News

Avertismentul Comisiei Europeană în plină pandemie: “Toate guvernele trebuie să adopte, zilnic, decizii adecvate!”

22.03.2020 | 12:25
Avertismentul Comisiei Europeana in plina pandemie Toate guvernele trebuie sa adopte zilnic decizii adecvate
ADVERTISEMENT

Epidemia stârnită de coronavirus, este, potrivit majorității specialiștilor, abia la început. Inclusiv experții români sunt de părere că vârful pandemiei este așteptat să apară spre finalul lunii aprilie și începutul lunii mai. În acest context, Comisia Europeană a adoptat o serie de recomandări de practici privind măsurile comunitare de sănătate publică și strategiile de depistare a COVID-19. Aceste măsuri au fost elaborate împreună cu un Comitet Științific de Experți, constituit la 17 martie, în strânsă colaborare cu ECDC, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor.

Comisia Europeană își mobilizează forțele pentru eradicarea pandemiei COVID-19. Ursula von der Leyen: „Toate guvernele trebuie să adopte, zilnic, decizii în cunoștință de cauză, pentru populația Europei”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat: Coronavirusul schimbă, în mod rapid, viața și societățile noastre. Toate guvernele trebuie să ia, zilnic, decizii adecvate și în cunoștință de cauză, pentru populația Europei. Acesta este motivul pentru care expertiza științifică și consultanța potrivită sunt, acum, mai valoroase ca niciodată. Sunt recunoscătoare tuturor experților de renume din acest grup, pentru că își folosesc cunoașterea, în beneficiul umanității”.

ADVERTISEMENT

Recomandările au fost prezentate miniștrilor sănătății și afacerilor interne și s-au aflat pe ordinea de zi a Reuniunii Miniștrilor Sănătății. Prioritatea rămâne abordarea coordonată, iar Comisia a recomandat fiecărui stat membru al UE să aplice măsurile propuse, ținând seama, evident, de particularitățile fiecărui context național.

S-a discutat despre strategiile menite să evite supraîncărcarea spitalelor, în special a unităților de terapie intensivă. Acestea pot include, printre altele, utilizarea de aplicații și de consultații online, amânarea unor intervenții chirurgicale care nu sunt urgente și mobilizarea întregului personal medical calificat sau aflat în curs de formare.

ADVERTISEMENT

Pacienții internați, personalul medical și persoanele în vârstă au prioritate la testare

Potrivit unui comunicat oficial, Comitetul consideră că protecția lucrătorilor din domeniul sănătății trebuie să rămână o prioritate absolută, deoarece aceștia se află „în prima linie”. Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a adăugat: „Alături de specialiștii din domeniul sănătății publice, în prima linie se află și medicii clinicieni, epidemiologii și virusologii”.

În privința măsurilor de depistare, se recomandă să fie testați, cu prioritate, pacienții care se află deja internați în spitale, întregul personal medical și persoanele în vârstă, care prezintă riscuri medicale.

ADVERTISEMENT

Rezerva „rescEU” vine în ajutorul statelor mici

Rezerva europeană comună reprezintă un alt aspect foarte important, mai ales pentru statele care nu dispun de bugete foarte mari. Ursula von der Leyen s-a referit la acest aspect, precizând: „Prin instituirea primei rezerve comune europene de echipamente medicale de urgență, transpunem în practică solidaritatea UE, în beneficiul tuturor statelor membre și al tuturor cetățenilor noștri. Spiritul de ajutor reciproc este singura cale de urmat”.

Președintele Comisiei Europene a precizat că rezerva va cuprinde echipamente de terapie intensivă precum ventilatoarele, vaccinurile și medicamentele, materialele de laborator dar și sistemele sau obiectele de protecție, cum sunt măștile reutilizabile. În general, de această măsură sunt vizate statele membre care se confruntă cu o penurie de medicamente necesare pentru tratarea pacienților infectați, pentru protejarea lucrătorilor din sănătate și pentru gestionarea și mai ales încetinirea răspândirii pandemiei.

ADVERTISEMENT

Rezerva „rescEU” va fi găzduită de unul sau mai multe state membre, iar acestea vor fi responsabile cu achiziționarea echipamentelor. Comisia va finanța 90% din prețul total, iar Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență va gestiona distribuția. Trebuie adăugat că bugetul inițial al UE pentru această rezervă este de 50 de milioane de euro, dintre care 40 de milioane fac obiectul aprobării de către autoritățile bugetare.

Statele membre UE sunt în curs de achiziționare a echipamentelor de protecție individuală, a ventilatoarelor pentru respirație asistată și a articolelor necesare pentru testele de depistare a virusului. Măsura a intrat deja în vigoare, orice stat care face parte din UE și care dorește să găzduiască rezervele rescEU poate solicita un grant direct din partea Comisiei Europene. Grantul direct acoperă 90% din costurile rezervei, în timp ce 10% sunt suportate de statul respectiv.

Thierry Breton, comisar european pentru piața internă (foto hepta.ro)
Comisia Europeană își mobilizează forțele pentru eradicarea pandemiei COVID-19. (sursa: hepta.ro)

Se încearcă prevenirea congestionării comunicării online

Ca urmare a regulilor de distanțare socială impuse pe întregul continent, cererea privind capacitatea de conectare pe internet a crescut, fie că vorbim despre munca de la distanță, de procesul de învățare online sau de divertisment. În consecință, acest fenomen ar putea pune presiune asupra rețelelor, într-un moment în care acestea trebuie să fie operaționale, la nivelul lor maxim.

Pentru prevenirea congestionării și a asigurării accesului la internet, comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a făcut apel la responsabilitatea serviciilor de streaming, a operatorilor și a utilizatorilor și a recomandat ca platformele de streaming să ofere, mai degrabă, o calitate standard a transmisiei și să coopereze cu operatorii de telecomunicații. Aceștia din urmă sunt în măsură să adopte măsuri preventive și de atenuare, încurajând utilizatorii să aplice setări care reduc consumul de date, inclusiv utilizarea rețelei Wi-Fi sau reducerea rezoluției pentru conținut.

În urma unei convorbiri telefonice pe care a purtat-o cu directorul general al furnizorului în flux continuu (streaming) Netflix, Reed Hastings, comisarul Breton a precizat: „Europa și întreaga lume se confruntă cu o situație fără precedent. Guvernele au luat măsuri de reducere a interacțiunilor sociale, pentru a limita răspândirea COVID-19 și pentru a încuraja munca la distanță și învățământul online. Platformele de streaming, operatorii de telecomunicații și utilizatorii, cu toții avem responsabilitatea comună de a lua măsuri pentru a asigura buna funcționare a internetului, în timp ce încercăm să împiedicăm răspândirea virusului”.

Operatorii din UE arată că există o creștere a cererii de conectivitate. Deși nu s-a constatat, până în prezent, o situație generală de congestie a rețelelor, ca măsură de precauție se discută la nivelul Comisiei Europene despre instituirea unui mecanism special de raportare, pentru a monitoriza situația traficului pe internet în fiecare stat membru. În general, această stare de fapt accentuează importanța continuării investițiilor în rețele, pentru a îndeplini obiectivele „Societății gigabiților pentru 2025” ale Comisiei, în primul rând prin rețelele 5G și fibră optică.

 

 

ADVERTISEMENT