News

Comisia Europeană dă șah-mat Guvernului în subiectul pensiilor! „Doar un dezastru natural poate duce la renegocierea PNRR”. Ce mesaj au transmis cei de la Bruxelles

Comisia Europeană, șah mat României în subiectul pensiilor! Mesajul de la Bruxelles a fost unul c\t se poate de clar pentru Executivul lui Nicolae Ciucă
13.02.2022 | 21:00
Comisia Europeana da sahmat Guvernului in subiectul pensiilor Doar un dezastru natural poate duce la renegocierea PNRR Ce mesaj au transmis cei de la Bruxelles
Comisia Europeană, șah mat României în subiectul renegocierii pensiilor! Sursa foto - ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO
ADVERTISEMENT
13-02-2022
19:47

CE, răspuns ferm pentru social democrați! Cum se poate renegocia PNRR

A venit un nou răspuns de la Comisia Europeană cu Partidul Social Democrat la destinatar. Vicepreședintele executiv al CE, Valdis Dombrovskis a ținut să-i explice europarlamentarului PSD, Victor Negrescu că PNRR-ul poate fi modificat doar dacă anumite jaloane nu pot fi îndeplinite.

Ar mai putea fi schimbat dacă există motive foarte serioase, însă, atenție mare, acestea trebuie justificate.

„În conformitate cu articolul 21 alineatul (1) din Regulamentul privind Mecanismul de redresare și reziliență[1], un stat membru poate înainta Comisiei o cerere motivată ca aceasta să elaboreze o propunere de modificare sau de înlocuire a planului de redresare și reziliență numai în cazul în care jaloanele și țintele relevante nu mai pot fi îndeplinite ca urmare a unor circumstanțe obiective. Va fi important ca statul membru să furnizeze dovezi concrete care să evidențieze cauza dificultăților și impactul acestora asupra punerii în aplicare

În cazul în care Comisia consideră că motivele prezentate de statul membru justifică o modificare, aceasta va efectua o evaluare a măsurilor modificate sau nou propuse, care vor trebui să îndeplinească toate cerințele Regulamentului privind Mecanismul de redresare și reziliență, cu aceleași criterii și urmând aceeași procedură ca pentru evaluarea inițială a planului.

În cazul în care evaluarea este pozitivă, Comisia va prezenta o propunere de nouă decizie de punere în aplicare a Consiliului în termen de două luni de la transmiterea oficială a cererii. De regulă, aceasta este aprobată de Consiliu în termen de patru săptămâni de la adoptarea propunerii Comisiei. În cazul în care evaluarea este negativă, Comisia respinge cererea în termen de două luni, după ce a dat statului membru posibilitatea de a-și prezenta observațiile în termen de o lună de la comunicarea concluziilor Comisiei.

Având în vedere faptul că, la 29 octombrie 2021, Consiliul a aprobat Planul de redresare și reziliență al României[2], ar trebui să se pună accentul pe punerea în aplicare în timp util a măsurilor incluse în plan. Orice cerere de modificare a planului riscă să întârzie punerea sa în aplicare. Ținând seama de durata de viață limitată a Mecanismului de redresare și reziliență – plățile contribuției financiare se vor încheia până la 31 decembrie 2026 – astfel de întârzieri ar trebui evitate”, se arată în răspunsul vicepreședintelui Comisiei Europene

A fost lămurită problema renegocierii PNRR privind pensiile. Scandalul generat de PNL și PSD a fostg oprit de la Bruxelles, de acolo de unde a venit un răspuns cât se poate de tranșant.

Oficialii europeni au transmis pentru Digi 24 Planul de Redresare și Reziliență nu poate fi modificat decât în situații excepționale. Mai mult decât atât, aceștia au explicat și modul în care trebuie făcută reforma pensiilor.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană, șah mat României în privința pensiilor!

Comisia Europeană spune că așteaptă să vadă o încurajare a ieșirii la pensie cât mai târziu. Aproape imediat, ministrul Muncii, Marius Budăi, a reacționat și el.

Acesta a explicat că „nu vorbim de renegocierea PNRR din temelii, ci de o optimizare prevăzută în regulamentul european”.

ADVERTISEMENT

„Comisia Europeană precizează că doar în cazul în care o țară nu mai poate duce la îndeplinire PNRR-ul, din motive excepționale, cum ar fi dezastre naturale de dimensiuni istorice, s-ar putea renegocia Planul de Redresare și Reziliență.

Pentru asta ar trebui parcurși pași destul de complicați care ar duce la întârzierea reformelor, atrage atenția Comisia Europeană, iar acest lucru ar putea duce la posibilitatea ca anumite obiective să nu fie îndeplinite și astfel să ducă la pierderea unor bani din PNRR.

ADVERTISEMENT

În ce condiții se poate renegocia PNRR

  • doar în cazuri excepționale, cum ar fi catastrofe naturale de proporții istorice
  • orice cerere de modificare a PNRR ar întârzia cu mult implementarea programului”, a explicat Andreea Dumitrescu, jurnalist Digi24

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat că în răspunsul lor privind renegocierea PNRR-ului, oficialii europeni se refereau la cazul renegocierii totale a programului.

ADVERTISEMENT

Social democratul a reamintit că PSD dorește doar o „optimizare în anumite puncte”, ceea ce regulamentul Comisiei Europene ar permite.

„Comisia s-a referit la o renegociere per total a PNRR. Noi nu am spus așa ceva, noi am scris și în programul de guvernare, am spus și în discuțiile pe care le-am avut în Coaliție, despre o optimizare în anumite puncte.

Până în decembrie am îndeplinit jaloanele pe care le aveam de îndeplinit, suntem în interiorul trimestrului 1, imediat o să anunț un alt jalon îndeplinit ce ține de Ministerul Muncii, în februarie avem acordul cu Banca Mondială semnat pentru asistența tehnică în reforma pensiei și a salarizării…

Nu ne dorim sub nicio formă să punem în pericol implementarea PNRR. Din contră, suntem extrem de determinați să implementăm acest PNRR și reformele legate de PNRR.

Noi, în coaliție, ne asumăm să facem tot posibilul pentru binele cetățenilor români, nu ne asumăm să pierdem bani. Acel procent de 9,4% nu este suficient pentru a realiza un alt jalon din PNRR care înseamnă reforma pensiilor prin rezolvarea inechităților din sistem.

Nu s-a spus niciodată că vrem să renegociem PNRR din temelii, dar o optimizare este necesară. Iar regulamentul european de implementare a PNRR prevede acest lucru. Nu vorbim de o renegociere când se întâmplă o catastrofă sau nu știu ce alte chestiuni”, a declarat ministrul Muncii, la Digi 24

ADVERTISEMENT
Tags: