News

Comisia Europeană cere ca restricțiile de călătorie să fie prelungite până pe 15 mai

08.04.2020 | 20:47
Comisia Europeana cere ca restrictiile de calatorie sa fie prelungite pana pe 15 mai
ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a cerut statelor membre, printre care și România, să păstreze în vigoare restricțiile de călătorie neesențială până pe 15 mai.

Restricțiile de călătorie în interiorul UE, prelungite până pe 15 mai

Liderii CE au solicitat statelor membre să nu renunțe la restricțiile de călătorie neesențială, sugerând ca acestea să rămână în vigoare până pe 15 mai, cel mai devreme, informează Digi24.

ADVERTISEMENT

Astfel, Comisia Europeană susține că măsurile pentru limitarea răspândirii coronavirusului, inclusiv cea de a limita călătoriile neesențiale, trebuie să fie aplicate mai mult de 30 de zile, pentru ca acestea să fie eficiente.

Restricțiile de călătorie neesețială, dar și invitația CE de a le prelungi, se aplică „zonei UE+”, astfel că aceasta curpinde atât statele membre din spațiul Schengen (inclusiv Bulgaria, Croația, Cipru și România) cât și cele patru state asociate spațiului Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția), în total fiind vorba de 30 de țări din Europa

ADVERTISEMENT

„Situația actuală ne obligă să solicităm prelungirea restricției privind călătoriile neesențiale către UE.

Decizia are rolul de a combate răspândirea noului coronavirus

Cu toate că acțiunea coordonată este esențială la frontierele externe, trebuie să colaborăm și la frontierele interne pentru a ne asigura că piața noastră internă continuă să funcționeze în mod corespunzător și că produsele esențiale, cum ar fi alimentele, medicamentele și echipamentele de protecție, pot ajunge la destinație fără întârziere.

ADVERTISEMENT

Vom continua să sprijinim statele membre în toate aceste direcții de acțiune”, a declarat Ylva Johansson, comisarul pentru afaceri interne.

Recomandarea Comisiei Europene de a limita în continuare restricțiile de călătorie vine pe fondul creșterii numărului de cazuri noi de coronavirus și de decese din UE, în condițiile în care, de obicei, milioane de persoane călătoreau către UE în fiecare an. Î

ADVERTISEMENT

„Toate statele membre au pus în aplicare cu succes măsuri de distanțare socială pentru a limita interacțiunea socială și a încetini răspândirea virusului. Restricția privind călătoriile neesențiale către UE din țările terțe completează aceste măsuri la frontierele externe ale UE.

Deși putem vedea primele rezultate încurajatoare, prelungirea restricției de călătorie este necesară pentru a reduce în continuare riscurile de răspândire în și mai mare măsură a bolii. Nu ar trebui să lăsăm ușa deschisă atunci când ne protejăm casa”, a afirmat vicepreședintele pentru promovarea modului de viață european, Margaritis Schinas.

Restricțiile de călătorie au fost impuse în a doua jumătate a lunii martir, iar de atunci traficul aerian de pasageri s-a redus aproape la zero. Aceeșai tendință au avut-o și alte mijloace de transport, cum ar fi cele cu feribotul, autocarul sau trenul, se arată în comunicatul transmis de Comisia Europeană.

ADVERTISEMENT
Tags: