News

Colegiul Medicilor din România vrea sancționarea medicilor care spun neadevăruri în spațiul public. Ce pedepse ar putea primi aceștia

Colegiul Medicilor din România va propune guvernului adoptarea unui mecanism de sancționare rapidă a medicilor care prin declarațiile lor pun în pericol sănătatea publică.
17.10.2021 | 16:25
Colegiul Medicilor din Romania vrea sanctionarea medicilor care spun neadevaruri in spatiul public Ce pedepse ar putea primi acestia
Colegiul Medicilor din România vrea sancționarea medicilor care spun neadevăruri în spațiul public. Ce pedepse ar putea primi aceștia Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), este de părere că printre responsabilii pentru momentul extrem de dificile pe care îl traversează România în ceea ce privește sănătatea publică se numără și medicii care care au transmis public mesaje greșite, nevalidate științific.

Colegiul Medicilor din România vrea sancționarea medicilor care spun neadevăruri în spațiul public

Potrivit președintelui CMR, țara noastră este un exemplu negativ la nivel internațional din punctul de vedere al situației sistemului sanitar copleșit de pandemie.

ADVERTISEMENT

“Suntem într-o situație dramatică, un moment foarte-foarte greu pentru existența noastră. Cum am ajuns aici? Prin nevaccinare. Prin lipsa de încredere în mesajul nostru, al medicilor.

Deja țara noastră este un exemplu negativ la nivel internațional prin comparație cu țările unde rata de vaccinare este peste 80%. Avem spitalele pline, nu mai putem face față cazurilor noi.

ADVERTISEMENT

Am ajuns în această situație și din cauza unor colegi medici, care au transmis public mesaje greșite. Mesaje nevalidate științific, mesaje care au dus populația în eroare”, a declarat pentru Antena 3 președintele CMR.

Pentru această categorie de medici, susține prof. dr. Coriu, este necesară sancționarea prin suspendarea dreptului de a-și exercita profesia.

ADVERTISEMENT

“Pentru a corecta acest lucru, o să propunem la nivelul Guvernului un mecanism rapid de sancționare prin suspendarea exercitării profesiei medicale pentru aceste persoane.

Să nu mă înțelegeți greșit. Eu sunt pentru libera exprimare, dar medicul, atunci când este chemat la un post de televiziune sau își exprimă în media opinia, el este chemat ca medic, este vorba de opinia medicală. Și atunci oamenii cred în ceea ce spune (acest medic n.r.) și nu are voie să transmită informații care pun în pericol sănătatea publică”, a mai explicat președintele CMR.

ADVERTISEMENT

Decizia de a susține sancționarea medicilor care fac afirmații neadevărate în mass-media a fost anunțată și pe pagina de Facebook a Colegiului Medicilor din România.

Președintele Colegiului Medicilor susține necesitatea unui nou lockdown

În cadrul aceleiași intervenții televizate, prof. dr. Daniel Coriu a susținut că printre puținele soluții care ar putea opri transmiterea infecției cu coronavirus se numără un lockdown similar cu cel introdus anul trecut în România.

“Avem un număr foarte mare de decese evitabile. Resursa umană, corpul medical, este sub o presiune uriașă. Suntem obosiți, suntem copleșiți. Tratăm pacienți în corturi, în containere.

Ce avem de făcut? În primul rând să oprim transmiterea infecției. Probabil, închiderea completă a activităților, pe modelul lockdown-ului care a fost anul trecut și cu respectarea strictă a normelor sanitare.

Și, bineînțeles, vaccinare, vaccinare, vaccinare”, a mai declarat prof. dr. Daniel Coriu.

ADVERTISEMENT