Sport

Coincidenţele care anunţă campioana Europei. Anglia speră să se repete istoria

Într-un fotbal plin de superstiţii, vă prezentăm „semnele“ care o anunţă pe Anglia campioana Europei, dar şi pe cele care îi dau fiori.
10.07.2021 | 10:37
Coincidentele care anunta campioana Europei Anglia spera sa se repete istoria
ADVERTISEMENT

Fotbalul este un sport în care superstiiţiile joacă un rol important. Piciorul cu care păşeşte un fotbalist pe teren, numărul de pe tricou, simbolurile religioase şi multe alte asemenea „semne prevestitoare“ fac parte din sportul-rege.

Fie că e vorba despre fotbalişti, antrenori sau suporteri, toţi speră la un semn din partea Universului că echipa lor va ieşi învingătoare. Iar englezii au de ce să viseze înainte de finala cu Italia. FANATIK a adunat o serie de coincidenţe, care o „anunţă“ pe Anglia învingătoare pe Wembley, dar şi altele care îi dau fiori.

ADVERTISEMENT

Finala Euro 2020, Italia – Anglia se joacă duminică, 11 iulie, de la ora 22:00, pe stadionul Wembley din Londra. Pro TV va transmite şi ultimul meci de la Campionatul European.

1966 cu repetiţie

Primul, şi poate cel mai important pentru suflarea microbistă engleză, este Cupa Mondială din 1966. Atunci, Anglia devenea regina lumii, într-o finală cu Germania, chiar pe Wembley.

ADVERTISEMENT

Stadionul finalei nu este singura similitudine cu turneul final din urmă cu 55 ani. Atunci, ca şi acum, competiţia a început pe 11 iunie. Şi, mai mult decât atât, Anglia a avut două victorii şi o remiză în faza grupelor, fără să primească gol. În primul tur eliminatoriu, a scăpat din nou fără gol, iar în semifinale a cedat pentru prima dată, dar a câştigat cu 2-1.

O altă coincidenţă, e că atât în 1966, cât şi în 2021, Anglia a câştigat împotriva inamicului Germania. Atunci o făcea în finală, acum, în optimi.

ADVERTISEMENT

Talismanul Chelsea?

Istoria are uneori tendinţa să se repete, fără ca ştiinţa să poată explica această ciclicitate. Iar suporterii Albionului se roagă ca şi acum să fie la fel. Chelsea, formaţie importantă în Premier League, a reuşit să câştige de două ori în istoria ei Liga Campionilor.

Se întâmpla în 2012 şi în… 2021. În urmă cu 9 ani, pe 19 mai 2012, Chelsea devenea campioana Europei la nivel de club, iar 43 de zile mai târziu, pe 1 iulie, Italia pierdea şansa de a deveni campioana Europei la nivel de naţională, după un 0-4 cu Spania în finala Euro 2012.

ADVERTISEMENT

Anul acesta, pe 29 mai, 10 zile mai târziu decât în 2012, Chelsea câştiga Liga Campionilor pentru a doua oară, iar finala Euro se joacă pe 11 iulie, cu 10 zile mai târziu decât cea din 2012. Pierde Italia şi finala din 2021?


  • (P) Cotă SUPERBET pentru Italia – Anglia: 1,80 este cota pentru „Anglia câştigă trofeul”. Vezi aici toate cotele!


Finala precedentă, un semn?

Un alt detaliu interesant este legat de naţionalitatea arbitrului din finală. Nu, nu e vorba de Bjorn Kuipers, cel puţin nu încă. Este vorba de Mark Clattenburg, englezul care a condus finala din 2016, pe care a câştigat-o Portugalia, după ce, cu patru ani înainte, portughezul Pedro Proenca arbitra finala din 2012.

Aşadar, arbitru portughez la finala din 2012, Portugalia câştigătoare în 2016. Arbitrul englez în 2016, oare Anglia campioană în 2021?

Bjorn Kuipers şi detaliul care dă fiori

Olandezul Bjorn Kuipers a fost ales să conducă Italia – Anglia în finala Euro 2020. Un semn bun pentru englezi, dacă ne uităm pe rezultatele lor cu batavul la centru. Au bătut Suedia în sferturile CM 2018 (2-0) şi Polonia în preliminariile CM 2014 (2-1).

Iar Italia nu prea a avut succes cu acelaşi arbitru: 0-3 cu Spania în calificările pentru CM 2018, 1-3 cu Franţa într-un amical din 2016 şi 1-1 contra Croaţiei în preliminariile Euro 2016. Până acum, numai veşti bune pentru englezi.

Doar că, Bjorn Kuipers a arbitrat şi un meci direct Anglia – Italia. Se întâmpla la CM 2014, iar squadra azzurra s-a impus atunci cu 2-1. Era primul meci dintr-o grupă din care niciuna dintre cele două nu a reuşit să se califice mai departe.

Albul norocos sau excepţia Italia?

O statistică mai puţin obişnuită la Euro 2020 spune că echipele îmbrăcate în alb au succes în fazele eliminatorii. Danemarca în alb a eliminat Ţara Galilor în optimi. La fel şi Cehia pe Olanda, în prima mare surpriză a acestui turneu final.

Alte 3 optimi au avut învingătoare albe: Spania contra Croaţiei, neaşteptata Elveţie în faţa campioanei mondiale Franţa şi… Anglia cu marea rivală Germania.

Tradiţia s-a păstrat şi în toate cele patru sferturi: Spania a scos Elveţia, Italia pe Belgia, Danemarca pe Cehia şi… Anglia pe Ucraina.

În semifinale, Anglia, tot în alb, a trecut de roşia Danemarcă, dar Italia, cu adevărat squadra azzurra, a trecut de Spania, care a purtat alb. Aşadar, trupa lui Mancini, care va juca în albastru şi în finală, contra unei Anglii în alb (cel mai probabil), este singura care a „încălcat“ regula albului. Cum va fi în finala Euro 2020? Vom vedea.


  • (P) Cotă SUPERBET pentru Italia – Anglia: 1,95 este cota pentru „ambele marchează”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT