Fotbal intern

Comandantul CSA Steaua pune tunurile pe fani: „Să plătească!”

Cristian Petrea a vorbit pentru FANATIK.RO despre partida dintre CSA Steaua şi Rapid, fiind tranşant în privinţa scandalului declanşat de o parte a ultraşilor roş-albaştrilor.
15.04.2018 | 14:06
Comandantul CSA Steaua pune tunurile pe fani Sa plateasca

Scaune rupte, pumni, picioare, sânge, gaze lacrimogene, copii şi părinţi speriaţi. Iadul s-a dezlănţuit pe Arena Naţională în prima repriză a partidei dintre CSA Steaua şi Rapid. Derby-ul din Liga a 4-a a strâns peste 36.000 de suporteri la stadion. Început ca un joc mare al Europei, cu coregrafie 3D din partea giuleştenilor şi cu răspuns pe măsură din partea steliştilor, totul s-a transformat rapid într-un scenariu de război. Un război neaşteptat la o partidă organizată de un club al Armatei şi al cărui victime au fost, din păcate, fanii civilizaţi, care au venit cu copiii să asiste la un regal fotbalistic. De aici pleacă şi discuţia cu colonelul Cristian Petrea, comandantul CSA Steaua.

“Ne disociem de acest comportament!”

Cu o voce sobră, şeful CSA este deosebit de dur la adresa celor care au comis actele de violenţă din meciul de sâmbătă seară. “A fost o imagine negativă la adresa fotbalului. Toată săptămâna am avut acţiuni comune cu membrii galeriei, am avut asigurări din partea lor că lucrurile merg într-o cale bună. Noi aveam nevoie de sprijinul lor. Nu putem acum să generalizăm, dar tot ce s-a întâmplat aruncă o lumina nefavorabilă şi pe munca lor ca galerie. Incidentele sunt reprobabile! Acest tip de comportament nu are ce căuta pe stadioane într-o ţară membra UE! O persoană a secolului 21 trebuie să accepte că o altă persoană de lângă el poate să susţină pe cine doreşte! Clubul Sportiv al Armatei se disociază total de astfel de comportament. Cei care au dat naştere acestor conflicte trebuie să plătească conform legii!”, spune Cristian Petrea.

“E posibil ca unii să fi venit la meci doar pentru acest conflict!”

Au existat suporteri infiltraţi care au instigat în rândul galeriei steliste? “La cum s-au comportat unii, poate părea acest lucru. Eu nu pot să afirm asta pentru că am informaţiile necesare în acest sens. Cu siguranţă, însă, că în perioada următoare se vor afla mai multe date şi se va cunoaşte exact de unde a plecat totul. E posibil ca anumite persoane să fi venit la stadion doar cu scopul de a crea un astfel de conflict. Nu e deloc normal. Noi am făcut un efort fantastic pentru a face o bună organizare a meciului. Ne-am dorit să realizăm un spectacol în teren şi în tribune pentru o bună promovare a fotbalului nostru”, afirmă Petrea.

Firma de pază, desfiinţată: “Depăşită total! Să vedem contractile de muncă!”

Bătăile între ultraşi au fost posibile şi pentru că firma care a asigurat securitatea pe stadion nu şi-a făcut treaba. Comandantul CSA e convins de acest lucru şi anunţă măsurile pe care le va lua faţă de aceasta: “Firma de pază a fost depăşită total! La un plan de pază iniţial de 360 de agenţi, jandarmeria a cerut 961. Eu, personal, am purtat o discuţie cu reprezentantul firmei de pază, l-am întrebat dacă are personal specializat… Mi s-au dat asigurări că vor ţine lucrurile sub control. Din păcate, au fost depăşiţi evident de situaţie. Vom avea zilele următoare o discuţie cu firma de pază, vom cere să ni se pună la dispoziţie, nominal, cotractele de muncă ale celor 961 de agenţi. Vrem tabelul sa vedem clar cine nu şi-a făcut treaba şi cine nu a respectat contractul dintre părţi!”, punctează colonelul.

“N-am înţeles de ce Jandarmeria s-a retras după prima bătaie dintre fani”

Un alt episod care a surprins în timpul conflictelor dintre fanii Stelei şi ai Rapidului a fost strategia jandarmilor. Astfel, după ce au intrat pe stadion şi au restabilit ordinea, ei s-au retras, lăsând astfel posibilitatea ultraşilor violenţi să se confrunte din nou! Cristian Petrea a fost şi el surprins de acest fapt, dar evită să dea un verdict dacă Jandarmeria a greşit sau nu: „La şedinţa tehnică reprezentanţii celor două galerii au asigurat că nu vor avea conflicte. Când a avut loc prima confruntare eu discutam cu Anghel Iordănescu anumite faze ale meciului. Am rămas puţin surprins de ce s-a întâmplat, am văzut şi pe doamna cu fetiţa care au mers spre ambulanţă… Jandarmeria acţionează după anumite proceduri interne, pe care eu nu le cunosc. Nici eu nu am înţeles de ce s-au retras după ce au ocupat un coridor de protecţie în zona galeriei rapidiste, dar cei de la Jandarmerie pot clarifica mai bine situaţia”.

„Avem plan B dacă nu promovăm, dar nu vrem să ne gândim la asta!”

Dacă în tribune a fost haos, nici pe gazon lucrurile nu au stat mai bine pentru CSA Steaua. Oficialul roş-albaştrilor recunoaşte superioritatea adversarilor şi vorbeşte şi despre o ipoteză, nedorită, dar posibilă: ratarea promovării în Liga a 3-a. “A fost un interes major tocmai pentru faptul că era un derby între două branduri de tradiţii. Lumea nu cunostea mulţi fotbalişti de la noi sau de la adversară, dar a venit pentru aceste nume importante, Rapid Bucureşti şi Steaua Bucureşti. Pe teren, Rapidul ne-a depăşit la toate capitolele, am făcut un meci modest. Nu am transpus nimic din ce s-a lucrat la antrenament, am fost depăşiţi la nivel fizic, la nivel al  angajamentului. Experienta jucatorilor de la Rapid a fost decisivă. Vorbim de Daniel Niculae, fost jucător de lot naţional, de Maftei, care a fost jucător de Liga 1 până în această iarnă, fotbalişti cu sute de meciuri în divizia naţională. Săptămâna viitoare vom avea o discuţie pe aceasta tema pentru a găsi soluţiile necesare. Sper să reglăm aceste probleme şi să pregătim mai bine jocurile. Meciul decisiv, din play-off, trebuie să îl câştigăm neapărat. Am luat în calcul şi varianta în care nu promovăm. Noi trebuie să promovăm în acest an, dar avem şi un plan B, la care nu vrem să ne gândim acum”, încheie Cristian Petrea.

961 de agenţi de pază au fost pe Naţional Arena la partida dintre Steaua şi Rapid