ADVERTISEMENT
News

Comisia Europeană a semnat contractul cu Pfizer-BioNTech. Câte doze de vaccin ajung în statele membre

Autor: Adrian Baciu | 11.11.2020 | 16:13
Comisia Europeană a semnat contractul cu Pfizer-BioNTech. Câte doze de vaccin ajung în statele membre
Vaccinul Pfizer BioNTech are o eficiență de 95%. Sursa foto: hepta.ro

Vești bune dinspre Comisia Europeană. Forul continental a anunțat, miercuri, că a încheiat un contract pentru achiziția a 300 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 cu companiile farmaceutice Pfizer şi BioNTech.

ADVERTISEMENT

Înțelegerea dintre companiile farmaceutice și CE vine la scurt timp după ce acestea au informat că vaccinul lor experimental are o eficienţă de peste 90% în prevenirea noului coronavirus.

OMS a reacționat oficial pe tema vaccinului. Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a descris anunţul Pfizer-BioNTech drept o ”veste extraordinară”.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană, contract cu Pfizer-BioNTech pentru 300 de milioane de doze de vaccin. Când se livrează

Conform contractului dintre Comisia Europeană și Pfizer-BioNTech, într-o primă fază se vor furniza 200 de milioane de doze, cu posibilitatea de extindere a înțelegerii cu încă 100 de milioane de doze, dacă vaccinul se dovedește sigur și eficient.

De asemenea, în convenție se mai precizează faptul că statele membre UE pot decide să doneze din “rația” lor către țări mai sărace sau să le redirecționeze către alte țări europene, se mai arată în comunicatul Comisiei Europene, anunță Agerpres.

ADVERTISEMENT

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a spus că dozele de vaccin vor ajunge în țările afectate de îndată ce tratamentul va primi autorizare din partea Agenției Europene a Medicamentului.

”Sunt foarte fericită să anunț înțelegerea încheiată azi cu companiile Pfizer și BioNTech de achiziție a 300 de milioane de doze de vaccin. Cu acest al patrulea contract ne asigurăm un portofoliu solid de vaccinuri-candidat, cele mai multe dintre ele aflate într-o fază avansată de testare.

ADVERTISEMENT

Odată ce vor fi autorizate, vor fi livrate imediat și astfel vom fi mai aproape de o soluție durabilă pentru această pandemie”, a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, potrivit comunicatului.

De la startul pandemiei, Comisia Europeană a mai încheiat astfel de contracte cu companiile farmaceutice AstraZeneca, Sanofi şi Johnson & Johnson şi continuă negocierile cu Moderna, CureVac şi Novavax.

ADVERTISEMENT

Vaccinul Pfizer-BioNTech, în pole position în lupta cu COVID-19

Pe 9 noiembrie, compania farmaceutică Pfizer și partenerul său german BioNTech au anunțat că vaccinul experimental anti-COVID pe care l-au dezvoltat are o eficacitate de peste 90%, potrivit datelor inițiale ale unui studiu amplu, semnalând o mare victorie în lupta împotriva pandemiei.

Deocamdată, aceștia sunt primii producători de medicamente care raportează un asemenea succes, pe baza unor experimente clinice de amploare cu vaccinul anti-COVID-19.

ADVERTISEMENT

Cele două firme asociate au spus că până acum nu au identificat efecte secundare negative semnificative, și vor să ceară luna aceasta autorizația americană pentru folosirea vaccinului în regim de urgență.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!