Gigantul japonez din industria anvelopelor, Yokohama Rubber Co., ia în considerare deschiderea unei fabrici în România. Ce planuri are compania în țara noastră?
Yokohama Rubber Co. s-ar pregăti să deschidă o fabrică de anvelope în România. Grupul a confirmat că ia în considerare achiziția companiei românești Euro Tyres Manufacturing, din Drobeta-Turnu Severin, potrivit profit.ro.
Astfel, în ultima parte a anului 2024, japonezii de la Yokohama au transmis o scrisoare de intenție privind achiziția activelor Euro Tyres Manufacturing spre conducerea societății, care deține o platformă industrială, ce se întinde pe mai mult de 19 hectare, în Mehedinți, relatează sursa menționată.
Euro Tires Manufacturing SRL este un producător român de anvelope off-road (OTR), aflat în faliment la momentul de față, după șapte ani de insolvență. Pe lângă cele aproape 19 hectare de teren, producătorul dispune și de 38 de clădiri.
În acest context, oficialii japonezi susțin că analizează situația. Yokohama a fost desemnată ofertant câștigător pentru activele companiei românești, conform reglementărilor falimentului, potrivit ERJ.
„Am fost desemnați drept ofertanți câștigători pentru activele mobile și imobile ale companiei, în cadrul procedurilor de faliment, conform reglementărilor aplicabile”, se arată în acea declarație scrisă de Yokohama.
Astfel, Yokohama ar urmări extinderea capacității de producție ORT în Europa, iar dacă ar finaliza această achiziție, va avea o prezență industrială și mai solidă pe piața europeană.
Mai mult decât atât, acest pas important ar putea aduce investiții suplimentare în industria locală. S-ar crea multe locuri de muncă, iar economia regiunii ar fi stimulată.
Mai mult, pe termen lung, dacă grupul japonez va decide în final să facă această mișcare în țara noastră, România ar putea deveni un nod imprtant în strategia de producție europeană Yokohama.
Porducătorii japonezi de anvelope au mai cumpărat și Trelleborg Wheel Systems pentru 2,1 miliarde de euro și divizia OTR a Goodyear pentru 905 milioane de dolari. Aceștia au încasări anuale de peste 7 miliarde de dolari și profit de peste jumătate de miliard de dolari anul trecut, conform economedia.ro.