News

Comisia Europeană insistă ca România să crească vârsta de pensionare a magistraţilor. Săptămână decisivă cu privire la pensiile speciale

România mai are la dispoziţie cinci zile ca să elimine pensiile speciale, lucru practic imposibil de realizat şi pune în pericol a treia tranşă din PNRR.
26.03.2023 | 14:49
Comisia Europeana insista ca Romania sa creasca varsta de pensionare a magistratilor Saptamana decisiva cu privire la pensiile speciale
Comisia Europeană insistă pe tăierea pensiilor speciale Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Termenul stabilit prin PNRR pentru intrarea în vigoare a noii legi privind sistemul de pensii, care să înlocuiască Legea nr. 127/2019, este sfârșitul 31 martie 2023, iar coaliţia de la Bucureşti are încă destule puncte divergente cu Comisia Europeană în legătură cu pensiile speciale.

Din cauza pensiilor speciale riscăm să pierdem peste trei miliarde de euro

O delegație a Comisiei Europene va sosi în România unde se va întâlni cu oficialii Guvernului. Tema pensiilor speciale va fi cu siguranţă un subiect fierbinte pe ordinea de zi, ţinând seama că proiectul noii legi privitoare la sistemul de pensii trebuie implementat până vineri, lucru practic imposibil de realizat.

ADVERTISEMENT

Fără această lege, România poate pierde banii europeni, lucru recunoscut şi de ministrul Marcel Boloş, care a spus săptămâna aceasta că actuala coaliţie guvernamentală trebuie să îşi asume eventualele consecinţe ce derivă din luarea unei decizii.

În timp ce partea română insistă pe menţinerea privilegiilor şi păstrarea pensiilor speciale, argumentând că altfel ţara s-ar goli de militari, poliţişti şi judecători, Comisia Europeană este foarte fermă din acest punct de vedere şi are mai multe cerinţe, de la care nu vrea să facă rabat.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, în recomandările Comisiei privitoare la pensiile magistraților se vorbeşte inclusiv despre creșterea vechimii în muncă, cu alte cuvinte creşterea vârstei de pensionare a acestora. În plus, un magistrat nu ar trebui să ia o pensie mai mare decât salariul, cum se întâmplă în prezent.

În privinţa pensiilor militare, Comisia Europeană spune că acestea ar trebui să se bazeze pe veniturile din întreaga carieră, iar rata de înlocuire a salariului cu pensia să fie 45% din veniturile salariale, față de 65%, cât este în momentul de faţă.

ADVERTISEMENT

Termenul la care Romania trebuie să trimită a treia cerere de plată PNRR, în valoare de 3,1 miliarde de euro este iunie 2023, iar cererea trebuie însoțită de dovada că România a îndeplinit țintele și jaloanele asumate, printre care și eliminarea pensiilor speciale.

Cu toate acestea, data limită recomandată de Comisia Europeană pentru adoptarea legii de eliminare a pensiilor speciale este 31 martie, ţintă imposibil de atins în condiţiile în care România a mai depăşit o dată termenul limită, cafe era 31 decembrie 2022, iar de atunci nu a făcut progrese în această direcţie.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, Comisia Europeană le-a trimis săptămâna aceasta o scrisoare autorităților de la București, în care le cere să modifice radical actualul proiect de lege privind pensiile speciale. În motivarea lor, oficialii de la Bruxelles arată că proiectul actual face economii foarte limitate și nu rezolvă principiul echității.

ADVERTISEMENT