Fotbal international

Columbia la Campionatul Mondial din 2018. Lotul Columbiei, programul şi cotele la pariuri

01.06.2018 | 18:23
Columbia la Campionatul Mondial din 2018 Lotul Columbiei programul si cotele la pariuri
Columbia la Campionatul Mondial 2018. S-a calificat direct de pe locul 4

Columbia participă pentru a şasea oară la un turneu final de Campionat Mondial. Ultima dată a fost în 2014, în Brazilia, când a atins şi faza cea mai înaltă din toate participările, sferturile de finală. Naţionala Columbiei are acum ca obiectiv prezenţa în cadrul optimilor, asta însemnând ieşirea din grupa foarte echilibrată cu Polonia, Senegal şi Japonia.

Columbia dispune de câţiva jucători de certă clasă mondială, în frunte cu James Rodriguez, mijlocaşul împrumutat de Real Madrid la Bayern Munchen şi vârful Radamel Falcao. Columbia este o echipă cu un joc tipic sud-american, posesie prelungită a balonului, driblinguri în exces, care însă a reuşit să înţeleagă că fotbalul nu este o poezie şi că dacă uiţi că mai trebuie să te şi aperi atent distrugi tot efortul celor din faţă. Va fi interesant de văzut cum joacă această naţională şi dacă James Rodriguez este cu adevărat regizorul.

Cum s-a calificat Columbia la Campionatul Mondial 2018

Preliminariile zonei Americii de Sud se desfăşoară sub forma unei grupe unice, în care fiecare formaţie joacă tur-retur cu cealaltă. Columbia a fost ultima echipă calificată direct, de pe locul 4, cu 27 de puncte, unul mai mult decât barajista Peru.

Calificarea s-a decis chiar în ultimul meci, în Peru, unde partida s-a terminat la egalitate, 1-1 şi astfel Falcao şi compania au rămas în faţa incaşilor. O victorie a acestora i-ar fi trimis pe columbieni la baraj, numai că meciul a fost chiar suspect în ultimele minute, când aflând celelalte rezultate columbienii le făceau semne adversarilor să o lase mai moale, pentru că un egal e perfect pentru amândouă. Columbia a acumulat 27 de puncte din 7 victorii, 6 egaluri, 5 eşecuri, golaveraj 21-19.

Lotul naţionalei Columbiei la turneul final al CM 2018

Selecţionerul Jose Pekerman dispune de câţiva jucători valoroşi, care evoluează la cluburi din campionatele mari ale Europei: portarul Ospina de la Arsenal, fundaşul Cristian Zapata de la Milan, mijlocaşii James Rodriguez (Bayern) şi Juan Cuadrado (Juventus), atacanţii Radamel Falcao (Monaco) şi Luis Muriel (Sevilla)

Columbia este la al 6-lea turneu final de CM şi are ca obiectiv cel puţin optimile de finală, fiind considerată favorita grupei H
Columbia este la al 6-lea turneu final de CM şi are ca obiectiv cel puţin optimile de finală

PORTARI: David Ospina (Arsenal), Camilo Vargas (Deportivo Cali), Jose Fernandez Cuadrado (Once Caldas), Ivan Arbeoleda (Banfield)

FUNDAŞI: Cristian Zapata (Milan), Santiago Arias (PSV), Frank Fabra (Boca Juniors), Farid Diaz (Olimpia), Oscar Murillo (Pachuca), Yerry Mina (Barcelona), Stefan Medina (Monterrey), Davinson Sanchez (Tottenham), Johan Mojica, Bernardo Espinosa (ambii Girona), William Tesillo (Club Leon)

MIJLOCAŞI: Carlos Sanchez (Espanyol), Abel Aguillar (Deportivo Cali), Juan Cuadrado (Juventus), James Rodriguez (Bayern Munich), Edwin Cardona, Wilmar Barrios, Sebastian Perez (toţi Boca Juniors) Giovanni Moreno (Shanghai Shenhua), Juan Fernando Quintero (River Plate), Mateus Uribe (America), Jefferson Lerma (Levante), Gustavo Cuellar (Flamengo)

ATACANŢI: Radamel Falcao (Monaco), Teofilo Gutierrez (Junior), Carlos Bacca (Villarreal), Luis Muriel (Sevilla), Yimmi Chara (Junior), Miguel Borja (Palmeiras), Duvan Zapata (Sampdoria), Jose Izquierdo (Brighton)

Vedeta naţionalei Columbiei la CM 2018

Este fără doar şi poate James Rodriguez, jucătorul trimis de Zinedine Zidane de la Real Madrid la Bayern Munchen, pentru că nu îl consideră util în planurile sale. La Munchen, Jupp Heynckes a ştiut să îl folosească pe Rodriguez aşa cum trebuie şi asta este bine şi pentru echipa naţională. Are 26 de ani şi s-a afirmat prima dată la FC Porto, după care s-a transferat la AS Monaco.

