News

Comisia Europeană, contract cu Sanofi-GSK pentru achiziția unui vaccin Covid-19. Câte doze primesc statele membre UE

18.09.2020 | 16:08
Comisia Europeană, contract cu Sanofi-GSK pentru achiziția unui vaccin Covid-19. Câte doze primesc statele membre UE
Comisia Europeană, contract cu Sanofi-GSK pentru achiziția unui vaccin Covid-19. Câte doze primesc statele membre UE. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Comisia Europeană pregătește cu mare atenție terenul pentru posibila apariție pe piață a unui vaccin anti Covid-19. În acest sens, liderii UE au semnat un nou contract cu o companie farmaceutică.

Vineri, 18 septembrie, oficialii din fruntea Comisiei Europene au anunțat un acord oficial semnat cu cei de la Sanofi-GSK.

ADVERTISEMENT

Înțelegerea va permite tuturor statelor membre ale UE să achiziționeze până la 300 de milioane de doze din vaccinul produs de această companie.

Contract între Comisia Europeană și Sanofi-GSK pentru achiziţia unui vaccin Covid-19

Europa a trecut de 200.000 de decese din cauza Covid-19 și peste 4,2 milioane de cazuri de infectare de la startul pandemiei. În aceste condiții, apariția unui vaccin eficient pare a fi unica soluție pentru stoparea extinderii SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

În acest context, Comisia Europeană şi compania farmaceutică Sanofi-GSK au semnat un contract pentru achiziția a 300 de milioane de doze dintr-un potenţial vaccin al acestora împotriva COVID-19.

Acesta este al doilea acord de acest fel încheiat liderii UE, după cel semnat cu AstraZeneca, a informat vineri comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, potrivit Agerpres.

Sarcina Uniunii Europene în schimbul dreptului de a primi aceste milioane de doze este finanțarea parțială în dezvoltarea vaccinului.

ADVERTISEMENT

În cazul în care studiile clinice ale tratamentului vor trece cu succes etapele testelor, ceea ce Sanofi-GSK estimează că s-ar putea întâmpla anul viitor, dozele vor putea fi cumpărate de statele membre, inclusiv România, pe o bază proporţională în funcţie de populaţia fiecăreia.

Liderii UE, încrezători după semnarea contractului cu Sanofi-GSK

Anterior înțelegerii cu Sanofi-GSK, UE a semnat deja un contract cu AstraZeneca și continuă să discute acorduri similare cu alți producători de vaccinuri, precum Johnson & Johnson, CureVac, Moderna și BioNTech.

Despre acordul de vineri, președinta CE, Ursula von der Leyen a declarat: ”Prin contractul încheiat astăzi cu Sanofi-GSK, Comisia Europeană își arată încă o dată angajamentul de a asigura un acces echitabil la vaccinuri sigure, eficace și accesibile, nu numai pentru cetățenii săi, ci și pentru persoanele cele mai sărace și mai vulnerabile din lume.

ADVERTISEMENT

În curând vor fi încheiate acorduri cu alte companii și se va elabora un portofoliu diversificat de vaccinuri promițătoare, pe baza mai multor tipuri de tehnologii, ceea ce ne va spori șansele de a găsi un remediu eficient împotriva virusului.”, a spus liderul UE pentru site-ul instituției.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri