Perioada postului poate fi o adevărată provocare pentru multe persoane. Pentru cei care se află în pană de idei, nutriționiștii au o serie de recomandări.
Postul Crăciunului a început pentru toți credincioșii vineri, 15 noiembrie. Acest post durează 40 de zile și este unul dintre cele mai grele posturi, chiar dacă are multe zile de dezlegare la pește.
În perioada postului, alimentația nu trebuie să fie una precară, ci din contră. Organismul are nevoie de proteine, vitamine și minerale, așa că nutriționiștii recomandă alcătuirea unui meniu echilibrat.
Potrivit specialiștilor în nutriție, în această perioadă cele mai bune sunt alternativele sănătoase. De exemplu, în loc să optați pentru pâine, aceasta poate fi înlocuită cu diverse legume crude sau la cuptor.
Există și alimente asupra cărora nutriționiștii trag un semnal de alarmă. Potrivit lor, pateul de post ar trebui privit ca o ultimă variantă de consumat în post. De cele mai multe ori, ne lăsăm influențați de etichetă, fără să știm ce consumăm.
”E nevoie de o etichetă curată și cel mai bine ar fi să nu fie nevoie de o etichetă și să ne dăm seama ce mâncăm acolo. Asta ar fi recomandarea mea pentru noi toți. O măslină e o măslină, cu toți știm de beneficiile ei, de grăsimile bune pe care le conține.”, a spus dr. Laura Ene, medic primar în specialitatea Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, pentru Digi 24.
În post, la fel ca și în oricare altă perioadă, nutriționiștii recomandă să urmărim sațietatea. Este importantă calitatea alimentelor pe care le consumăm și nu cantitatea. Pentru că Postul Crăciunului este într-o perioadă rece, nutriționiștii susțin că cea mai bună pentru potolirea foamei este supa calda.
”În perioada rece este nevoie de mâncare caldă. Și atunci, un ghiveci de legume, o supă caldă, o ciorbă de legume ar fi ceea ce ar putea să umple stomacul, nu doar cu volum, ci și cu fibre, vitamine și minerale.”, a mai spus medicul.
În perioada postului, nutriționiștii susțin că este cel mai bine să ne ferim de produsele cu calorii goale. Adică, acele produse de post din comerț care nu oferă nimic organismului. În schimb, ne putem orienta către variantele mai sănătoase și mai sățioase.
De exemplu, în locul pateului de post, putem alege să consumăm humus, care se poate prepara inclusiv în casă. Pâinea alături de care se servește humusul poate fi înlocuită cu ardei, felii de castravete sau morcov.
La fel de bună și de sățioasă este și zacusca, mai ales dacă este preparată în casă. Această combinație de legume este o explozie de vitamine și are o mulțime de beneficii pentru organism. Pentru cei care țin la silueta lor, nutriționiștii recomandă consumul de tofu.
”Ca nutriționist ofer brânza tofu în loc de brânza telemea. Are o structură bună, ține bine de foame, iar combinația brânză tofu cu măsline și avocado, pentru masa de seară, este cea mai prietenoasă pentru siluetă. Desigur, toate acestea într-o salată.”, a mai declarat medicul pentru sursa menționată.