News

Comisia de Etică a dat verdictul: Lucian Bode a plagiat în proporție de aproape 3%. Reacția ministrului

Lucian Bode a plagiat în proporție de 2,95% în teza sa de doctorat. Comisia de Etică a mai constat erori de citare în lucrarea actualului ministru de interne.
01.11.2022 | 14:08
Comisia de Etica a dat verdictul Lucian Bode a plagiat in proportie de aproape 3 Reactia ministrului
Lucian Bode a plagiat în proporție de aproape 3% Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Universitatea Babeș Bolyai a făcut publice concluziile experților cu privire la suspiciunile de plagiat din teza de doctorat a actualului ministru de interne, Lucian Bode. Deși s-au constatat erori de citare și fragmente de plagiat, Comisia de Etică a transmis că nu poate dispune sancţiuni în acest caz, însă îi cere autorului și editurii care a publicat lucrarea să corecteze problemele semnalate.

Lucian Bode nu a respectat nici etica științifică

Lucian Bode și-a susținut teza de doctorat în 2018, sub îndrumarea prof. univ. dr. Adrian Liviu Ivan. Titlul lucrării este “Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual”, iar Comisia de Etică a Universității Babeș Bolyai a ajuns la concluzia că fragmentele identificate ca având o problemă de tip plagiat reprezintă 1.923 de cuvinte din cele aproximativ 65.000 cuvinte ale tezei, adică un procent de 2,95%.

ADVERTISEMENT

Ţinând însă cont că textele originale din care s-au preluat fragmente plagiate sunt citate în text şi în referinţe (cu o excepţie), chiar dacă nu acolo unde trebuie şi/ sau cum trebuie, nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenţionat sau mai degrabă a derivat din necunoaşterea/ neaplicarea tehnicilor de citare (ex. utilizarea de ghilimele/ bloc de text; citare acoperitoare etc.). Acest lucru nu schimbă concluzia că există fragmente plagiate”, se arată în comunicatul dat publicității de Universitatea Babeș Bolyai.

Aceste concluzii nu conduc însă spre luarea de sancțiuni drastice, ministrul primind doar un avertisment scris și având obligația de a face corecturile necesare.

ADVERTISEMENT

În plus față aceste aspecte, Comisia a mai constatat și aspecte referitoare la etica ştiinţifică, respectiv probleme de limbaj ale tezei – majoritatea figurilor sunt scanări din limba engleză fără explicaţii în română; citări incomplete care nu pot fi verificate; multe din link-urile inserate în notele de subsol nu pot fi accesate pentru verificare, fiind incomplet citate.

Presat să-și dea demisia, de o parte a opoziției parlamentare și a societății civile, ministru Lucia Bode se apără, în baza răspunsului cominitat de conducerea universității clujene. “Doresc să salut publicarea rezultatelor evaluării UBB în urma analizei asupra tezei mele de doctorat. Verdictul UBB: teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menţinut.

ADVERTISEMENT

Recent, UBB s-a pronunţat în legătură cu respectarea normelor de redactare academică în teza mea de doctorat, iar rezultatul verificărilor nu schimbă cu nimic evaluările iniţiale ale tezei.

În urma verificărilor, Comisia de etică a UBB mi-a recomandat remedierea erorilor de citare care au survenit în cuprinsul a mai puţin de 7 pagini (2,95%) din totalul celor 220 de pagini ale tezei. În niciun moment nu mi-am însuşit ideile altora şi nici nu am dat impresia că-mi aparţin“, a scris Bode, pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT

Analiza tezei de doctorat a actualului ministru de interne s-a făcut în urma unei sesizări din 18 octombrie.

ADVERTISEMENT
Tags: