News

Comisia Europeană e pregătită să accepte vaccinurile anti-Covid din Rusia și China. În ce condiții

03.02.2021 | 09:17
Comisia Europeana e pregatita sa accepte vaccinurile antiCovid din Rusia si China In ce conditii
ADVERTISEMENT

Prin vocea preşedintei Ursula von der Leyen, Comisia Europeană și-a arătat disponibilitatea de a permite accesul vaccinurilor anti-Covid din China şi Rusia pe piaţa europeană, dar cu o condiție.

Trebuie, în primul rând, ca acestea să demonstreze transparenţă totală şi să se supună evaluării autorităţii de reglementare. Anunțul vine în contextul în care s-a demonstrat că serul Sputnik V, dezvoltat de un fond de investiții din Rusia și promovat intens de Vladimir Putin, are o eficiență de 91,6% împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

Oricine doreşte să aibă acces pe piaţa europeană trebuie să se supună regulilor de examinare”, a subliniat liderul european.

Comisia Europeană ar putea permite accesul pe piață vaccinurilor anti-Covid din Rusia și China

Dacă producătorii ruşi, chinezi îşi deschid dosarele, dovedesc transparenţă, prezintă toate datele lor, atunci ar putea avea o autorizaţie condiţionată de punere pe piaţă ca şi celelalte”, a spus Ursula von der Leyen, audiată de grupurile parlamentare în legătură cu strategia de vaccinare.

ADVERTISEMENT

Anunțul vine la scurt timp după afirmațiile cancelarului german cu privire la vaccinul rusesc. „Toţi cei care obţin o autorizaţie din partea EMA vor fi absolut bineveniţi, am vorbit exact despre acest lucru cu preşedintele rus Vladimir Putin”, a declarat Angela Merkel.

Între timp, s-a demonstrat că Sputnik V are o eficiență de 91,6% împotriva formelor simptomatice ale Covid-19. Vaccinul rusesc are un vector viral care utilizează aceeași tehnologie ca serul dezvoltat de AstraZeneca, la un nivel de eficiență aproape la fel de mare ca vaccinurile pe bază de ARN Mesager.

ADVERTISEMENT

Dezvoltarea vaccinului Sputnik V a fost criticată din cauza precipitării sale, a faptului că a ars etape și a unei lipse de transparență.

Rezultatele raportate aici sunt, însă, clare, iar principiul științific al acestei vaccinari este demonstrat”, au transmis doi specialiști britanici, profesorii Ian Jones și Polly Roy, într-un comentariu pe marginea studiului publicat recent.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, aceștia insistă că „un vaccin suplimentar poate de-acum să se alăture în lupta în vederea reducerii incidenței covid-19”. Între timp, Ungaria a recepționat primele 40.000 de doze, devenind astfel primul stat al Uniunii Europene care folosește acest vaccin anti-COVID-19.

ADVERTISEMENT