News
notix pixel id

Codurile Penale, modificate de urgență! Comisia Iordache începe lucrul, Tudorel Toader participă

16.04.2019 | 18:02
Modificare Coduri Penale!

Comisia Iordache are un raport favorabil pe modificările la Codul Penal. În cursul zilei de marți a avut loc prima ședință a Comisiei speciale conduse de Florin Iordache. Mâine, 17 aprilie, urmează să aibă loc și un vot în plenul Senatului. Tudorel Toader a luat parte la ședința comisiei parlamentare pe justiție, chiar dacă Iordache a spus că nu l-a invitat la discuție. Modificarea Codului Penal a fost adoptat cu voturi din partea majorității din PSD-ALDE-UDMR.

Modificare Coduri Penale!

Codurile penale vor fi modificate în Parlament. Azi a avut loc prima ședință a Comisiei conduse de Florin Iordache, miercuri urmează să aibă loc votul. Tudorel Toader a fost prezent la discuții cu toate că Iordache a precizat faptul că nu l-a invitat. Modificarea Codurilor Penale a fost decisă de cele 12 voturi pentru, venite din partea PSD-ALDE-UDMR și 7 voturi împotrivă, venite de la USR și PNL. Ioan Cupșa, deputat, a declarat cu lux de amănunte ce s-a întâmplat astăzi. Acesta a precizat că Iordache este „o amnistie sui generis, pentru cei care conduc PSD şi ALDE şi pentru infractorii de lux ai acestei ţări.”

În acest context, în urma deciziei PSD, azi au fost puse la vot articolele declarate constituţionale de către CCR după sesizările formulate de preşedintele Klaus Iohannis. „Prescripţia, ce înseamnă? Aşa cum s-a modificat legea, toate infracţiunile grave, abuzul în serviciu şi nu numai cu urmări grave, petrecute anterior anului 2010, luna aprilie, vor fi de nepedepsit. Au modificat termenul de prescripţie, prescripţia specială nu va fi de 16 ani ci de 9 ani. Pentru jupânii din PSD şi ALDE şi pentru tovarăşii lor, amnistia va fi dată dacă textul normativ va fi adoptat de Parlament”, a spus deputatul PNL.

Modificare Coduri Penale
Modificare Coduri Penale

Modificările făcute la Codul Penal

a) cel condamnat a executat cel puţin jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin două treimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 15 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani;
b) cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis;
c) cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească; „Întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale
d) acoperirea integrală a prejudiciului material cauzat prin infracţiune, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, dacă făptuitorul nu a mai beneficiat de această circumstanţă într-un interval de 5 ani anterior comiterii faptei. Circumstanţa atenuantă nu se aplică în cazul săvârşirii următoarelor infracţiuni, dacă au produs un prejudiciu material: tâlhărie, piraterie, furt calificat, fraude comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri