News

Dacian Cioloș a anunțat suspendarea PNRR-ului Ungariei de către CE. Comisarul Vera Jourova îl contrazice: ”Nu am oprit nimic”. Update

Comisia Europeană a decis să suspende aprobarea PNRR-ului înaintat de guvernul Viktor Orban. Dacian Cioloș a explicat motivele măsurii.
07.07.2021 | 16:16
Dacian Ciolos a anuntat suspendarea PNRRului Ungariei de catre CE Comisarul Vera Jourova il contrazice Nu am oprit nimic Update
ADVERTISEMENT
07-07-2021
13:17

Comisarul european Vera Jourova îl contrazice pe Dacian Cioloș în privința PNRR-ului Ungariei

Răsturnare de situație în ceea ce privește Planul de Redresare și Reziliență al Ungariei. Comisarul european Vera Jourova a declarat miercuri, în Parlamentul de la Bruxelles, că nu s-a decis suspendarea aprobării PNRR-ului acestei țări.

”Am verificat acum cu cabinetul președintelui și cu colegii responsabili de fondurile de redresare, de adoptarea și evaluarea planurilor. Nu există această știre că am oprit procesul, se desfășoară în continuare.

Desigur, ne uităm la sistemul de control și audit din statele membre și decizia privind aprobarea planurilor individuale va fi luată de Consiliu prin majoritate calificată, nu e decizia Comisiei”, a declarat Jourova, conform G4Media.

De asemenea, aceasta a mai punctat faptul că decizia privind aprobarea planurilor de redresare trebuie luată de Consiliu, cu majoritate calificată.

”Sigur că Comisia poate opri lucrurile când constatăm probleme grave, dar nu pot confirma în acest moment că acest lucru s-a întâmplat. Presa germană s-a înșelat”, a mai afirmat  Jourova.

Comisia Europeană a luat decizia de a suspenda aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) înaintat de guvernul Viktor Orban pentru Ungaria.

Informația a fost oferită de europarlamentarul român Dacian Cioloș, pe pagina sa oficială de Twitter.

ADVERTISEMENT

Aprobarea PNRR-ului înaintat de Ungaria, suspendat de Comisia Europeană

Co-liderul USR PLUS, în prezent președinte al grupului Renew Europe, a anunțat miercuri, într-un mesaj postat pe un site de socializare, că Executivul de la Bruxelles suspendă aprobarea planului de redresare al Ungariei, trimis de Guvernul lui Viktor Orban.

Cioloș dezvăluie că decizia CE a avut la bază și cererea pe care a făcut-o Renew Europe în acest caz.

ADVERTISEMENT

Europarlamentarul român critică dur regimul de la Budapesta și spune UE nu vrea să sponsorizeze ”cleptocrația lui Orban”.

”Renew Europe a cerut acest lucru săptămâna trecută. De ce? Pentru că nu avem acum nicio garanție că banii vor merge la cetățenii maghiari onești și de bună credință, nu doar la acoliții lui Orban

ADVERTISEMENT

Suspendarea planului nu înseamnă pedepsirea Ungariei. Înseamnă să nu sponsorizăm cleptocrația lui Orban. Într-un Eurobarometru din iunie 2020, 87% dintre ungurii chestionați descriu corupția în Ungaria ca fiind răspândită.

Corupția din Ungaria lui Orban este „sistemică”, iar regimul său nu recunoaște jurisdicția UE. Garanțiile că banii contribuabililor europeni nu vor ajunge în buzunarele greșite trebuie solicitate înainte de aprobarea planului de 7,2 miliarde de euro. Vom urmări acest lucru”, scrie Cioloș pe Twitter.

ADVERTISEMENT

O serie de surse de la Bruxelles afirmă că suspendarea evaluării planului de redresare al Ungariei ar fi fost decisă din cauză că nu sunt suficiente garanții pentru a evita abuzurile în utilizarea fondurilor.

Informația apare într-un climat de mare răceală între Bruxelles și Budapesta, după ce Ursula von der Leyen a atacat legea ungară anti-LGBT, notează ANSA.

Cum s-ar putea rezolvat situația în cazul PNRR-ului Ungariei

Europarlamentarii din partea Renew Europe au anunțat cum ar putea fi rezolvată situația în cazul Ungariei.

În primă instanță, aceștia au cerut ca Viktor Orban să fie de acord să acorde Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) acces la lista beneficiarilor finali ai banilor din Mecanismul de redresare și reziliență (MRR).

În al doilea rând, ei au solicitat ca persoanelor și entităților cu antecedente de nereguli financiare grave sau conflicte de interese să li se interzică să primească fonduri din MRR.

În al treilea rând, aceștia au solicitat ca legile care împiedică jurnaliștii de investigație și organizațiile societății civile să aibă acces la informațiile publice să fie abrogate sau revizuite, anunță CaleaEuropeană.ro, care prezintă punctul de vedere al formațiunii conduse de Dacian Cioloș.

ADVERTISEMENT