News

Colentina redevine spital Covid. Gabriela Firea: Viața a peste 20.000 de bolnavi cronici, în pericol

08.10.2020 | 17:17
Colentina redevine spital Covid Gabriela Firea Viata a peste 20000 de bolnavi cronici in pericol
Spitalul Colentina se transformă în Spital Covid
ADVERTISEMENT

Gabriela Firea, fostul primar general al Capitalei, avertizează că viața a 20.000 de bolnavi e pusă în pericol dacă spitalul Colentina redevine spital Covid.

Autoritățile au recunoscut acest lucru, însă era de așteptat ca România să repete scenariul de la începutul pandemiei, când majoritatea spitalelor au fost transformate în spitale Covid.

ADVERTISEMENT

Lipsa de specialiști sau de paturi îi determină pe guvernanți să comaseze spitale și să transforme peste noapte în spitale Covid majoritatea unităților spitalicești din România din orașele mari.

Spitalul Colentina se transformă în Spital Covid, din nou

Colentina redevine spital COVID! Din ordinul lui Orban! Viața a peste 20.000 de bolnavi cronici tratați aici, lunar, este în pericol! Nepăsarea de la guvernare naște decizii horror!“, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Informația a fost confirmată de managerul spitalului Colentina, Remus Mihalcea. „Da, este adevărat, așteptăm hârtia de DSP. Spitalul va redeveni spital COVID de când vom externa toți pacienții internați în prezent”, a declarat medicul, conform Antena 3.

Cu toate acestea, spitalul Colentina este un caz aparte în sistemul medical din București și din România. În luna iunie, medicii acestui spital se revoltau pe ministerul Sănătății în condițiile în care în spital existau 867 de paturi care serveau mai puțin de 100 persoane asimptomatice cu Covid-19.

ADVERTISEMENT

A fost inițiată inclusiv o petiție prin care medicii trăgeau un semnal de alarmă. „În situaţia actuală, după depăşirea vârfului pandemiei, în care există o răspândire comunitară a virusului, când toate unităţile spitaliceşti ar trebui să fie capabile să gestioneze pacienţii suspecţi şi confirmaţi cu SARS-CoV2, blocarea globală a uneia dintre cele mai performante unităţi spitaliceşti multidisciplinare din Bucureşti este total lipsită de logică! Este evident, aşa cum a fost şi până acum, că pacienţii noştri nu pot fi preluaţi de alte spitale în aceste condiţii.

Cu toate acestea, deşi spitalul a depus de o săptămână toată documentaţia pentru obţinerea avizului temporar de funcţionare, la Direcţia de Sănătate Publică (pentru a da posibilitatea şi celorlalţi pacienţi, de a se adresa spitalului, nu doar a celor COVID), eliberarea acestui document întârzie în mod nejustificat, invocându-se mereu alte pretexte”, este menționat în petiția semnată de 300 de persoane.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Guvernul Orban nu pare interesat de experiențele din trecut și revine la modelul implementat în urmă cu jumătate de an, în speranța că pandemia de Covid-19 va fi încetinită.

ADVERTISEMENT