News

Comisia judirică a Senatului a adoptat proiectul UDMR privind stabilirea datei alegerilor locale. Când vor ieși românii la vot. USR a vrut vot pe două zile

07.07.2020 | 17:05
Comisia judirica a Senatului a adoptat proiectul UDMR privind stabilirea datei alegerilor locale Cand vor iesi romanii la vot USR a vrut vot pe doua zile
ADVERTISEMENT

Proiectul UDMR referitor la stabilirea datei alegerilor locale în 27 septembrie 2020 a fost aprobat. Așadar, oamenii vor ieși la vot în toamnă.

Comisia juridică a Senatului a adoptat marți, 7 iulie, cu amendamente, propunerea celor de la UDMR privind data alegerilor locale din toamnă.

ADVERTISEMENT

Inițiatorul legii, senatorul UDRM Cseke Attila, a prezentat cu mândrie reușita partidului său. Potrivit raportului care va in dezbaterea plenului Senatului, data alegerilor va fi pe 27 septembrie 2020.

Alegerile locale vor avea loc în 27 septembrie 2020

UPDATE, 7 iulie, ora 17:03 / Senatul a adoptat, la rândul său, propunerea legislativă privind stabilirea datei alegerilor locale la 27 septembrie. S-au înregistrat 81 de voturi “pentru”, 8 ”împotrivă”. S-au înregistrat, de asemenea, 39 de abţineri.

ADVERTISEMENT

De asemenea, a fost respinsă inițiativa USR ca votul să se desfășoare pe parcursul a două zile.  „A fost respinsă propunerea USR privind organizarea de vot pe parcursul a două zile – sâmbătă, 26 septembrie, şi duminică, 27 septembrie.  PSD nu vrea ca cetăţenii, în condiţii de pandemie, să voteze timp de două zile. Sănătatea românilor va fi pusă în pericol. Joaca cu copiatul dintr-un proiect de lege al Guvenului a rezultat într-o decizie de neconstituţionalitate, în bună parte din cauza paralelismului legislativ”,  au transmis cei de la USR.

Proiectul legislativ iniţiat de UDMR privind data alegerilor locale a primit un raport favorabil în comisia de specialitate a Senatului. Acest proiect prevede stabilirea datei alegerilor locale pentru 27 septembrie, o dată care a reieşit ca având o majoritate şi o susţinere largă în rândul formaţiunilor politice”, a explicat senatorul UDMR, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

Reprezentantul UDMR a menționat că au fost depuse mai multe amendamente, majoritatea dintre ele făcând referire la diferite propuneri de la Autoritatea Electorală Permanentă.

Sunt chestiuni care sunt necesare pentru organizarea acestor alegeri, inclusiv prevederi referitoare la necesitatea de a asigura mijloace de protecţie sanitară, evident, dacă va fi cazul pentru toţi cei implicaţi în procesul electoral, inclusiv pentru alegători, dacă va fi cazul, chestiuni privind organizarea acestor alegeri referitor la anumite termene care trebuie corelate pentru alegerile locale de anul acesta referitoare la indemnizaţiile care se vor plăti şi nivelul acestora pentru toţi cei implicaţi în procesul electoral Este un proiect legislativ important care urmează să fie în plenul Senatului, urmând să intre şi în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

ADVERTISEMENT

Este un proiect legislativ care trebuie să intre în vigoare înainte de 27 iulie, pentru ca alegerile să poată fi organizate la 27 septembrie, Ne aşteptăm ca să existe susţinere majoritară pentru acest proiect legislativ, având în vedere că suntem după un mandat de 4 ani al autorităţilor locale şI, dacă toate condiţiile inclusiv sanitare permit, ar fi foarte bine ca alegerile locale să fie organizate la 27 septembrie”, a adăugat Cseke Attila.

Alegerile locale ar urma să aibă loc în 27 septembrie, urmând ca alegerile generale să fie stabilite la o dată ulterioară, în funcție de contextul epidemiologic.

Cu toate că anumite partide din Opoziție le-au reproșat celor din PNL că risipesc banii publici pentru că nu organizează simultan toate alegerile posibile, acest lucru nu ar fi permis de Constituție.

ADVERTISEMENT