Fotbal international

Coentrao a lăsat pe Real Madrid! Era ultimul portughez rămas pe Santiago Bernabeu

31.08.2018 | 23:01
Fabio Coentrao a lăsat pe Real Madrid. Se reîntoarce la Rio Ave, echipa de unde a plecat în fotbalul mare

Fabio Coentrao a lăsat pe Real Madrid în ultima zi de mercato a acestei veri în Spania. Fundaşul stânga lusitan va juca acasă,  pentru o echipă mică, precum Rio Ave, dar care înseamnă foarte mult din punct de vedere sentimental pentru Fabio. Era ultimul portughez care mai rămăsese, mai mult cu numele, pe Santiago Bernabeu. Rând pe rând Pepe şi Cristiano Ronaldo au plecat din capitala Spaniei, ultimul în această vară şi Real a rămas fără un contigent important, pentru că portughezii au fost mereu la mare preţ, dacă ne amintim şi de Luis Figo.

Coentrao a sosit la Madrid în 2011, de la Benfica Lisabona, în schimbul sumei de 30 de milioane de euro. A jucat în total pentru galactici doar 58 de partide, pentru că în ultimii doi ani a fost împrumutat la AS Monaco şi sezonul anterior la Sporting Lisabona, pentru suma de un milion de euro. Legătura cu Rio Ave provine din faptul că acesta este clubul unde a evoluat pentru prima dată, între 2005-2007 şi de unde s-a lansat apoi spre marea performanţă. La Real Madrid a fost dorit în mod expres de compatriotul său Jose Mourinho, care a spus despre Coentrao că este cel mai bun fundaş stânga din lume.

Deşi juca apărător tehnica sa i-a adus o poreclă extrem de măgulitoare, Figo das Caxinas, după numele legendarului Luis Figo. În mod paradoxal, la Benfica, deşi fusese numit în 2007 între primele 50 de talente din lume, Coentrao a jucat prea puţin de ceea ce ar fi sperat şi astfel a ales să plece la Zaragoza, sub formă de împrumut. Unde însă a fost şi mai rău, intrând pe teren doar un meci. Între timp, deşi nu era titular, Benfica i-a extins contractul până în 2015 şi aşa a putut fi transferat în 2011 la Real Madrid pentru 30 de milioane euro. Cât a stat Jose Mourinho pe bancă a fost perioada perfectă, Coentrao fiind titular indiscutabil. Aşa a ajuns să joace şi în echipa naţională de 52 de ori şi să marcheze 5 goluri.

Coentrao a lăsat pe Real Madrid. A suferit pe Bernabeu 18 accidentări

La Madrid Fabio a colecţionat 9 trofee pe plan intern şi internaţional: două titluri, câte o Cupa Spaniei, Supercupa Spaniei, două Champions League, o Supercupă a Europei şi două Campionate Mondiale ale cluburilor. Poate că performanţele sale ar fi fost mult mai mari, dar Coentrao a fost predecesorul lui Gareth Bale pe Santiago Bernabeu la capitolul accidentări. La fel ca şi galezul, sosit în 2013, Fabio a fost un abonat al medicilor lui Real, suferind nu mai puţin de 18 accidentări.

Coentrao a lăsat pe Real Madrid. A făcut parte 7 ani din lotul lui Real. Aici alături de compatriotul său Cristiano Ronaldo
Coentrao a lăsat pe Real Madrid. A făcut parte 7 ani din lotul lui Real

Aceste stopuri nedorite au dat mult înapoi cariera portughezului cu muşchi de sticlă, pentru că foarte repede făcea fie contractură, fie ruptură musculară. Accidentările l-au scos perioade bune din circuit şi i-au influenţat decisiv şi negativ cariera. Are numai 30 de ani, deci ar putea juca încă mult timp, dar nu ştie cât o va mai putea face, datorită problemelor medicale. Contractul semnat acum cu Rio Ave este tocmai de aceea numai pe durata unui singur sezon. Rămâne de văzut cum va rezista Coentrao şi dacă lucrurile vor merge bine atunci cariera sa va continua. Dacă nu, decizia este luată, se va opri aici.