Ziua și scandalul în Educație acolo unde MEC vrea reducerea numărului de ore și comasarea claselor de la sate. Dorința Ministerului ar urma să lovească serios în profesori. Mai multe cadre didactice ar putea să rămână fără serviciu dacă se ajunge în această situaţie.
În Constanța, câteva școli au fost sunate de către Inspectoratul Școlar Judeţean. Reprezentanții instituției au transmis celor care conduc unitățile de învățământ că ar fi cazul ca unele ore să fie diminuate. Zis și făcut, dar mai greu de realizat.
La Dumbrăveni, de exemplu, clasele a 5-a, a 6-a și a 7-a învață deja împreună. Ar fi imposibil ca aici să fie adusă și clasa a 8-a pentru că lucrul acesta este interzis chiar de lege.
„În cursul săptămânii trecute, doamna director a fost sunată de la Inspectorat în ceea ce privește diminuarea orelor de română. Pentru că noi lucrăm cu toate clasele de gimnaziu simultan, în sensul că clasele 5-6-7 fac româna și respectiv matematica la un loc, în timp ce clasa a 8-a face separat.
Doamna directoare a fost sunată și întrebată de ce clasa a 8-a face separat și de ce nu fac toate cele 4 clase la un loc. Răspunsul este unul simplu – pentru că așa prevede legea. Cele două cursuri erau susținute de același profesor. Nu pot face lucrul acesta pentru că, repet, așa prevede legea, clasa a 8-a face româna și matematica separat.
Celelalte ore le fac împreună. Și chiar dacă doresc să diminueze, nu vor putea să facă lucrul acesta pentru că avem planul de școlarizare aprobat chiar de Inspectoratul Școlar Județean”, a transmis pentru FANATIK reprezentanta instituției de învățământ.
Aceeași situație s-a petrecut și în satul Amzacea, unde ISJ ar fi vrut să schimbe regulile din mers. „Am primit un telefon de la Inspectorat ca să ne mai facă un simultan. Avem o aprobare a planului de școlarizare de la Inspectorat. La începutul anului școlar noi transmitem, din nou, date despre evoluția copiilor, unii se mai mută și tot așa și, surpriză, mi s-a spus ceva de genul, ar fi cazul.
Eu am spus, domn’e, dar nu se poate, uite, avem colegi noi care au venit la posturi. Eu am posturi luate, au venit colegi și pentru două ore de desen, colegi calificați. După care să aflăm că, de fapt, totul este bătut în cuie, că ar fi avut loc Consiliul de Administrație al ISJ-ului și printre școlile care beneficiază de o astfel de grijă din partea consiliului ISJ este și școala noastră.
Ar fi cazul, asta mi s-a spus, nu e obligatoriu, dar ar fi cazul. Doar că ne-au cam pus în fața faptului împlinit. O să facem o întâmpinare, colegii au luat deja legătura cu sindicatul și vedem dacă se mai poate face ceva. Oficial, nu am primit nici măcar o hârtie, o informare din partea ISJ-ului. Majoritatea profesorilor sunt titulari.
Ce ore pot să-i mai dau doamnei care predă fizică? La desen, doamna a fost disperată dacă a venit să predea două ore. Acum rămâne cu una. De unde mai dă Inspectoratul ore? Nu înțeleg de ce se schimbă regulile în timpul jocului. Întreb și eu, puteau să spună de la începutul anului școlar. Nici nu ne trimiteau oameni pe posturi, nu se mai agita nimeni să dea examen și încercam să o rezolvăm pe plan local”, a zis pentru FANATIK Laura Danilov, directoarea școlii din sat.
În ciuda eforturilor, reporterii FANATIK nu au reușit să ia un punct de vedere și de la Inspectoratul Școlar Județean din Constanța. Am stat de vorbă cu reprezentanta sindicatului care a limpezit apele și care a transmis că cel puțin pentru acest an, lucrurile ar rămâne la fel.
„Este vorba despre un proiect care cuprindea reducerea numărului de ore. S-a revenit, deocamdată, anul acesta nu s-a stabilit nimic. De anul viitor, prin reducerea numărului de efective la clasă se va mai rezolva cumva problema” , a zis aceasta.
Vă readucem aminte că Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege care prevede reducerea numărului de ore petrecute de elevi la şcoală, după ce, în 2019, Parlamentul a votat, iar preşedintele a promulgat legea prin care este stabilit un număr de ore mai mic pentru cele trei cicluri din învăţământul preuniversitar.
În acelaşi timp, proiectul de OUG subliniază că Ministerul Educaţiei îşi rezervă dreptul de a modifica încă de anul acesta planurile-cadru şi pentru celelalte clase.
„În situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice pentru realizarea cărora se impune prezenţa fizică a beneficiarilor direcţi ai sistemului de educaţie în unităţile de învăţământ, ca urmare a deciziei autorităţilor competente, Ministerul Educaţiei şi Cercetării poate modifica prin ordin de ministru numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire prin planurile-cadru de învăţământ, precum şi ponderea numărului de ore de predare şi evaluare în programa şcolară aprobată”, prevedea proiectul de act normativ.
Cu doar câteva zile înaintea debutului noului an școlar, Guvernul a anunțat că amână reducerea numărului de ore la toate clasele, mai puțin la clasa pregătitoare. De altfel, diminuarea numărului de ore de ştiinţe din cele patru variante ale planului cadru pentru gimnaziu redactate de specialişti din Ministerul Educaţiei a fost criticată și de Academia Română
„Compromite competitivitatea înaltă într-un context global în care domeniile ştiinţelor de vârf constituie motorul economiei mondiale”, au spus reprezentanții Academie într-un comunicat de presă.