James Rodriguez este starul Columbiei şi este jucătorul lui Real Madrid împrumutat la Bayern Munchen
James Rodriguez este starul Columbiei

De acolo l-a adus Real Madrid pentru 70 de milioane euro, însă deşi prieten cu Cristiano Ronaldo nu a reuşit să se impună în primul unsprezece. Este un jucător foarte tehnic, singurul cusur care i-a fost reproşat este lipsa de participare la faza defensivă, dar un fotbalist ca James Rodriguez este greu să îl încorsetezi în regulile fotbalului total. A declarat că nu doreşte să mai revină la Madrid, cel puţin cât va fi Zidane pe bancă şi că se simte excelent la Munchen.

Selecţionerul Columbiei la Campionatul Mondial 2018

Selecţionerul Columbiei este Jose Pekerman. De fapt pe numele întreg Jose Nestor Pekerman Krimen. Are 68 de ani şi este născut la Villa Dalmina în Argentina din părinţi ucraineni emigraţi cu destui ani în urmă. După ce a calificat naţionala Columbiei la Mondialul din 2014 a cerut cetăţenia acestei ţări şi a primit-o în mai puţin de o săptămână.

Jose Pekerman este selecţionerul argentinian naturalizat columbian după CM 2014, unde Columbia a ajuns până în sferturi
Jose Pekerman este selecţionerul argentinian naturalizat columbian după CM 2014

Pekerman a condus şi naţionala Argentinei în 2006, când a creat mult scandal, prin decizia de a renunţa la două nume imense din defensivă, Javier Zanetti şi Walter Samuel şi Argentina a fost eliminată în sferturi de Germania tocmai în urma unor gafe de apărare. Şi cu Columbia, în 2014, Pekerman a fost eliminat în sferturi tot de naţionala ţării gazdă, Brazilia.

Programul Columbiei la CM 2018

19 iunie, ora 18:00 – Columbia – Japonia (Saransk)

24 iunie, ora 21:00 – Polonia – Columbia (Kazan)

28 iunie, ora 17:00 – Senegal – Columbia (Volgograd)

Obiectivele naţionalei Columbiei la Campionatul Mondial 2018

Obiectivul columbienilor este calificarea în optimile de finală. Grupa este foarte echilibrată, cu atât mai dificil de evaluat şansele celor patru competitoare. Oricum, ca şi în cazul Poloniei sau a oricărei alte echipe din grupă partida din optimi va fi infernală atât pentru primul loc dar şi pentru cel secund, pentru că 99 la sută vor da fie de Anglia, fie de Belgia. Jose Pekerman a spus că ar fi foarte bucuros să repete performanţa din Brazilia, adică sferturi de finală, dar e cale lungă până acolo.

Palmaresul naţionalei Columbiei la Campionatul Mondial

Este aşadar a şasea calificare din 22 posibile pentru reprezentativa Columbiei. Prima a avut loc în 1962, în Chile. Apoi a urmat 1990 Italia, 1994 şi 1998, unde tricolorii au reuşit două superbe victorii în grupe, 3-1 în SUA 94 şi 1-0 în Franţa 98, de ambele dăţi România mergând mai departe şi Columbia plecând acasă.

În 1994, după meciul pierdut cu SUA fundaşul Escobar a plătit cu viaţa un autogol, fiind împuşcat la întoarcerea acasă, în faţa unui bar. În 2014 Columbia a ajuns până în sferturi de finală, unde a fost eliminată de Brazilia. Bilanţ Columbia la turnee finale de CM: 18 meciuri 7 victorii, 2 egaluri, 9 eşecuri, golaveraj 26-27

Ce cotă are Columbia la pariuri la Campionatul Mondial 2018

Pentru a câştiga titlul mondial Columbia se află pe poziţiile 10-11 alături de naţionala ţării gazdă, Rusia, cu o cotă de 40,00. Columbia e considerată uşor favorită în grupa H, cu o cotă de 2,25 pentru a încheia prima şi 1,33 pentru a se califica pe unul din cele două locuri. În fine, tunarul echipei, Radamel Falcao ocupă locul 17 în duelul pentru golgeterul turneului final, cu o cotă de 35,00.