News

Comerțul cu certificate false de vaccinare, o afacere de proporții în SUA. Cât costă un document care atestă imunizarea

Pe măsură ce se restricțiile își fac din nou apariția în Statele Unite, americanii care nu vor să se vaccineze recurg în număr din ce în ce mai mare la certificate false care atestă imunizarea împotriva Covid-19.
25.08.2021 | 19:04
Comertul cu certificate false de vaccinare o afacere de proportii in SUA Cat costa un document care atesta imunizarea
Certificatele false de vaccinare sunt ușor de cumpărat în SUA/ Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Achiziția unui certificat false de vaccinare este foarte facilă, mai ales prin intermediul rețelelor de social media sau a aplicațiilor de mesagerie, prin care furnizorii răspund cu promptitudine solicitărilor venite de la cei care se tem de vaccina, dar nici nu vor să suporte consecințele deciziei de a refuza imunizarea.

Pe mai multe conturi de Instagram, este oferită livrarea în 24 de ore a cardului fals, fie cu sigla Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA (CDC), fie cu cea a Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie, scrie BBC.com. Plata pentru cardurile false se face, de obicei, prin Apple Pay, dar sunt acceptate și tranzacțiile cu Bitcoin.

ADVERTISEMENT

Cardurile voastre vor fi salvate în baza de date a sistemului. Carduri de vaccinare originale, nu vă faceți griji”, își face reclamă unul dintre comercianții de carduri de vaccinare care operează pe Instagram. Prețurile de pe piața neagră a documentelor false de vaccinare din SUA încă nu s-au stabilizat variind între 25 și 500 de dolari.

Restricțiile amplifică cererea de certificate false

Extinderea acestui gen de afacere a mers în paralel cu răspândirea în SUA a variantei Delta a coronavirusului și a restricțiilor subsecvente creșterii numărului de cazuri. Unele orașe precum New York sau San Francisco au condiționat accesul în unele instituții sau localuri de prezentarea unei dovezi a vaccinării, iar măsuri similare au fost adoptate și de multe companii sau universități.

ADVERTISEMENT

Însă reticența unei părți considerabile a americanilor față de vaccin a dus la o cerere mai mare pentru actele falsificate prin care restricțiile ar putea fi ocolite. În pofida avertismentelor că atât falsificatorii, cât și cumpărătorii riscă să facă închisoare, falsurile sunt vândute pe platforme precum eBay sau Whatsapp. Instagram a închis unele conturi prin care erau vândute certificatele false, însă altele au rămas funcționale.

Depistarea acestor documente este problematică. De exemplu, certificatul eliberat în New York arată ca o foaie de hârtie și pentru accesul în baruri, săli de sport sau alte spații închise este acceptată și prezentarea unei fotografii a certificatului, făcută cu telefonul.

ADVERTISEMENT

Amploarea afacerii cu certificate false poate fi doar intuită. Săptămâna trecută, vameșii din Memphis (Tennessee) și Anchorage (Alaska) au confiscat nu mai puțin de 6.000 de carduri false de vaccinare venite din China. Erau tipărite cu logo-ul CDC și erau similare celor originale, însă la o examinare mai atentă au fost observată greșeli de ortografie și o calitate mai slabă a tipăririi.

Acte false pentru accesul în baruri

Au apărut și primele cazuri de persoane care au fost descoperite folosind actele false. Recent, un cuplu din Miami (Florida) a fost arestat după ce au încercat să intre în Hawaii folosind certificate falsificate pentru a scăpa de carantină. Enzo și Daniela Dalmazzo, care călătoreau împreună cu cei doi copii ai lor, au primit o amendă de 8.000 de dolari, însă pedeapsa maximă ar fi fost una cu închisoarea. Potrivit avertismentelor FBI, utilizarea neautorizat a sigiliului unei instituții guvernamentale reprezintă o infracțiune, iar pedeapsa maximă este de 5 ani de închisoare.

ADVERTISEMENT

Deși vaccinarea este gratuită, mulți americani preferă să dea bani pe actele false riscând amenda sau închisoarea.  În Statele Unite, doar 60% dintre adulți au fost imunizați împotriva Covid-19, iar dezinformările online și apelurile la apărarea drepturilor civile, care ar fi încălcate prin vaccinare, sunt frecvente.

Patronii de baruri și restaurante sunt îngrijorați că ar putea fi sancționați dacă este descoperită o persoană în localurile lor care a intrat pe baza unui act fals. Sean, patronul unui bar din Greenwich Village, crede că frauda ar putea fi stopată doar dacă dovada de vaccinare va fi eliberată exclusiv în format digital.

Mă aștept la carduri false de vaccinare după cum mă aștept la actele de identitate false folosite de minori pentru a cumpăra băutură, dar nu avem ce face la cele pe hârtie. De asta este important să știm că nu vom fi trași la socoteală. Suntem încă într-un stadiu incipient…”, a spus omul de afaceri.

ADVERTISEMENT