News

Parisul, la 6 ani de la atentatele în care au pierit 130 de oameni: “Trăiesc pentru cei pe care i-am auzit murind”

Parisul se pregătește pentru o comemorare mai restrânsă a atacurilor din 13 noiembrie 2015. Municipalitatea vrea să arate considerație pentru familiile victimelor, zguduite de desfășurarea procesului atacului terorist.
13.11.2021 | 10:05
Parisul la 6 ani de la atentatele in care au pierit 130 de oameni Traiesc pentru cei pe care iam auzit murind
ADVERTISEMENT

În seara zilei de 13 noiembrie 2015, 130 de persoane au murit și alte peste 400 au fost rănite la sala de spectacole Bataclan, pe terasele capitalei și în jurul Stade de France.

Ceremonii sub semnul sobrietății. 6 ani de la atentatele islamiste cu 130 de victime

Ceremoniile comemorative care au loc în această sâmbătă vor fi puse sub semnul sobrietății, în special la Paris. Orașul își arată disponibilitatea de a cruța emoțiile familiilor victimelor, în timp ce durerosul proces al atacurilor se desfășoară în paralel.

ADVERTISEMENT

În capitala Franței, totul va avea loc dimineața de la ora 9, în fața plăcilor comemorative instalate în 2016 în apropierea locurilor afectate de atacuri. O a șasea ceremonie de omagiu care va avea loc în prezența primarului Parisului, Anne Hidalgo și a premierului Jean Castex.

După cum explică municipalitatea într-un comunicat de presă care detaliază condițiile evenimentului, ceremonia va fi „pusă sub semnul sobrietății, demnității și meditației”, relatează SUD OUEST. În acest sens, comemorarea se va desfășura fără cuvântări.

ADVERTISEMENT

Într-un efort de a proteja intimitatea familiilor și a celor dragi, mediatizarea ceremoniei va fi strict controlată. Astfel, „spațiul rezervat familiilor nu va fi accesibil presei sau fotografilor”, precizează municipalitatea. Chiar dacă acest moment de omagiu le este „destinat în primul rând”, municipalitatea pariziană asigură că fiecare cetățean este liber să vină „să mediteze în apropierea locului”.

Liderii musulmani de la Paris au marcat 6 ani de la atacurile Bataclan

Moscheea din Paris a marcat vineri comemorarea a șase ani de la atacul de la sala de concerte Bataclan din capitala Franței, în care au fost ucise 90 de persoane.

ADVERTISEMENT

Liderii musulmani au depus o coroană de flori la locul din arondismentul 11 ​​din Paris, cu o zi înainte ca o comemorare mai largă să aibă loc. Comemorarea are loc cu o zi mai devreme din cauza festivalului Eid al-Adha.

„Vrem să ne arătăm solidaritatea cu victimele pe care ne-am oferit să ne întâlnim aici vineri, care este o zi importantă pentru musulmani”, a declarat Chems-Eddine Hafiz, rectorul Moscheei din Paris, citat de Associated Press.

ADVERTISEMENT

„Ne-am dorit ca imamii să vină să întâlnească rudele victimelor, să împartă un moment de solidaritate și să predea o coroană de flori în memoria tuturor victimelor Bataclanului, toate fără excepție”, a mai precizat acesta.

Vineri, asociațiile victimelor au participat și ele la acțiiune, spunând că este o dovadă de incluziune și pentru a demonstra că nicio comunitate nu trebuie defăimată.

„Este o mărturie de adevărată fraternitate care traversează religiile și traversează întreaga umanitate”, a declarat Philippe Duperron, președintele asociației „13onze15”, care a venit vineri la locul comemorării. Duperron și-a pierdut fiul Thomas în Bataclan și de atunci luptă pentru conștientizare și dreptate.

„Suntem extrem de sensibili la acest gest care se face astăzi la inițiativa rectorului Moscheei din Paris cu comunitatea imamilor”, a spus el.

Comemorare pe fundalul procesului tragediei

Șase ani mai târziu, un proces istoric a început pe 8 septembrie 2021 la tribunalul din Paris. Toți cei nouă atacatori au murit în timpul atacurilor din 2015, dar un potențial atacator a cărui vestă cu explozibili a funcționat defectuos și alți 19 oameni acuzați că i-au ajutat sunt în prezent judecați la Paris.

După audierea părților civile în urmă cu câteva săptămâni câteva săptămâni, apoi a acuzaților, a venit rândul martorilor să fie audiați în ultimele zile.

Joi, a depus mărturie un frate care s-a aruncat asupra surorii lui și apoi a fost împușcat de trei ori în afara restaurantului Petit Cambodge. Ambii au supraviețuit. Acestea sunt faptele. Dar ele nu spun toată povestea.

Trăiesc pentru cei pe care i-am auzit murind în noaptea aceea

Era un jucător profesionist de rugby, bine stabilit în prima divizie italiană, sperând să revină sub culorile internaționale franceze pe care le câștigase deja la fiecare nivel al competițiilor de tineret.

Cu cinci coaste și o gleznă pulverizată de mitralierele teroriștilor, a durat luni de agonie până când acest tânărul a reușit să accepte că nu va mai juca niciodată jocul pe care îl iubește.

Sora lui este un artist profesionist de circ. A fost împușcată în braț și nu mai are nicio senzație în mâna stângă. Hotărâtă să nu lase ceea ce a numit „acest episod” să-și strice viața, și-a reimaginat numărul pentru a ocoli handicapul.

Filosofia familiei este destul de simplă: fă ce poți și nu pierde timpul regretând ceea ce nu poți.

Fratele a spus că nu simte furie împotriva nimănui. „Mă întreb cum au fi putut face ceea ce au făcut, dar sunt hotărât să transmit un mesaj puternic.

Trăiesc pentru cei pe care i-am auzit murind în noaptea aceea.

Acest proces mă face mândru că sunt francez. Este o încercare de a aduce lumină în locurile întunecate ale diviziunii. Ofer aceste câteva cuvinte acestui mare edificiu al justiției”, a spus tânărul în fața judecătorului, potrivit RFI.

François Hollande: „Democrația va fi întotdeauna mai puternică decât barbaria”

O declarație care a ținut prima pagină a presei din hexagon este cea a fostului președinte francez François Hollande. Acesta a declarat miercuri că nu regretă că a ordonat lovituri aeriene împotriva grupării Stat Islamic, pe care atacatorii le-au pretins drept justificare pentru vărsarea de sânge.

Hollande, care a fost președinte din 2012 până în 2017, a mai spus că, deși guvernul știa că sunt planificate noi atacuri după masacrarea unui grup de caricaturiști în ianuarie 2015, „nu știam unde, când și cum vor lovi”.

În fața tribunalului, Hollande a lansat o apărare pasională a atacurilor aeriene pe care Franța le-a efectuat în Siria împotriva IS, care a revendicat atacurile de la Paris drept răzbunare.

„Acest grup ne-a lovit nu pentru acțiunile noastre în străinătate, ci pentru modul nostru de viață acasă”, a spus Hollande, citat de France 24. „Democrația va fi întotdeauna mai puternică decât barbaria”.

Recunoscând că a reflectat asupra propriei responsabilități, fostul președinte a declarat: “Aș face exact același lucru (în Siria). Spun asta în fața reclamanților care suferă, a celor care și-au pierdut pe cei dragi. Aceasta este Franța, o datoram populațiilor care erau masacrate (în Siria).”

ADVERTISEMENT
Tags: