News

Comisia Europeană, ultim efort pentru integrarea României în Schengen. A prezentat planul de rezolvare a crizei migranţilor

Comisia Europeană încearcă să convingă Austria să primească România în Schengen. Bruxelles-ul a prezentat un plan de gestionare a fluxului de migranţi de pe ruta Balcanilor de Vest
05.12.2022 | 16:47
Comisia Europeana ultim efort pentru integrarea Romaniei in Schengen A prezentat planul de rezolvare a crizei migrantilor
Comisia Europeană a prezentat planul care ar putea duce România în Schengen Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Întărirea controalelor la frontieră pe ruta migranților din Balcanii de Vest și desfășurarea membrilor Frontex la granițele dintre țările din Balcanii de Vest este unul dintre elementele planului de acțiune pentru reducerea presiunii migranților asupra UE, prezentat luni de Comisia Europeană.

Criza migranţilor gestionată printr-un plan în cinci puncte

Problema migranţilor ajunşi în Europa pe ruta Balcanilor de Vest este principala obiecţie a Austriei în primirea în Spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, iar planul prezentat de Comisie ar putea fi de un mare ajutor ţării noastre.

ADVERTISEMENT

Comisarul pentru afaceri interne Ylva Johansson, care a prezentat planul de acțiune pentru Balcanii de Vest împreună cu vicepreședintele Comisiei, Margaritis Schinas, a anunțat că Comisia va negocia cu partenerii din Balcanii de Vest cu privire la noul mandat al Frontex, Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, care va permite desfășurarea de membri și agenții la granițele dintre țările individuale din Balcanii de Vest. Aproximativ 500 de membri ai Frontex sunt în prezent desfășurați, dar numai la frontierele externe ale UE.

“Odată cu noul mandat, va fi posibilă desfășurarea membrilor Frontex la granițele dintre țările individuale din Balcanii de Vest. Depinde de Frontex să decidă împreună cu partenerii săi câți membri ai agenției vor fi dislocați, dar trebuie să spun că vom avea atât de mulți cât avem nevoie, deoarece statele membre UE sprijină ferm Frontex în acest sens”, a declarat comisarul Johansson.

ADVERTISEMENT

Cu o zi înainte de summitul UE-Balcanii de Vest, de la Tirana, Comisia a anunțat o serie de măsuri pentru a aborda presiunea migranților asupra UE prin Balcanii de Vest. Potrivit datelor Frontex, în primele zece luni ale acestui an, au fost înregistrate 281.000 de intrări neînregistrate în UE prin Balcanii de Vest, ceea ce reprezintă o creștere de 77% față de anul trecut.

Planul de acțiune constă din cinci puncte: consolidarea managementului frontierelor de-a lungul rutei de migrație; consolidarea capacității țărilor din Balcanii de Vest de a accelera procedura de azil și consolidarea centrelor de primire din acele țări; lupta împotriva contrabandiștilor; consolidarea cooperării privind readmisia și returnarea migranților și armonizarea politicilor de vize ale țărilor din regiune cu politica de vize a UE. În cadrul acestor cinci puncte, sunt prevăzute în total 20 de măsuri operaționale.

ADVERTISEMENT

În acest context, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru a transmis luni, într-o declaraţie publică, că Guvernul României salută prezentarea de către Comisia Europeană a Planului de Acţiune pentru Balcanii de Vest.

Acesta a arătat că, “în acest context, Guvernul României îşi exprimă încrederea că setul de măsuri şi instrumente propuse de către Comisia Europeană în Planul publicat astăzi sunt de natură să răspundă inclusiv preocupărilor exprimate recent de Austria cu privire la evoluţiile din acest an pe ruta Balcanilor de Vest, oferind soluţii pragmatice în direcţia gestionării eficiente a acestei situaţii”.

ADVERTISEMENT