Un colos energetic din România, care după Revoluția din 1989 a fost uitat de autorități, va fi readus la viață și va crea noi locuri de muncă pentru românii din zonă.
Este vorba despre termocentrala Fântânele, din județul Mureș, care în perioada comunistă a fost una dintre cele mai mari centrale din țară ce avea o capacitate impresionantă.
După Revoluție, la fel ca multe alte infrastructuri de la noi, centrala de la Fântânele a fost distrusă, iar timp de zeci de ani a zăcut în uitare și nepăsare.
De-a lungul timpului, au existat tot felul de discuții despre readucerea la viață a centralei, însă în ultimele decenii nu s-a concretizat nimic, iar majoritatea locuitorilor din zonă își pierduseră speranța că își va recăpăta gloria de altă dată.
Însă, acum proiectul pare că prinde contur și asta pentru că Ministerul Energiei a prezentat în cadrul noii strategii guvernamentale un plan care prevede repunerea pe picioare a termocentralei de la Fântânele până în 2030.
Concret, proiectul propus de Ministerul Energiei vizează construirea unei noi centrale ce va integra tehnologii de ultimă generație care va sprijini producția de energie electrică și va contribui la tranziția României către un mediu mai sustenabil.
„Finalizarea proiectului centralei electrice de la Fântânele, județul Mureș, prin construirea unei centrale de ultimă generație pe gaze, cu ciclu combinat, integrând tehnologii avansate pentru utilizarea hidrogenului și sisteme de stocare a energiei, având o capacitate instalată de până la 500 MW.
Acest proiect va consolida securitatea energetică a României, contribuind la tranziția către un mix energetic mai curat și sustenabil, prin integrarea tehnologiilor inovatoare și utilizarea infrastructurii existente. Implementarea acestei centrale va susține și obiectivul strategic național de a atinge o capacitate de producție de peste 1 GW din proiecte pe gaz până în 2030”, potrivit proiectului guvernamental.
Primele discuții despre reînvierea centralei de la Fântânele au început în anul 2008, însă nu s-au luat măsuri concrete în acest sens.
Alte tentative au mai existat în anul 2014, atunci când autoritățile promiteau proiectarea unei noi centrale, în 2019 când a fost anunțat un proiect pentru o centrală pe gaze, dar și în 2023, însă fără un rezultat concret.