Fotbal intern

Colac de salvare pentru sport: Guvernul a dat OUG prin care statul plătește 3.400 de lei din salariul sportivilor. Cluburile socotite IMM-uri se pot împrumuta până la 10 milioane de lei cu garanții guvernamentale. DOCUMENT OFICIAL

21.03.2020 | 18:45
ADVERTISEMENT

Două Ordonanțe de Urgență publicate sâmbătă dimineață în Monitorul Oficial salvează, la propriu, sportul românesc de la faliment într-un moment critic. Documentele emise de guvern cuprind prevederi prin care statul le va plăti sportivilor 75% din salariul mediu brut pe economie, asta însemnând circa 3.400 de lei net pe lună. Pentru majoritatea cluburilor și a federațiilor sportive din România, acest lucru va fi suficient. Epidemia de coronavirus începe să ia viteză și la noi în țară, iar socotelile făcute de șefii fotbalului, care cred că pot relua activitatea luna viitoare, sunt mai degrabă rupte de realitate.

Guvernul a emis și alte facilități și înlesniri pentru intreprinderile mici și mijlocii. În cazul cluburilor care se încadrează la secțiunea intreprinderilor mijlocii, statul va garanta 80% din creditele bancare până la 10 milioane de lei. Măsura s-ar putea dovedi salvatoare în cazul unor cluburi care au sportivi de înaltă performanță sau angajați (sportivi, antrenori, șefi) cu contracte mult peste salariul mediu pe economie, așa cum sunt cele din fotbal și unele din handbal.

ADVERTISEMENT

Intreprinderile mijlocii sunt acele societăți care au 50-249 de angajați și cel puțin unul din următoarele două criterii: cifră de afaceri anuală netă de cel mult 50 de milioane de euro sau plafonul de cel mult 43 de milioane de euro pentru activele totale.

Intreprinderile mici  sunt acele societăți care au 10-49 de salariați și unul din următoarele două criterii: cifră de afaceri anuală netă sau active total de cel mult 10 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Cele mai multe cluburi de fotbal din primele 3 ligi românești se încadrează la aceste categorii.

Garanția statului le-ar permite cluburilor să acceseze linii de credit de 10 milioane de lei chiar dacă, în condiții normale, sunt nebancabile

Această mână de ajutor este decisivă, pentru că majoritatea cluburilor de fotbal erau, literalmente, pe buza prăpastiei. Managementul prost a făcut ca mare parte din grupările care joacă în primele ligi – cele nefinanțate de primării – să fie surprinse de criza coronavirus fără rezerve și nebancabile. Cele mai multe cluburi au capital negativ – asta înseamnă că patronii își împrumută echipele și nu le finanțează în sensul propriu al cuvântului.

Cu datorii către diverse firme sau chiar persoane fizice, cu capital social minim, aceste cluburi nu aveau cum să obțină credite de la nicio bancă în situația actuală. De obicei, patronii din fotbal garantau împrumuturile bancare cu drepturile TV care urmau să vină în lunile următoare. Dar acum campionatul e suspendat și nimeni nu știe când va putea fi reluat. Această soluție pica, așadar.

ADVERTISEMENT

Un club de Liga 1 consumă, în medie, circa 200.000 de euro pe lună, cea mai mare parte a banilor ducându-se în salariile fotbaliștilor. Creditul garantat de stat, de până la 10 milioane de lei (2 milioane de euro), ar salva aceste grupări, care ar putea astfel să acceseze linii de finanțare de la bănci. O cheltuire chibzuită a banilor le poate permite echipelor din Liga 1 să supraviețuiască și un an din aceste împrumuturi.

Situația tinde să devină gravă și în România, iar medicii încep să vorbească despre o perioadă de 4-5 luni de izolare a oamenilor.

