News

Comisia Europeană achiziționează alte 300 de milioane de doze de vaccin Pfizer

08.01.2021 | 15:46
Comisia Europeana achizitioneaza alte 300 de milioane de doze de vaccin Pfizer
ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a anunțat achiziția altor 300 de milioane de doze de vaccin Pfizer. După discuțiile purtate în ultimele zile de reprezentanții europeni și companiile Pfizer – BioNTech s-a ajuns la un acord pentru suplimentarea dozelor de care beneficiază statele membre.

Anunțul a fost făcut pe rețelele de socializare de Comisarul European pentru Sănătate şi Siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, dar și de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pagina de Facebook a instituției a distribuit un mesaj prin care precizează că respectiva achiziție va aduce un impuls suplimentar pentru vaccinare în Uniunea Europeană.

Comisia Europeană achiziționează alte 300 de milioane de doze de vaccin Pfizer

„Am convenit astăzi să achiziţionăm încă 300 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech. 75 de milioane de doze urmează să fie livrate în trimestrul 2 din 2021. Nu precupeţim niciun efort pentru a garanta tuturor accesul la vaccinuri sigure şi eficiente”, a scris pe Twitter Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă alimentară.

ADVERTISEMENT

 

Anunțul a fost făcut și pe pagina oficială de Facebook a Comisiei Europene, cu precizarea că această achiziție, împreună cu aprobarea celuilalt vaccin impotriva SARS – CoV – 2, produs de Moderna, și preconizările următoarelor aprobări ale vaccinurilor care au finalizat studiile clinice le va permite statelor din Uniune să-și protejeze cetățenii, dar și să ajute țările vecine.

„Asigurăm încă 200 de milioane de doze din vaccinul COVID19 produs de BioNTech și Pfizer – cu opțiunea de a achiziționa încă 100 de milioane de doze. Acest lucru permite UE să dubleze achiziționarea acestui vaccin și să aducă un impuls suplimentar pentru vaccinare în Europa.

ADVERTISEMENT

Pe lângă vaccinul BioNtech-Pfizer care este deja utilizat în întreaga UE, un al doilea vaccin, produs de Moderna, a fost autorizat la 6 ianuarie 2021. Alte vaccinuri sunt așteptate să fie aprobate în curând.
Portofoliul nostru de vaccinuri va permite UE nu numai să acopere nevoile întregii sale populații, ci și să furnizeze vaccinuri țărilor vecine”, este mesajul distribuit pe Facebook.

Uniunea Europeană a comandat în total 600 de milioane de doze de vaccin produs de Pfizer. Pe lângă acesta, s-a mai ajuns la un acord pentru 160 de milioane de doze din serul companiei Moderna.

ADVERTISEMENT

Ursula von der Leyen: „Să vaccinăm cât mai mulţi oameni, cât mai repede”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a explicat că principalul obiectiv pentru anul 2021 este să reconstruim economia, dar pentru acest lucru este esențial să învingem pandemia. Singurul mod în care putem să învingem virusul e vaccinarea populației.

„Avem, desigur, multe proiecte şi planuri pentru 2021 iar asta este valabil în special în ceea ce priveşte reconstrucţia economiei. Însă aceasta necesită ca noi să depăşim şi să învingem pandemia. În primul rând, asta înseamnă să vaccinăm cât mai mulţi europeni cu putinţă, cât mai repede cu putinţă. De aceea mă bucur să vă împărtăşesc o evoluţie pozitivă a situaţiei.

După cum ştiţi, avem în prezent acces la 300 de milioane de doze de vaccin BioNTech – Pfizer. Vestea bună este că ne-am înţeles cu BioNTech – Pfizer să extindem acest contract. Prin noul acord, vom putea achiziţiona o cantitate suplimentară de până la 300 de milioane de doze.

Cu alte cuvinte, acest lucru ne va permite să dublăm numărul de doze achiziţionate de la BioNTech – Pfizer.  75 de milioane din aceste doze vor fi disponibile din trimestrul 2 iar restul, în trimestrele 3 şi 4. Avantajul este că avem deja un contract şi nu vor mai fi negocieri lungi. Este un vaccin aprobat, procesul de autorizare s-a realizat. Statele membre sunt familiarizate cu el, cu logistica asociată”, este mesajul transmis de șefa Comisiei Europene.

ADVERTISEMENT