News

Comandant român, arestat și condamnat în Cipru. Familia, apel disperat către autorități: ”Îndurerați, solicităm ajutorul”

Un comandant român a fost arestat și condamnat în Cipru. Disperată, familia acestuia cere ajutorul statului român pentru eliberarea marinarului.
05.08.2021 | 16:40
Comandant roman arestat si condamnat in Cipru Familia apel disperat catre autoritati Indurerati solicitam ajutorul
ADVERTISEMENT

Un marinar român a fost reținut în Cipru. În vârstă de 60 de ani, comandantul navei Reg Garnet, sub pavilion Malta, se află, de miercuri, la o închisoare din acest stat, unde va sta timp de o lună.

Gheorghe P. este acuzat de autoritățile cipriote că, în 2020 a fost cu acelaşi tanc de produse chimice şi petroliere în partea de nord a insulei, în portul Vassiliko, ocupat de turci. Din păcate, comandantul a anunțat prea târziu autoritățile române, gândindu-se că totul este o glumă.

ADVERTISEMENT

După decizia justiției din Cipru, familia comandantului de navă cere autorităților române să intervină pentru eliberarea sa, susţinând că este un profesionist fără pată, care nu a făcut decât să respecte ordinul angajatorului său şi să ducă marfă dintr-un port într-altul.

Comandant român, arestat și condamnat în Cipru

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că Ambasada României la Nicosia a fost notificată, marți, cu privire la reținerea unui cetățean român, marinar pe o navă aflată în portul Vassilikos, Cipru.

ADVERTISEMENT

Potrivit Adevărul, în aceeași zi de 3 august, românul a fost judecat, primind un avocat din oficiu, şi câteva ore mai târziu, la ora 13.00, a primit sentința: 30 de zile de închisoare. După amiaza, la ora 15.00, a anunţat Sindicatul Liber al Navigatorilor (SNL), al cărui membru este.

”Din păcate, ne-a anunţat prea târziu. Dacă ştiam din timp, îi dădeam un avocat şi acum ar fi fost liber. Evident că nu a săvârşit nicio infracţiune, el având obligaţia de comandant, prin contract, să descarce mărfurile din tancurile navei în partea de nord a Ciprului.

ADVERTISEMENT

În conformitate cu legislaţia internaţională, echipajului, navei şi încărcăturii navelor comerciale li se garantează securitatea atât timp cât nu se încalcă normele şi principiile comerţului maritim. El nu a făcut altceva decât să comande nava sa către portul de destinaţie.

Refuzul de a efectua voiajul indicat este egal cu deturnarea navei şi se pedepseşte foarte aspru potrivit legii. Pentru că şi-a respectat contractul, va merge la închisoare, alături de infractori”, spune Adrian Mihălcioiu, liderul SLN,

ADVERTISEMENT

Familia marinarului român cere autorităților române să intervină pentru eliberarea sa

Într-o informare de presă, familia comandantului de navă arestat în Cipru cere autorităţilor de la București să intervină pentru eliberarea acestuia.

”Noi cei din familia comandantului arestat suntem surprinşi, extrem de neliniştiţi pentru cele întâmplate. Respectăm autorităţile şi legile din Cipru, nu suntem în măsură să comentăm aplicarea lor, însă facem un apel pentru ca drepturile şi libertăţile omului să fie respectate conform legislaţiei europene.

Îndureraţi, solicităm ajutorul statului român pentru eliberarea comandantului, cel care ne este soţ, tată, frate. Cerem statului român să intervină, prin pârghiile pe care le are, pentru demararea discuţiilor cu autorităţile de acolo, clarificarea situaţiei şi eliberarea membrului familiei noastre”, se arată într-o scrisoare transmisă de familia comandantului.

În rândurile scrisorii, familia marinarului precizează că aceasta este un profesionist, are o carieră de 35 de ani şi nu a fost implicat în incidente sau încălcări ale legii.

”Este un profesionist, cu o carieră fără pată. Cariera lui însumează la momentul de faţă 35 de ani de muncă activă pe mare, ce în materie de distanţă înseamnă de 8-9 ori ocolul pământului. Este un om pasionat, dedicat familiei şi muncii sale.

Pasiunea pentru mare o are din copilărie, de când a plecat din satul natal din judeţul Vâlcea pentru studii în domeniu la Liceul Navrom şi Academia Navală “Mircea cel Bătrân” din Constanţa. Sub managementul său pe navă lucrează constant peste 20 de oameni, echipaje pe care le-a coordonat în toţi aceşti ani fără incidente sau încălcări ale legii. Este un om integru, blând şi atent la nevoile celor din jurul său”, se mai menţionează în comunicat.

Familia marinarului: ”Nu a făcut decât să respecte un ordin primit de la angajatorul său”

Conform familiei, comandantul nu a făcut decât să respecte ordinul primit de la angajatorul său şi să transporte nava cu marfă dintr-un port în altul.

”Din informaţiile care ne-au fost comunicate, înţelegem că arestarea şi condamnarea au legătură cu faptul că nava Red Garnet, la comanda căreia se află acum, a operat anul trecut în portul cipriot din zona de Nord (partea turcă).

Acum, la momentul ridicării lui, efectuase un transport de marfă în partea de sud a insulei. Cele două zone se află în litigiu politico-administrativ, dar agentul din Portul Vassiliko îi dăduse garanţii că nu mai există probleme similare în Cipru.

Vrem să subliniem că tot ce a făcut membrul familiei noastre a fost să respecte un ordin primit de la angajatorul său – a transportat nava cu marfă dintr-un port în altul, conform celor solicitate. Comandantul sau oricare membru al echipajului trebuie să se conformeze ordinelor companiei, să respecte destinaţia primită şi portul de operare

Facem un apel către autorităţile competente din România să intervină în acest caz, să efectueze demersurile necesare pentru clarificarea celor întâmplate, respectarea drepturilor comandantului român şi eliberarea lui, fiind complet nevinovat. Dumneavoastră, celor din mass-media, vă rugăm să ne ajutaţi să ducem mesajul nostru mai departe”, se mai menţionează în scrisoare.

Care e poziția MAE

În ceea ce privește diplomația română, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat că, din informaţiile preliminare obţinute de Ambasada României la Nicosia, cetăţeanul român, marinar pe o navă aflată în portul Vassilikos, a fost reţinut în baza unei înregistrări/notificări existente pe numele său în evidenţele autorităţilor cipriote.

Conform reprezentanţilor MAE, ”Reprezentanţii misiunii diplomatice au întreprins, imediat după sesizare, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale pentru clarificarea situaţiei, pentru a obţine informaţii suplimentare referitoare la acest caz şi pentru a lua legătura în mod direct cu cetăţeanul român, ceea ce s-a şi realizat în aceeaşi zi“.

MAE mai anunță că reprezentanții Ambasadei României la Nicosia mențin în continuare legătura cu autoritățile locale competente, cu familia cetățeanului român, precum și cu reprezentanții companiilor implicate, fiind pregătiți să ofere asistență consulară suplimentară, în limitele competențelor legale.

ADVERTISEMENT