSD-ALDE a hotărât înlăturarea sa din funcția de ministru al Justiției, așa că acestea s-au întors la Comisia Iordache, unde au fost schimbate din nou, astfel că miercuri vor ajunge la votul final din Camera Deputaților, care este for decizional în această situație.

Codurile Penale, adoptate în forma dată de Florin Iordache! Cum îl ajută pe Liviu Dragnea
Pentru social-democrați, miza este foarte mare

Modificările Codurilor penale

Ședința din plenul Camerei Deputaților a început în jurul orei 10:00 și a fost condusă de Florin Iordache. Social-democrații au avut această ședință de grup pentru a vedea dacă snt suficienți pentru a trece aceste modificări ale Codurilor penale. Partidul a avut nevoie de 165 de voturi pentru a adopta modificările Codurilor penale.

  • Scad pedepsele pentru abuz în serviciu
  • Este dezincriminată cu totul neglijența în serviciu
  • Scad termenele de prescripție. Specialiștii spun că această modificare-cheie ar putea să îl vizeze sau să îl intereseze direct și pe Liviu Dragnea, în dosarul său privind angajările fictive
  • Termenul pentru denunț este redus la un an. După ce trece un an, persoana care face un denunț poate fi și ea pedepsită.
  • Interzicerea, în cursul urmăririi penale și al judecării cauzei, a comunicărilor publice, precum și a furnizarea altor informații provenind de la autorități publice, referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Acest lucru ar însemna că presa nu va mai putea furniza informații de interes public despre demnitari vizați de anchete sau despre faptele de care sunt acuzate aceste persoane.
  • Persoanele din cadrul autorităților publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau inculpate ca și cum acestea ar fi vinovate, decât dacă există o hotărâre definitivă de condamnare cu privire la acele fapte.