ADVERTISEMENT

Situația fotbalului era disperată. Unele cluburi mai aveau resurse pentru 1-2 luni

Sursele FANATIK avertizau, zilele trecute, că situația multora dintre cluburile de Liga 1 la fotbal era literalmente disperată. Unele grupări mai aveau bani pentru o lună sau două de funcționare. În perspectiva unei suspendări a sezonului 4-5 luni, până în toamnă, șansele ca Liga 1 să se reia cu mai puține echipe erau foarte mari. Acum, situația se va stabiliza.

Salvatoare va fi această decizie și pentru LPF și FRF. Ambele instituții nu stau foarte bine cu banii. La federație, Burleanu a făcut praf cei peste 6 milioane de euro găsiți în conturi când a venit președinte și a mâncat, de mână cu Bodescu, Vișan și toți ceilalți “experți” cu care a umplut Casa Fotbalului, alte zeci de milioane de euro trimiși ajutoare de FIFA și UEFA. Acum, FRF e într-o situație financiară foarte precară, sursele FANATIK afirmând că se discută în birourile de la etajul doi chiar despre concedieri și trimiteri în șomaj tehnic.

Criza economică este deja instalată, iar pentru cluburile de fotbal din Liga 1 sursele de venit s-au împuținat dramatic. Nu e sigur cum vor evolua lucrurile nici după revenirea la activitatea normală, atunci când se va produce aceasta, după cum a explicat, într-un interviu, Cristian Grosu, jurnalist specializat pe economie.

Prevederile OUG publicate sâmbătă, 21 martie 2020, în Monitorul Oficial al României

Prevederile Ordonanțelor de Urgență publicate sâmbătă în Monitorul Oficial și care salvează sportul românesc:

“Ordonanță de urgență privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare
Art. I – Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii – IMM INVEST ROMÂNIA, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.029 din 27 decembrie 2017, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 209/2018, se modifică și se completează după cum urmează:

  1. La articolul 1, alineatele (3) și (3-1) se modifică și vor avea următorul cuprins:

(3) Programul constă în acordarea de garanții de stat în favoarea fiecărui beneficiar participant la program pentru una dintre următoarele categorii de credite, după cum urmează:
a) unul sau mai multe credite pentru realizarea de investiții și/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către stat, prin Ministerul Finanțelor Publice, în procent de maximum 80% din valoarea finanțării, exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente creditului garantat. Valoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul acestei facilități este de 10.000.000 lei. Valoarea maximă a creditelor/liniilor de credit pentru finanțarea capitalului de lucru acordate unui beneficiar nu poate depăși media cheltuielilor aferente capitalului de lucru din ultimii 2 ani fiscali, în limita a 5.000.000 lei. Pentru creditele de investiții, valoarea maximă a finanțării este de 10.000.000 lei. Pentru IMM-urile care nu au depus situații financiare la data solicitării creditului garantat, valoarea maximă a finanțării pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru va fi calculată ca dublul mediei cheltuielilor aferente capitalului de lucru din balanțele lunare.

Sau

  1. b) una sau mai multe garanții pentru credite/linii de credit pentru finanțarea capitalului de lucru, exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente creditului garantat de stat în procent de maximum 90% acordat unei microintreprinderi sau întreprindere mică, în valoare maximă de 500.000 de lei pentri microintreprinderi, respectiv maximum 1.000.000 lei pentru întreprinderile mici. (…)”.

“Ordonanță de urgență pentru modificarea și comletarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-COV-2
(…)
Art. XV – (1) Alți profesioniști, astfel cum sunt reglementați de Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care nu au calitatea de angajatori și întrerup activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgență instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, beneficiază din bugetul general consolidat de o indemnizație egală cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit pentru anul 2020.

(2) Pe perioada stării de urgență instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, pentru perioada suspendării temporare a contractului de activitate sportivă, din inițiativa structurii sportive, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, persoanele prevăzute la art. 67-1 alin. (1) lit. a)-o) din Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000, cu modificările și completările ulterioare, beneficiază de o indemnizație de 75% din drepturile în bani aferente contraprestației activității sportive, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020. Indemnizația se suportă din bugetul general consolidat. (…)”.

 

ADVERTISEMENT