News

Comisia Europeană îi contrazice pe guvernanți: ”Pensiile speciale includ pensiile militare”

România trebuie să reformeze și pensiile militare, considerate de CE pensii speciale, pentru a se încadra în țintele PNRR
18.11.2022 | 14:15
Comisia Europeana ii contrazice pe guvernanti Pensiile speciale includ pensiile militare
Comisia Europeană consideră pensiile militare ca fiind pensii speciale Foto: Facebook European Commission
ADVERTISEMENT

Un răspuns al Comisiei Europene se bate cap în cap cu declarațiile făcute în ultima perioadă de liderii coaliției de la București.

Comisia Europeană îi contrazice pe guvernanți: ”Pensiile speciale includ pensiile militare”

”Ne așteptăm ca România să continue să lucreze la implementarea acestei reforme, pe care o vom evalua în contextul viitoarelor cereri de plată ale României”, a explicat  Comisia Europeană, precizând că o etapă specifică (215), care trebuie parcursă la sfârșitul anului 2022, ”se referă la revizuirea pensiilor speciale, care includ pensiile militare”.

ADVERTISEMENT

Precizările sunt cuprinse într-un răspuns transmis de Comisia Europeană jurnaliștilor de la G4Media.ro, care au dorit să afle dacă guvernul a solicitat în mod oficial înlocuirea plafonului de pensii de 9, 4% din PIB cu un alt mecanism de referință.

„Am convenit că e posibilă înlocuirea acestui indicator cu altul care să țină cont de studiul Băncii Mondiale și de un indicator de disciplină financiară”, spunea luna trecută premierul Nicolae Ciucă, după o întâlnire cu Ursula von der Leyen.

ADVERTISEMENT

Datele din răspunsul Comisiei dau peste cap toate calculele guvernului și contrazic toate declarațiile liderilor coaliției din ultima perioadă.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș a declarat că o „bulversare a sistemului nostru de apărare națională nu cred că e potrivit”.

ADVERTISEMENT

Planul guvernului de a reforma pensiile speciale nu include pensiile militare pornind de la o recomandare a Băncii Mondiale ca guvernul să nu intervină asupra pensiilor militare.

Potrivit Băncii Mondiale, o propunere de scădere a beneficiilor ar putea declanșa un exod al cadrelor militare, într-un moment în care există o zonă de război aproape de România.

ADVERTISEMENT

Reforma pensiilor speciale este un jalon asumat de România în cadrul Planului de Redresare și Reziliență (PNRR), jalon care trebuie realizat până la finalul acestui an.

Banca Mondială este consultantul însărcinat să propună reforme. Dacă România nu îndeplinește acest jalon, riscă să piardă următoarea tranșă din PNRR.

Nicolae Ciucă: Pensiile militare nu sunt pensii speciale

Premierul Nicolae Ciucă a reacționat la opinia Comisiei Europene, declarând că reprezentanții Guvernului vor face în continuare demersuri la Comisia Europeană pentru a susține ideea că pensiile militare intră la categoria celor de serviciu și că nu sunt pensii speciale.

“În ceea ce priveşte pensiile militare, am discutat şi acest aspect, inclusiv cu reprezentanţii Comisiei, care au fost într-o vizită tehnică la Bucureşti (…)

Am discutat pe marginea raportului pe care l-a prezentat Banca Mondială, în cuprinsul căruia este scris foarte clar că pensiile militare nu intră la capitolul pensii speciale, ci intră la capitolul pensii de serviciu.

Pensiile militare au fost modificate prin lege şi sunt pe bază de contributivitate, iar la nivelul nostru continuăm să susţinem reforma sistemului de pensii pe bază de contributivitate şi continuăm ca în demersurile pe care le vom face în continuare cu Comisia Europenă să ajungem foarte clar la înţelegere în conformitate cu principiile pe care le respectă şi celelalte state din Uniunea Europeană vis-a-vis de pensiile militare, conform cărora nu sunt pensii speciale, ci sunt pensii de serviciu”, a declarat Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT