News

Comisia de la Veneția recomandă desființarea SIIJ. Stelian Ion: „Este un aviz favorabil mult așteptat”

Comisia de la Veneția a recomandat desființarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Stelian Ion, ministrul Justiţiei, a salutat decizia.
05.07.2021 | 19:15
Comisia de la Venetia recomanda desfiintarea SIIJ Stelian Ion Este un aviz favorabil mult asteptat
ADVERTISEMENT

Comisia de la Veneția a transmis, printr-un comunicat, că susține inițiativa autorităților române de a desființa Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Totodată, instituția a încurajat procesul amplu de reformare a justiției.

În acest context, Stelian Ion a precizat că avizul era unul „de mult așteptat”. Ministrul a transmis că va fi convocată o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru desfinţarea Secţiei, în această săptămână sau în cea următoare.

ADVERTISEMENT

Comisia de la Veneția recomandă desființarea SIIJ. Stelian Ion: „Este un aviz favorabil mult așteptat”

„Comisia de la Veneţia salută intenţia autorităţilor române de a reforma sistemul judiciar şi de a reda atribuţiile procurorilor de la DNA şi DIICOT şi înţelege faptul că primul pas urgent în această reformă mai largă este desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor comise de magistraţi”, a transmis Comisia.

Acesta a precizat că o bună parte din judecătorii și procurorii din țara noastră doresc desființarea SIIJ, la fel ca și comunitatea internațională și ONG-uri.

ADVERTISEMENT

Prin comunicatul transmis, Comisia de la Veneția încurajează autoritățile în realizarea unei ample reforme a justiției. De asemenea, instituția a criticat amendamentele adoptate de Camera Deputaților în luna martie a acestui an.

Acestea „ridică numeroase semne de întrebare atât pe conținut, cât și pe procedură”. Astfel, s-ar indroduce un nou tip de imunitate pentru judecători şi procurori, într-un domeniu sensibil ca urmărirea penală.

ADVERTISEMENT

În plus, magistrații ar fi putut fi trimiși în judecată doar cu acordul CSM: „reclamaţiile părţilor vătămate, care deseori sunt reclamaţii penale, făcute de persoane particulare la adresa judecătorilor şi procurorilor ar trebui gestionate de procuratură şi ar trebui văzut ca o chestiune urgentă care necesită schimbare,” a subliniat Comisia.

Ministrul Justiției: „Este un aviz favorabil mult aşteptat”

Stelian Ion a explicat că a cerut avizul Comisiei de la Veneția cu privire la desființarea SIIJ după ce proiectul a întâmpinat dificultăți. Ministrul a făcut-o la 29 martie, după ce a fost adoptat al doilea amendament de Camera Deputaților, cel cu privire la necesitatea acordului de la CSM pentru trimiterea în judecată a magistraților și procurorilor.

ADVERTISEMENT

„Comisia de la Veneţia a emis avizul favorabil desfiinţării SIIJ. Este un aviz favorabil mult aşteptat. Am sesizat Comisia de la Veneţia pentru că în Parlament proiectul guvernului a întâmpinat anumite dificultăţi şi au existat păreri contradictorii”, a declarat acesta.

„Dacă s-ar fi mers pe varianta propusă în Guvern, dacă am fi adoptat această lege fără garanţii suplimentare şi fără alte discuţii, până la această oră,  SIIJ ar fi fost istorie. Odată cu desfiinţarea secţiei, să nu se creeze alte impedimente în actul de justiţie, să nu se creeze instituţii care să creeze blocaje în actul de justiţie,” a adăugat.

Stelian Ion a ținut să lămurească toată lumea că poziția Comisiei este una cât se poate de clară: „ne felicită pentru desfiinţarea SIIJ. Comisia de la Veneţia a criticat de la bun început înfiinţarea secţiei, dar argumentele au fost ignorate de decidenţii de la acel moment. Secţia trebuie desfiinţată”.

„Este nevoie de garanţii suplimentare pentru magistraţi? Răspunsul dat de Comisie e foarte clar. Amendamentele introduse în Camera Deputaţilor reprezintă nişte imunităţi care ar arunca o umbră de îndoială asupra actului de justiţie. Aceste garanţii suplimentare sunt criticate de Comisia de la Veneţia şi se recomandă eliminarea imunităţilor”, a adăugat.

ADVERTISEMENT