News

Comisia Europeană recomandă acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova. Maia Sandu și Klaus Iohannis salută decizia istorică. Update

Comisia Europeană a făcut public joi avizul privind dosarele de aderare la Uniunea Europeană depuse de Ucraina, Republica Moldova și Georgia.
17.06.2022 | 13:44
Comisia Europeana recomanda acordarea statutului de tara candidata la aderarea la UE pentru Ucraina si Republica Moldova Maia Sandu si Klaus Iohannis saluta decizia istorica Update
Ursula von der Leyen a anunțat decizia favorabilă Ucrainei și Republicii Moldova Foto: Captură ecran Facebook
ADVERTISEMENT
17-06-2022
12:49

Klaus Iohannis crede că pentru Moldova este ”un pas înainte bine-meritat”

La rândul său, președintele României, Klaus Iohannis, a reacționat pe Twitter: ”După luni intense de dialog și coordonare, sunt bucuros să salut Opiniile Comisiei Europene cu privire la acordarea statutului de state candidate Ucrainei și R Moldova, un bine-meritat pas înainte pentru cetățenii Ucrainei și Moldovei.

Continuăm să susținem activ integrarea Ucrainei, Moldovei și Georgie în familia UE!”

 

17-06-2022
12:49

Maia Sandu: Republica Moldova va întreprinde eforturi suplimentare în domenii-cheie

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a comentat anunțul istoric al Comisiei Europene despre aderarea vecinilor de peste Prut la Uniunea Europeană (UE): ”Este un moment important pentru viitorul Republicii Moldova și este speranța de care au nevoie cetățenii noștri.

Salut opinia Comisiei Europene, care recomandă statelor membre ale UE să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Recomandarea se bazează pe înțelegerea că țara noastră va întreprinde eforturi suplimentare în domenii-cheie ca reforma justiției, combaterea corupției, administrația publică și drepturile omului.

Sunt exact domeniile în care ne-am asumat să facem schimbări în fața cetățenilor și ne vom respecta angajamentul. Comisia va monitoriza progresele înregistrate în aceste domenii până la sfârșitul anului 2022

Această opinie, care vine la trei luni și jumătate după ce Moldova a depus cererea de aderare la UE, consolidează aspirațiile noastre europene, ne încurajează și ne întărește convingerea că suntem pe calea cea dreaptă.

Este și un pas enorm, raportat la punctul în care țara noastră se afla în relația cu UE acum un an sau acum trei ani.”

Altfel, în postarea de pe Facebook, Maia Sandu a mai menționat că autoritățile de la Chișinău speră că la reuniunea din 23-24 iunie a Consiliului European, statele membre ale UE vor acorda Moldovei statutul de țară candidată.

Este un moment important pentru viitorul Republicii Moldova și este speranța de care au nevoie cetățenii noștri. Știm că acest proces va fi unul complex, dar suntem determinați să parcurgem acest drum, al cărui obiectiv este ancorarea țării noastre în spațiul valoric european, pe calea progresului și a bunăstării”, a completat președinta Republicii Moldova.

 

17-06-2022
11:24

Reacția Rusiei privind candidatura Ucrainei la UE: ”Necesită atenția noastră sporită”

La puțin timp după ce Comisia Europeană, prin vocea Ursulei von der Leyen, recomanda ca Ucraina și Republica Moldova să fie desemnate drept candidate la aderarea la Uniunea Europeană, a venit și o reacție oficială de la Kremlin.

Autoritățile de la Moscova spun că urmăresc îndeaproape candidatura Ucrainei la UE, atenția cea mai mare fiind acordată cooperării sporite în domeniul apărării în cadrul blocului comunitar, potrivit Sky News.

”Această chestiune necesită atenția noastră sporită, deoarece suntem cu toții conștienți de intensificarea discuțiilor din Europa pe tema consolidării componentei de apărare a UE.

Există diverse transformări pe care le observăm în modul cel mai atent”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt președinției ruse , Dmitri Peskov.

Prin vocea Ursulei von der Leyen, Comisia Europeană recomandă ca Ucraina și Republica Moldova să fie desemnate drept candidate la aderarea la Uniunea Europeană.

CE recomandă acordarea statutului de candidat la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova

Dar Georgiei, o altă fostă republică sovietică, i se cere să îndeplinească anumite condiții înainte de a primi același statut.

ADVERTISEMENT

“Avem un mesaj clar – și anume, da, Ucraina merită o perspectivă europeană, da, Ucraina ar trebui să fie binevenită ca țară candidată.

Acest lucru este înțelegând că s-a făcut o muncă bună – dar o muncă importantă rămâne de făcut.

ADVERTISEMENT

Întregul proces se bazează pe merit, așa că trebuie să meargă ca la carte și progresul depinde în întregime de Ucraina. Deci acum totul este în mâinile Ucrainei”, a declarat președintele CE.

Comisia Europeană a salutat Ucraina și Moldova în calitate de candidați la aderare.

„[Moldova] se află pe o cale adevărată pro-reformă, anticorupție și europeană”, spune Ursula von der Leyen. „Georgia trebuie acum să se unească din punct de vedere politic pentru a proiecta o cale clară către reforma structurală și UE”.

ADVERTISEMENT

Acesta este doar un prim pas, deoarece decizia acordării statutului de țară candidată la aderarea la UE revine celor 27 de state membre ale Uniunii, care se reunesc joia viitoare.

Cele 27 de state UE vor avea ultimul cuvânt

Volodimir Zelenski a primit un vot de încredere din partea unora dintre cei mai mari jucători ai Europei joi, când Scholz, Macron și Draghi au susținut obținerea statutului de candidat de către Ucraina. Acestora li s-a alăturat și președintele Iohannis, aflat și el în vizită la Kiev.

ADVERTISEMENT

Dar nu este totul decis.

Unele țări se feresc să pună Ucraina înaintea altor candidați din Balcani care deja așteaptă aderarea, cum ar fi Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru și Serbia.

Cancelarul austriac Karl Nehammer spune că Ucraina nu ar trebui să aibă întâietate față de statele din Balcanii de Vest. De ce ar trebui Ucraina să treacă în fața Bosniei-Herţegovina, s-a întrebat el.

Bosnia este clasificată doar drept candidat temporar și așteaptă de câțiva ani să intre în procesul de aderare. La fel și Kosovo.

ADVERTISEMENT