News

Colosul energetic care va apărea în România. Lucrările de construcție sunt în desfășurare: “Proiect de importanță națională”

Vești bune pentru sistemul energetic al României. „Cea mai mare centrală pe gaz” din UE prinde contur în Hunedoara, la Mintia
23.02.2025 | 23:10
Colosul energetic care va aparea in Romania Lucrarile de constructie sunt in desfasurare Proiect de importanta nationala
Sebastian Burduja, despre lucrările la centrala Mintia Foto: hepta, Facebook / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Sebastian Burduja, ministrul Energie, a anunțat că un transport agabaritic record pentru România va traversa Vestul țării, transportând o turbină de mari dimensiuni către Termocentrala Mintia.

Centrala Mintia prinde contur

„Cea mai mare centrală” pe gaz din Uniunea Europeană de la Mintia, judeţul Hunedoara, ar urma să fie pusă în funcțiune în totalitate în anul 2026.

ADVERTISEMENT

„La Mintia prinde contur cea mai mare centrală pe gaz din UE. Un transport agabaritic record pentru România traversează Vestul ţării.

Cu greutatea de 788 de tone, acesta se va efectua în perioada 23 februarie – 4 martie, pe ruta: Nădlac 1 PTF – DN 7 – Nădlac 2 PTF – DN 7G – A1 – Giarmata – DJ 691 – Pişchia – DJ 691 – Alioş – DJ 691 – Neudorf – DJ 682 – Lipova (str. Timişorii – pod Lipova – DN 7) – DN 7 – Ilia – A1 – Grind – DN 68A – Săcămaş – DN7 – Termocentrala Mintia.

ADVERTISEMENT

Convoiul agabaritic va transporta o turbină de mari dimensiuni către Termocentrala Mintia (județul Hunedoara), termocentrală aflată în plin șantier.

Convoiul are o lungime totală de 120 m, lățime de 6 m, înălțime de 5,4 m și greutate 788 tone.

ADVERTISEMENT

Transportul face parte dintr-un contract ce cuprinde peste 250 de componente care au început să fie livrate la Mintia încă din luna iunie 2024 și au termene fixe de instalare pe fundații”, a scris Sebastian Burduja pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT

Proiect de importanță națională

Potrivit ministrului, centrala a fost declarată de către guvern un proiect de importanță națională în domeniul energiei electrice.

Centrala va contribui la asigurarea securității energetice a României și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, aliniind România obiectivelor europene de decarbonizare.

„Centrala va produce anual aproximativ 12,159 GWh de energie electrică, având o durată de viață proiectată de 30 de ani.

În cursul anului 2026, conform graficului de execuție la zi, termocentrala Mintia va fi pusă în funcțiune în totalitate și va deveni o componentă vitală pentru sistemul electroenergetic național.

Fiecare MW nou pentru România înseamnă șansa românilor și companiilor românești de a avea facturi mai mici și un pas înainte spre obiectivul nostru: România, exportator de energie”, a mai scris ministrul Energiei.