News

Comandantul NATO în Europa: Luăm în calcul toate opţiunile pentru soluţionarea crizei din Ucraina

Comandantul suprem al Alianţei Nord Atlantice în Europa, Philip Breedlove, a declarat, într-un interviu acordat în exclusivitate postului Realitatea TV, că nu exclude nicio alternativă pentru...
02.04.2015 | 20:05
Comandantul NATO in Europa Luam in calcul toate optiunile pentru solutionarea crizei din Ucraina

Comandantul suprem al Alianţei Nord Atlantice în Europa, Philip Breedlove, a declarat, într-un interviu acordat în exclusivitate postului Realitatea TV, că nu exclude nicio alternativă pentru soluţionarea conflictului din estul Ucrainei, inclusiv cea militară. Totodată, generalul Philip Breedlove a vorbit despre rolul României în NATO, dar şi despre echipamentul militar ce urmează să fie desfăşurat pe teritoriul Europei.

“Am luat o decizie, care va fi anunţată în curând. Nu am făcut niciun anunţ, în prezent. Vom trimite întăriri în Europa, sub formă de echipament. Este vorba despre echipament ce va rămâne în Europa şi va fi folosit în timpul antrenamentelor. Aceste decizii vor fi făcute publice în curând. Primul anunţ va implica staţionarea în Europa a unei brigăzi de blindate. Este vorba despre tancuri, transportatoare de trupe blindate, artilerie şi echipament de sprijin”, a declarat Philip Breedlove.

În acest context, comandantul NATO în Europa a subliniat că nu exclude nicio metodă de rezolvare, inclusiv cea militară, privind soluţionarea conflictului din estul Ucrainei.

“Cred că NATO a avut un răspuns foarte direct: în primul şi cel mai important rând trebuie să fie o soluţie diplomatică şi politică pentru Ucraina. Cum obţinem o soluţie diplomatică şi politică? Care sunt ingredientele care-i aduc pe participanţi la masa discuţiilor? Aşa cum am spus şi în alte rânduri, rivalul nostru ne face să ne aducem toate instrumentele la negocieri: exercită o mare presiune diplomatică la adresa Kievului, are o incredibilă campanie de informare sau mai degrabă dezinformare. Şi-a adus trupele pe teritoriul Ucrainei. Exercită şi o mare presiune economică asupra Ucrainei în domeniul energiei. Cred că noi, ca şi Alianţă, trebuie să răspundem prin intermediul fiecărui element al capacităţii noastre: diplomatic, în spaţiul informaţional, militar, acolo unde este cazul, şi economic. Ceea ce încercăm noi să facem nu este să-l înfrângem pe rival, ci să-l aducem la masa negocierilor pentru discuţii responsabile, diplomatice şi politice, care să găsească soluţii”, a explicat Philip Breedlove.

În ceea ce priveşte statutul României, în cadrul NATO, generalul american a declarat că ţara noastră este “un aliat minunat”, subliniind faptul că, în cadrul noii misiuni în Afganistan, dintre toate naţiunile ce au contribuit cu trupe la sol, România se află pe locul patru, privind numărul de soldaţi.

“În primul rând, România este un aliat minunat şi un partener grozav. Voi da un exemplu, pe care puţini oameni îl cunosc. În cadrul noii noastre misiuni în Afganistan, dintre toate naţiunile ce au contribuit cu trupe la sol, România se află pe locul patru (n.r.: în ceea ce priveşte numpărul de soldaţi). Aceasta este o ţară importantă pentru stabilizarea acestei regiuni. România se află într-un cartier interesant, dacă îl putem numi astfel. Marea Neagră este foarte importantă pentru Alianţa noastră. România este un partener puternic, o forţă stabilizatoare în regiune”, a mai spus comandantul suprem al Alianţei Nord Atlantice în Europa.

Vezi VIDEO AICI

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET

Tags: