ADVERTISEMENT
News

Comisia Europeană renunță la vaccinul AstraZeneca? Nu a reînnoit comanda dincolo de luna iunie

Autor: Robert Cristea | 09.05.2021 | 18:03
Comisia Europeană renunță la vaccinul AstraZeneca? Nu a reînnoit comanda dincolo de luna iunie
Comisia Europeană renunță la vaccinul AstraZeneca? Nu a reînnoit comanda dincolo de luna iunie. Sursa foto: Hepta.ro

Continuă problemele privind vaccinul AstraZeneca. Comisia Europeană nu a înnoit comanda dincolo de luna iunie, a anunţat duminică Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă, citează The Guardian.

ADVERTISEMENT

Luna trecută, Comisia Europeană a lansat o acţiune legală împotriva AstraZeneca pentru că nu a respectat contractul de furnizare a vaccinului. De asemenea, oficialii europeni consideră că această companie nu are un plan fiabil pentru a asigura livările la timp, conform News.ro.

UE şi AstraZeneca urmează să fie audiate pe 26 mai, într-un tribunal de primă instanţă francofon de la Bruxelles, potrivit știrile Pro TV.

Comisia Europeană nu a reînnoit comanda pentru vaccinul AstraZeneca

Statele din UE au primit doar 30 de milioane din cele 120 de milioane de doze contractate în primul trimestru.

ADVERTISEMENT

Lucrurile nu stau foarte bine nici în al doilea trimestru. Astra Zeneca intenţionează să furnizeze doar 70 de milioane din cele 180 de milioane promise.

La sfârşitul lunii ianuarie, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) anunţa aprobarea vaccinului produs de Astra Zeneca. Atunci, recomandarea era ca administrarea serului să fie făcută doar pentru persoanele sub 65 de ani, în lipsa unor date necesare pentru grupele de vârstă superioare.

Pe 11 martie, s-a luat decizia ca vaccinul produs de AstraZeneca să fie folosit şi pentru imunizarea persoanelor peste 65 de ani. Ulterior, semnalarea unor  tromboze cerebrale a dus la oprirea vaccinării cu AstraZeneca în anumite țări din UE. Între timp, s-a revenit asupra deciziei.

ADVERTISEMENT

Recent, în Germania, autoritățile au decis să permită imunizarea la liber cu vaccinul AstraZeneca. Cu sute de mii de doze la dispoziție, după ce lunile trecute germanii s-au temut de riscul formării de cheaguri de sânge, autoritățile au decis că singura cale de a accelera imunizarea este liberalizarea procesului.

România a ajuns la 3.529.427, dintre care 2.251.795 au fost vaccinate cu ambele doze. 2.781.376 au fost vaccinate cu serul Pfizer, 319.146 cu Moderna, 426.251 cu AstraZeneca și 2.654 cu Johnson&Johnson,

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 837: 32 pagini + CD. Doar 10 lei!