ADVERTISEMENT
News

Comisia Europeană, avertisment pentru România privind deficitul bugetar. Ce măsuri se impun

Autor: Adrian Baciu | 18.11.2020 | 16:40
Comisia Europeană, avertisment pentru România privind deficitul bugetar. Ce măsuri se impun
Comisia Europeană, avertisment pentru România privind deficitul bugetar. Ce măsuri se impun. Sursa foto: hepta.ro

Odată cu prezentarea pachetului de toamnă pentru politica economică din cadrul Semestrului continental, Comisia Europeană a transmis un avertisment României privind deficitul bugetar.

ADVERTISEMENT

Forul european precizează că, începând din aprilie 2020, România face obiectul procedurii de deficit excesiv (PDE), ca urmare a încălcării în 2019 a pragului privind deficitul prevăzut în tratat.

Totodată, în prognozele sale de toamnă, Comisia estimează că deficitul României va trece de 10% din PIB în 2020 şi va continua să crească în anii următori.

Comisia Europeană avertizează România privind deficitul bugetar

”Din aprilie 2020, România face obiectul procedurii de deficit excesiv (PDE), ca urmare a încălcării în 2019 a pragului privind deficitul prevăzut în tratat.

ADVERTISEMENT

Având în vedere gradul ridicat de incertitudine care persistă în contextul pandemiei de coronavirus, Comisia consideră că, în acest moment, nu trebuie luată nicio decizie cu privire la aplicarea unor măsuri suplimentare în cadrul procedurii de deficit excesiv a României”, se arată într-un comunicatul al Comisiei.

Liderii europeni subliniază că deteriorarea perspectivelor economice şi introducerea măsurilor de urgenţă destinate combaterii pandemiei şi consecinţelor sale economice şi sociale explică doar parţial preconizata creştere a deficitului.

Comunicarea Comisiei Europene a venit exact în ziua în care ministrul Finanțelor a anunțat că prognoza de deficit bugetar pentru acest an a crescut de la 8,6% din PIB la 9,1% din PIB.

ADVERTISEMENT

Ce măsuri se impun în România

Comisia Europeană precizează că acțiunile Guvernului de a limita impactul unora din aceste măsuri au fost respinse de Parlament, iar rezultatul este incert. Cu toate acestea, chiar dacă propunerile vizând moderarea creşterii pensiilor şi a alocaţiilor pentru copii ar fi adoptate în cele din urmă, perspectivele fiscale ar rămâne foarte nefavorabile.

”În consecinţă, autorităţile vor trebui să analizeze noi acţiuni structurale substanţiale, atât pe partea de venituri, cât şi pe partea de cheltuieli, pentru a pune deficitul pe o traiectorie descendentă şi a împiedica o creştere abruptă a raportului datorie-PIB”, susţine CE, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

Recent, într-o scrisoare trimisă de vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, şi comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, ministrului Finanţelor Publice, Florin Cîţu, la data de 19 septembrie 2010, Comisia a scos în evidenţă nivelul ridicat de incertitudine cu privire la evoluţia pandemiei de COVID-19 şi a consecinţelor sale socio-economice.

”În consecinţă, Comisia a ajuns la concluzia că clauza derogatorie generală ar trebui să rămână activă în 2021“, precizează executivul comunitar.

ADVERTISEMENT

Comisia anunță că va reexamina situaţia bugetară a României în primăvara anului 2021 şi va lua măsurile necesare în cadrul procedurii de deficit excesiv, dacă va considera oportun.

Clauza derogatorie generală nu suspendă procedurile Pactului de stabilitate şi de creştere. Ea va permite Comisiei şi Consiliului să ia măsurile necesare de coordonare a politicilor în cadrul pactului, abătându-se însă de la cerinţele bugetare care s-ar aplica în mod normal.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT