News

Comisarul Adina Vălean anunță în ce condiții se va putea călători în interiorul Uniunii Europene

26.04.2020 | 16:10
Comisarul Adina Valean anunta in ce conditii se va putea calatori in interiorul Uniunii Europene
ADVERTISEMENT

Statele UE discută un set de condiții în care cetățenii europeni vor putea călători în interiorul Uniunii. Fiecare stat va trebui să îndeplinească un set minim de condiții pentru ca cetățenii săi să poată fi primiți în alte state. De asemenea, și călătoriile cu avionul vor fi reglementate pentru a putea oferi un minim de protecție împotriva îmbolnăvirii cu COVID-19, a spus comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, într-o intervenție la Digi24.

Cerințe pentru călătoriile cu avionul

Măsurile vor avea la bază distanțarea socială, purtarea de măști, protejarea lucrătorilor din transporturi, separarea fluxurilor de pasageri, încurajarea achiziționării de bilete electronice”, a declarat Adina Vălean.

ADVERTISEMENT

Companiile aeriene trebuie să asigure distanțarea socială în avion, dar vor fi și excepții de la această regulă. „Dacă avem o famile formată din trei membri sau un grup mai mare care călătorește împreună spre aceeași destinație, nu e necesar să lăsăm locuri libere între ei”, a afirmat comisarul european.

Nu este exclusă nici verificarea temperaturii pasagerilor, iar cei care au febră ușoară ar putea fi izolați de restul călătorilor.

ADVERTISEMENT

Adina Vălean a menționat și pașapoartele de sănătate pe care țări precum Grecia au anunțat că le vor solicita celor care intră pe teritoriul național, ea precizând că poate fi admisă  o asemenea cerință însă aceasta are o eficacitate limitată deoarece arată situația călătorilor într-un interval de timp redus.

Restricțiile vor fi ridicate diferențiat

De asemenea, este probabil ca restricțiile de călătorie peste hotare să fie menținute mai multă vreme pentru cetățenii unor state în care epidemia se prelungește.

ADVERTISEMENT

Grecia nu cred că va primi cu orice preț orice turist. Centrul european pentru controlul bolilor recomandă ca deschiderea conectivității să se facă între țări și regiuni care au o situație epidemiologică similară. Fiecare autoritate națională va trebui să dea acest răspuns. Nu toate țările vor ridica restricțiile de călătorie în același timp”, a estimat Adina Vălean.

Pentru ca o țară să primească turiști, țările din care provin aceștia vor trebui să îndeplinească un set minimal de cerințe.

ADVERTISEMENT

Dacă în România autoritățile consideră că situația este stabilă, că cele câteva criterii pe care le avem sunt satisfăcute – adică rata de infecție să fie sub 1%, capacitatea de testare să fie satisfăcătoare, dacă va există suficient material de protecție atunci când lumea călătorește, dacă capacitatea de primire a cazurilor în spitale este confortabilă – acestea sunt criterii clare care pot duce la ridicarea restricțiilor”, a conchis Adina Vălean.

ADVERTISEMENT
Tags: