ADVERTISEMENT
Fotbal international

Colțescu live matters. Arbitrii români au provocat scandalul de rasism al anului 2020

Autori: Ionut Neamţu, Silviu Ghering | 31.12.2020 | 19:07
Colțescu live matters. Arbitrii români au provocat scandalul de rasism al anului 2020
Colțescu live matters. Arbitrii români au provocat scandalul de rasism al anului 2020. foto: hepta

Sebastian Colțescu, arbitrul craiovean cu multe păcate în prestațiile interne, a declanșat scandalul anului în fotbal printr-o exprimare nefericită, nicidecum rasistă, percepută greșit și exacerbată monstruos de banca tehnică a echipei turce Istanbul Bșakșehir.

ADVERTISEMENT

Povestea ridicată la rang de scandal mondial este arhi-cunoscută. La meciul de Champions Leagiu dintre PSG și Istanbul Bșakșehir, pe „Parc des Princes”, arbitrul de rezervă Sebastian Colțescu i l-a indicat „centralului” Ovidiu Hațegan pe „secundul” echipei turce, Pierre Webo, cu termenul „Ăla negru”.

A fost auzit de cei de pe banca de rezerve care au sărit ca arși la cuvântul „negru”, pe care l-au asociat cu apelativul rasist „nigger”, într-adevăr insultător. Nu este cazul, însă, al cuvântului românesc „negru” care indică o culoare.

ADVERTISEMENT

Scandalul de rasism al anului a fost provocat de Sebastian Colțescu. Turcii au folosit termenul „gispy” la adresa arbitrilor români

Pierre Webo, Demba Ba și celelalte persoane de culoare implicate în meci s-au simțit atât de ofensate de formularea lui Sebastian Colțescu încât au provocat întreruperea meciului și, până la urmă, chiar suspendarea sa.

UEFA a declanșat o amplă anchetă care vizează nu numai brigada arbitrilor români, dar și pe Istanbul Bașkșehir, pe înregistrările din momentele tensionate depe „Parc des Princes” auzindu-se clar cuvântul „gipsy”, mai este cazul să traducem?, adresat lui Colțescu de „banca”  turcilor.

ADVERTISEMENT

Sebastian Colțescu a fost făcut praf în țară, de la foști arbitri la conducerea FRF, care, pur și simplu s-a dezis de el, sau chiar ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe.

Încet, încet, opinia publică românească, exprimată „plenar” pe mediile de socializare, a început să acorde circumstanțe din ce în ce mai atenuante arbitrului craiovean, martelat mondial în primele zile după reacția furibundă a lui Pierre Webo și Demba Ba la un cuvânt care, în limba română, repetăm, nu are absolut nimic peiorativ, definind pur și simplu o culoare. Care, să ne ierte Dumnezeu, nu poate fi negată de nimeni în cazul celor doi amintiți mai sus…

ADVERTISEMENT

„Cu ajutorul avocatului meu din Franța, voi trimite o scrisoare la UEFA, în care să le explic că «negru» în română nu e același lucru cu «nigger» în engleză! Acești arbitri nu sunt rasiști! Și afirm treaba asta cu toate că nu i-am văzut, în viața mea”Ladislau Boloni

FANATIK l-a „demascat” pe Șovre și a ajuns în presa internațională

Uriașul scandal a fost comentată pe larg în toată lumea. FANATIK a venit cu un material în exclusivitate prin care a dovedit că afirmațiile considerate rasiste nu îi aparțin rezervei Sebastian Colțescu, ci asistentului Octavian Șovre, iar celebrele publicații „Gazzetta dello Sport” și „L’Equipe” au preluat informația și captura foto.

FANATIK a pus cap la cap mai multe informații, declarații ale unor foști arbitri români, imagini video și înregistrări audio ale momentului cu pricina, iar concluzia a fost că vocea care face prima oară declarația incriminată nu este a rezervei Sebastian Colțescu, ci asistentului Octavian Șovre.

ADVERTISEMENT

„Ăla negru de acolo, ăla negru. Nu se poate așa ceva. Ăla negru”, se aude pentru prima dată pe înregistrare vocea lui Octavian Șovre, care îi indică lui Ovidiu Hațegan cine trebuie eliminat de pe banca echipei oaspete.

FANATIK a luat legătura cu mai mulți foști arbitri români, care-i cunosc foarte bine pe arbitrii care au oficiat la meciul de la Paris, iar concluzia a fost unanimă: asistentul Șovre a fost cel care i-a spus lui Hațegan să-l elimine pe „ăla negru”.

ADVERTISEMENT

În completarea înregistrării audio vin și imaginile video, în care se vede clar cum Șovre îl arată apoi cu mâna pe Pierre Webo ca fiind ”ăla negru”. Dacă în imaginile video gestul lui Șovre apare doar pentru o fracțiune de secundă, din captură se observă foarte clar mâna întinsă a asistentului către banca de rezerve a lui Bașakșehir, cu trimitere către persoana care trebuie eliminată.

„Site-ul fanatik.ro anunță că nu arbitrul de rezervă Sebastian Colțescu l-a insultat pe Pierre Webo. Cel care se aude pe înregistrare este asistentul Octavian Șovre. Pentru a ajunge la această concluzie cotidianul online din România a vorbit cu diverși arbitri care au susținut în unanimitate că vocea care se aude prima dată este a tușierului”, a scris „Gazzetta dello Sport”.

„Oricine a fost autorul gestului, rămâne însă gravitatea faptului care i-a determinat pe jucători să părăsească terenul și pe oficialii UEFA să reprogrameze jocul a doua zi cu o brigadă de arbitri nou-nouță”, au mai notat jurnaliștii italieni.

La scurt timp, și renumitul cotidian „L’Equipe” a preluat informația oferită de FANATIK și a scris că vocea care se aude pe înregistrare îi aparține asistentului Șovre: „Site-ul FANATIK, care a apelat la foști arbitri, arată o imagine în care Șovre îl arată cu degetul pe antrenorul secund de la Bașakșehir, Pierre Webo”.

Că a fost Sebastian Colțescu sau Octavian Șovre, acum mai contează doar pentru cariera lor, deoarece România a primit o palmă uriașă din partea lumii fotbalului și nu numai. Fără discernământ și fără dreptul elementar de apărare. Pentru că, nu-i așa?, doar „Black lives matter”, nu și a unor „gispsy” din România…

  • 14 ani are la activ Sebastian Colțescu pe lista FIFA, 2006 -2020. A fost scos de Comisia Centrală a Arbitrilor (CCA) de pe lista FIFA în această toamnă, hotărâre cu aplicabilitate începând de la 1 ianuarie 2021
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!