News

Comisia Europeană lansează un nou avertisment pentru România! Riscăm sancțiuni dure din cauza corupției

06.07.2020 | 22:04
Comisia Europeana lanseaza un nou avertisment pentru Romania Riscam sanctiuni dure din cauza coruptiei
ADVERTISEMENT

În plină pandemie de coronavirus, Comisia Europeană impune statelor membre noi condiții pentru alocarea fondurilor europene, inclusiv a celor destinate relansării economice. Potrivit vicepreședintelui insituției, Věra Jourová, cele mai importante dintre acestea se referă la combaterea corupției și respectarea normelor statului de drept.

Avertismentul vizează inclusiv România, unde s-au constatat de-a lungul timpului nenumărate abateri. Oficialul anunță, totodată că şi instituţiilor Uniunii Europene depun eforturi pentru aprobarea noului buget comunitar destinat perioadei 2021-2027, precum şi a fondului de relansare economică post-pandemie.

ADVERTISEMENT

Fondurile se apropie de nivelul de 2.000 de miliarde de euro, motiv pentru care condiţiile acordării lor, referitoare la reformele economice şi respectarea standardelor democratice, reprezintă principalele elemente de disensiuni înaintea aprobării.

Comisia Europeană anunță noi condiții pentru alocarea fondurilor europene. România, vizată de un nou avertisment

Comisia Europeană trebuie să se asigure, înainte de toate, că atât România, cât și celelalte state membre care au comis abateri pun în aplicare recomandările pentru redresarea situației. „Statul de drept trebuie să fie o condiţie pentru distribuirea fondurilor UE“, a declarat Věra Jourová.

ADVERTISEMENT

Printre condiţiile anunțate de vicepreședintele instituției se numără, potrivit agenţiei de presă Reuters, exigenţe precum un „sistem judiciar funcţional”. De asemenea, oficialul UE insistă pentru mecanisme puternice de combatere a corupţiei.

Nu aş vrea să văd blocarea alocării fondurilor, dar trebuie să avem în sistemul nostru juridic unele garanţii că, în cazul în care lucrurile într-adevăr nu merg bine într-un stat membru, atunci banii contribuabililor nu pot fi plătiţi“, a atras atenţia Věra Jourová.

ADVERTISEMENT

România riscă noi sancțiuni financiare din cauza Directivei UE privind mărcile

În altă ordine de idei, România este singurul stat membru al Uniunii Europene care nu a comunicat până acum măsurile necesare transpunerii în legislația națională a Directivei privind mărcile, văzută drept un pas important spre modernizare și armonizare în acest sens. Prin urmare, Comisia Europeană a decis să trimită țara noastră în faţa Curţii de Justiţie, cu solicitarea aplicării unor sancțiuni financiare.

În comunicatul dat publicității în cursul zilei de joi, 2 iulie se arată că Directiva ar fi trebuit transpusă în legislaţie până cel târziu la data de 14 ianuarie 2019, lucru care nu s-a întâmplat. României i-a fost transmis un aviz motivat, iar aceasta a avut la dispoziţie un termen pentru a răspunde.

ADVERTISEMENT

Deşi s-a decis inclusiv acordarea unei prelungiri a termenului de răspuns la avizul motivat, măsurile de transpunere nu au fost luate nici până astăzi. Pe cale de consecință, Comisia a decis să sesizeze Curtea de Justiţie în acest caz, iar situația devine de-a dreptul îngrijorătoare.

Directiva privind mărcile constituie un pas important în modernizarea şi armonizarea în continuare a legislaţiei UE privind mărcile. Aceasta aduce o serie de modificări semnificative, inclusiv o definiţie revizuită a mărcii, adaptată la era digitală; noi motive care împiedică înregistrarea mărcilor; noi norme privind mărfurile contrafăcute în tranzit, precum şi noi dispoziţii de armonizare a procedurilor privind mărcile în toate statele membre ale UE”, se arată în comunicatul transmis de Comisia Europeană.

ADVERTISEMENT