News

Comisia Europeană, solicitare importantă către statele UE: ”Să se pregătească pentru o întrerupere completă a gazelor rusești”

Comisia Europeană transmite statelor membre ale Uniunii Europene ”să se pregătească pentru o întrerupere completă a gazelor” livrate de către Federația Rusă.
17.05.2022 | 10:10
Comisia Europeana solicitare importanta catre statele UE Sa se pregateasca pentru o intrerupere completa a gazelor rusesti
Comisia Europeană a redactat un document cu recomandări pentru statele UE. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Într-un document cu o serie de recomandări pentru statele membre ale UE și care urmează a fi aprobat miercuri, Comisia Europeană îndeamnă la pregătirea pentru ” o întrerupere completă a gazelor rusești.”

Comisia Europeană vrea accelerarea măsurilor de eliminare a dependenței de gazul rusesc

Noul demers al instituției conduse de Ursula von der Leyen are loc după ce Kremlinul a întrerupt aprovizionarea cu gaze pentru Polonia și Bulgaria.

ADVERTISEMENT

În același document, CE cere țărilor din UE să accelereze măsurile de renunțare la dependența de gazul Rusiei, informează Euractiv.

”Un set diferit de măsuri ar putea deveni demn de luat în considerare în cazul unei întreruperi bruște la scară largă sau chiar a unei întreruperi complete a aprovizionării cu gaz rusesc care duce la Prețuri insuportabil de ridicate la gaz și aprovizionare inadecvată cu gaz”, este menționat în documentul Comisiei.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a propus interzicerea totală a petrolului rusesc

Totul se întâmpă după ce la începutul acestei luni, Ursula von der Leyen spunea că își dorește interzicerea totală a petrolului rusesc din Europa.

”Astăzi vom propune interzicerea petrolului rusesc din Europa. Va fi o interdicție completă a importurilor din toată Rusia.

ADVERTISEMENT

Abordăm dependența noastră de petrolul rusesc. Și să fie clar, nu va fi ușor, pentru că unele state membre sunt foarte dependente de petrolul rusesc, dar pur și simplu trebuie să facem acest lucru.

Acest lucru înseamnă o interzicere totală a importului de petrol transportat pe apă și prin conducte, rafinat și nerafinat. Ne vom asigura că vom elimina treptat petrolul rusesc în mod sistematic, care să ne permită nouă și partenerilor noștri să ne asigurăm rute alternative de aprovizionare și să minimizăm impactul asupra piețelor globale.

ADVERTISEMENT

De aceea, vom elimina aprovizionarea cu petrolul rusesc nerafinat pe parcursul a 6 luni și produsele rafinate până la sfârșitul anului”, declara șefa Comisiei Europene, pe data de 4 mai, în Parlamentul European de la Strasbourg.

ADVERTISEMENT