După ce două doctorițe de la Spitalul Pantelimon au fost arestate, fiind acuzate că ar fi ucis mai mulți oameni reducând doza de noradrenalină, Colegiul Medicilor spune că li s-au încălcat drepturile.
Conform Colegiului Medicilor din România, prin intermediul unui comunicat, aceștia precizează că medicii nu au beneficiat de un proces echitabil din partea Consiliului Superior de Medicină Legală, fiind încălcată și prezumția de nevinovăție.
„(…) Prin modul în care conducerea Consiliului Superior de Medicină Legală a prezentat în spaţiul public concluziile unui raport medico-legal efectuat într-o anchetă în curs, fără a respecta dreptul celor doi medici de a face obiecţiuni la concluziile raportului medico-legal, şi expunând public procentul de vinovăţie de 99%, a încălcat în mod grav drepturile medicilor inculpaţi la un proces echitabil, cu nerespectarea prezumţiei de nevinovăţie, atât timp cât cauza este nefinalizată, la acest moment, cu un rechizitoriu de trimitere în judecată, şi a realizat o nepermisă hotărâre de condamnare în spaţiul public a medicilor anchetaţi, în contradicţie cu normele deontologice profesionale, antepronunţându-se în dosar”, se arată în comunicat.
Având în vedere că specialiști din Anestezie și Terapie Intensivă din România și alte țări europene, precum și Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă, au emis opinii medicale care cer o reevaluare a suspiciunilor de omor premeditat, Colegiul Medicilor din România își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că măsurile luate împotriva medicilor sunt prea severe.
Ei cred că există alte soluții pentru a proteja siguranța publică și cer ca justiția să folosească toate resursele legale disponibile pentru a evita condamnările înainte de finalizarea anchetei.
„Totuşi, prin modalitatea de comunicare, Colegiul Medicilor din România constată încălcarea, de către conducerea Consiliului Superior de Medicină Legală, a acestui ghid de bună practică, atunci când în spaţiul public s-au dat “verdicte pripite”. În plus, CMR remarcă ignorarea unui pas obligatoriu, aşa-numitul ‘Step 2’, din ghidul invocat (pagina 549), ce recomandă, clar, ca medicul legist să se consulte cu unul sau mai mulţi specialişti, înaintea emiterii unor concluzii, fie ele şi preliminare”, mai scrie sursa citată.
Colegiul Medicilor subliniază, de asemenea, că este dedicat promovării unui cadru legislativ modern, care să răspundă nevoilor medicilor și pacienților, conform standardelor internaționale.
„Totodată, au fost abordate, în mod public, problemele identificate atât în legislaţia specifică, ce reglementează activitatea de medicină legală, dar şi modul deficitar în care îşi desfăşoară activitatea, la nivel naţional, serviciile de medicină legală, prin determinarea de întârzieri nejustificate, în demersurile legale, cu consecinţe majore la nivelul întregii societăţi. Acestea sunt recunoscute public, documentate obiectiv şi sunt imputabile structurilor de medicină-legală, neputând fi, în niciun caz, imputate Colegiului Medicilor din România”, se precizează în comunicat.
În plus, Colegiul Medicilor din România mai precizează că, în conformitate cu jurisprudența Curții Europene, care este obligatorie pentru instanțele din România și având în vedere interesul public în cazul Spitalului Pantelimon, toate instituțiile medicale și juridice implicate trebuie să colaboreze pentru a descoperi adevărul, bazându-se pe dovezi medicale solide.
Doi medici de la Spitalul Pantelimon au fost arestați preventiv sub acuzația că ar fi cauzat moartea unui pacient din terapie intensivă, prin reducerea intenționată a dozei de noradrenalină, un medicament esențial pentru menținerea tensiunii arteriale. Mai mult decât atât, procurorii ar avea dovezi și pentru 17 persoane decedate în condiții suspecte.