News

Comisia Europeană are un plan în zece puncte pentru depăşirea crizei imigranţilor din Marea Mediterană

Comisia Europeană a prezentat, luni, miniştrilor de Externe şi de Interne ai statelor membre UE, un plan în zece puncte pentru rezolvarea crizei imigranţilor din Mediterană, demers determinat de...
20.04.2015 | 21:56
Comisia Europeana are un plan in zece puncte pentru depasirea crizei imigrantilor din Marea Mediterana
ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a prezentat, luni, miniştrilor de Externe şi de Interne ai statelor membre UE, un plan în zece puncte pentru rezolvarea crizei imigranţilor din Mediterană, demers determinat de recentele catastrofe umanitare soldate cu sute de dispăruţi, conform Agerpres. Tragediile umanitare repetate din Marea Mediterană reaprind criticile faţă de răspunsul Europei, în special faţă de programul Triton, introdus în noiembrie cu scopul de a patrula în Marea Mediterană şi de a salva migranţi.

Triton a înlocuit toamna trecută un program operat de Paza de Coastă a Italiei şi Marina Italiei, intitulat Mare Nostrum, lăudat pentru eficienţă, după ce în 2014 a salvat peste 130.000 de imigranţi.

ADVERTISEMENT

Planul în 10 puncte al Comisiei Europene:

1. Uniunea Europeană va consolida operaţiunile sale de patrulare maritimă în Mediterana, numite Triton şi Poseidon, prin furnizarea de fonduri şi echipament suplimentar. Suprafaţa de patrulare pe mare va fi extinsă.

2. Blocul comunitar va face eforturi sistematice pentru a captura şi distruge ambarcaţiunile folosite de traficanţii de persoane, folosind ca model misiunea Atalanta a UE de combatere a pirateriei în largul coastelor Somaliei. Oficiali UE au precizat că va fi vorba despre o operaţiune mixtă civilă şi maritimă, fără a oferi alte detalii.

ADVERTISEMENT

3. Agenţiile UE de consolidare a legii, control frontalier şi azil se vor reuni periodic şi vor conlucra strâns pentru a strânge informaţii despre modul de operare al traficanţilor de persoane, pentru a le urmări finanţarea şi a ajuta la investigarea lor.

4. Biroul de sprijin pentru azil al UE va desfăşura echipe în Italia şi Grecia pentru procesarea comună a cererilor de azil.

ADVERTISEMENT

5. Guvernele statelor membre ale UE vor amprenta toţi imigranţii.

6. Uniunea Europeană vor lua în considerare opţiunile pentru un ”mecanism de relocare de urgenţă” a imigranţilor.

7. Comisia Europeană va lansa un proiect-pilot cu privire la reinstalarea refugiaţilor în Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

8. Uniunea Europeană va crea un nou program de expulzare rapidă pentru imigranţii ilegali, coordonat de Agenţia europeană pentru controlul frontierelor UE (Frontex) din ţările membre mediteraneene.

9. Uniunea Europeană se va implica împreună cu ţările din jurul Libiei într-un efort comun (de limitare a imigraţiei spre UE, n.r.), prin participarea Comisiei Europene şi a Serviciului European de Acţiune Externă al UE.

10. Uniunea Europeană va desfăşura în străinătate ofiţeri de legătură specializaţi în imigraţie pentru a strânge informaţii despre fluxurile migratorii şi a consolida rolul delegaţiilor UE.

Sursă: www.dcnews.ro

ADVERTISEMENT