News

Comisia pentru abuzuri din Senat l-a convocat pe comisarul Harbuz. Rodica Boancă: ”Îi vom audia pe cei care au luat parte la percheziţia elevilor de la şcoala Jilava”

Senatoarea Rodica Boancă, șefa Comisiei pentru abuzuri din Parlamentul României, s-a autosesizat în cazul acțiunii poliției la o școală din Jilava.
31.10.2022 | 19:31
Comisia pentru abuzuri din Senat la convocat pe comisarul Harbuz Rodica Boanca Ii vom audia pe cei care au luat parte la perchezitia elevilor de la scoala Jilava
Senatoarea Rodica Boancă spune că există suspiciuni de abuz în acțiunea polițiștilor de la Jilava / Colaj foto: Fanatik, Surse foto: Fanatik, Facebook Rodica Boanca
ADVERTISEMENT

Acțiunea ”preventivă” a IPJ Ilfov la Școala Gimnazială 1 din Jilava, în timpul căreia polițiștii au controlat ghiozdanele elevilor și au vorbit pe un ton agresiv cu aceștia, a ajuns în atenția Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupției și pentru Petiții din Senatul României.

Senator Rodica Boancă: ”Vom solicita citarea MAI, IGPR și IPJ Ilfov”

Senatoarea Aur Rodica Boancă , președintele comisiei, a declarat că se va autosesiza după imaginile prezentate de FANATIK și că-i va chema la audieri pe cei care au organizat și pus în practică această acțiune.

ADVERTISEMENT

”Eu am transmis comisiei și mă voi autosesiza mâine. Din păcate, Comisia de Învățământ nu lucrează mâine, pentru că aș fi vrut să-i învederez și pe ei. Eu o să propun o audiere a celor implicați în povestea asta.

Îi vom audia, în primul rând, pe cei care au luat parte la această acțiune. E vorba de polițiștii care au fost prezenți în clasă. Vom solicita citarea reprezentanților MAI, IGPR și IPJ Ilfov”, a declarat Rodica Boancă pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Șefa Comisiei pentru Abuzuri din Senat: ”S-au dus, viteji, într-o clasă de elevi”

Întrebată ce părere i-au creat imaginile în care polițiștii dau buzna într-o sală de curs, în timpul orelor și le spun elevilor să le arate ce au asupra lor, senatoarea a amintit de cazul șoferului pe care agenții nu l-au putut imobiliza.

”Lipsă de deontologie profesională… cam asta reiese din imagini. Mai ales că atunci când a fugit interlopul ăla cu droguri erau cam tot atâția polițiști. Acum s-au dus, viteji, într-o clasă de elevi.

ADVERTISEMENT

Într-adevăr, astfel de razii se fac atunci când există suspiciuni că în școală s-a intrat cu un anumit obiect. Există cazuri în care au fost profesori înjunghiați. Dar nu așa se procedează, pentru că nu toți copiii sunt vinovați. Se putea stabili ”făptașul” într-un mod mai profesionist”, a mai declarat șefa Comisiei de Abuzuri din Senat, pentru FANATIK.

”Domnul Bode să se sesizeze. Președintele este profesor, n-a avut nicio reacție”

Parlamentarul e de părere că polițiștii nu au respectat protocolul, nu s-au prezentat, au avut un mod arogant de adresare, total neprofesionist față de elevi și cadre didactice. Ea spune că imaginile arată că ”nu mai există niciun fel de interes din partea acestei instituții de a-i proteja pe cei aflați în nevoie”, în condițiile în care, în clasă, era și un elev cu dizabilități, care a fost tratat ca un infractor.

ADVERTISEMENT

”Bineînțeles că ar trebui ca domnul Bode să se sesizeze. Să nu uităm că președintele țării este profesor la bază, nu am auzit nicio reacție din partea dânsului. Voi solicita și o reacție din partea CNCD-ului, pentru că, din punctul meu de vedere, acei copii au fost supuși unei discrimănări. Mi se pare mai mult un act de hărțuire decât o percheziție.

Când tu, care ceri să se respecte legea, nu o respecți, devine frustrant pentru toată lumea. Și atunci, de ce să ne mirăm că nu mai există respect față de astfel de instituții, care în fiecare zi dau proba incompetenței”, a mai declarat Rodica Boancă, potrivit FANATIK.

Cum putea să aibă loc acțiunea poliției

Dascăl la bază, senatoarea spune că polițiștii aveau și alte modalități de a realiza acest control, în condițiile în care aveau suspiciuni că în acea clasă ar fi existat elevi cu arme albe.

”Ei puteau veni cu un aparat de detectat metale și, într-o clasă goală sau în biroul directorului, chemau elevii individual… Erau anunțați copiii în prealabil, în clasă, că este nevoie de această procedură, că este posibil ca cineva să aibă o armă albă.

Polițiștii ar fi trebuit să calmeze spiritele, să le explice copiilor că nu au de ce să le fie teamă, că nu au greșit cu nimic, dar pentru liniștea tuturor e bine să se desfășoare această procedură”, a încheiat senatoarea Rodica Boancă.

Dosar penal în cazul ”perchezițiilor” de la Jilava

FANATIK a prezentat, duminică seara, imagini de la o acțiune a poliției organizată de IPJ Ilfov la o școală generală din Jilava. Polițiștii nu au avut ordin de percheziție, IPJ Ilfov anunțând, ulterior, că a fost vorba despre ”o acțiune de prevenție” pe baza unor informații referitoare la un elev care a amenințat că vine înarmat la școală.

După apariția imaginilor, Biroul de Control Intern a declanșat o anchetă legată de modul de acțiune al polițiștilor în timpul acestei acțiuni. În cursul serii de luni, Biroul Control Ilfov a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu pentru posibile fapte de abuz în cazul acțiunii de la școala din Jilava.

ADVERTISEMENT