News

Comisie de anchetă privind achiziţiile publice în sistemul sanitar, înfiinţată de Camera Deputaţilor. AUR și-a nominalizat deja candidații

Achizițiile respective au fost derulate de către Ministerul Sănătății în condițiile în care au fost vehiculate sau prezentate în spațiul public nenumărate controverse la adresa achizițiilor în regim de urgență de echipamente sanitare.
03.11.2021 | 16:04
Comisie de ancheta privind achizitiile publice in sistemul sanitar infiintata de Camera Deputatilor AUR sia nominalizat deja candidatii
ADVERTISEMENT

Proiectul de hotărâre privind înființarea unei comisii parlamentare de anchetă privind achizițiile publice în domeniul sănătății în situații de urgență și de alertă în România a fost aprobat, miercuri, de plenul Camerei Deputaților.

AUR a fost primul care și-a nominalizat candidații pentru comisia de anchetă

Au fost exprimate 207 de voturi “pentru”, 82 de voturi “împotrivă”, cu o abținere, iar 10 dintre deputați nu dorit să-și exprime votul.

ADVERTISEMENT

George Simion, lider al deputaților AUR, a afirmat că grupul parlamentar cere să se aprobe la nivelul Camerei Deputaților constituirea unei comisii de anchetă privind cercetarea achizițiilor publice din domeniul sănătății efectuate pe parcursul desfășurării stărilor de urgență și de alertă în România.

Ce achiziții publice sunt vizate?

Achizițiile respective au fost derulate de către Ministerul Sănătății, la nivelul direcțiilor de sănătate publică și a altor instituții subordonate Ministerului Sănătății.

ADVERTISEMENT

Aceste achiziții au fost realizate  în condițiile în care au fost vehiculate sau prezentate în spațiul public nenumărate semnalări și controverse referitoare la achizițiile în regim de urgență de echipamente sanitare, aparatură de protecție diversă, consumabile medicale, substanțe dezinfectante, măști și mănuși igienico-sanitare, dar și alte asemenea produse destinate contracarării pandemiei COVID-19.

Care va fi structura comisiei de anchetă?

În conformitate cu proiectul, această comisie de anchetă va fi alcătuită din 15 membri care vor fi sub conducerea unui birou, compus dintr-un președinte, un vicepreședinte și un secretar, care vor fi aleși la prima ședință cu votul unei majorități a membrilor prezenți.

ADVERTISEMENT

Având în vedere că doar deputații de AUR și-au nominalizat proprii candidați, până săptămâna viitoare, urmează ca și celelalte grupuri parlamentare să facă astfel de propuneri, după ce parlamentarii au dat aviz favorabil unei sesizări în acest sens din partea liderului grupului parlamentar PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis.

Termenul “achiziție publică”, în opinia inițiatorilor, se referă la cumpărarea în regim de urgență, de către instituțiile și autoritățile publice vizate în proiect, de bunuri medicale diverse.

ADVERTISEMENT

Comisia de anchetă va putea recurge, în cadrul activității sale, la un grup de experți care nu au drept de vot, se mai prevede în proiect.

„Comisia de anchetă va avea drept obiective investigarea potenţialelor situaţii incompatibile cu legislaţia în vigoare, a eventualelor abuzuri comise de factorii de decizie, a suspiciunilor rezonabile care au circulat în mass-media încă de la debutul stării de urgenţă, în martie anul trecut”, se arată în proiectul pentru înființarea comisiei de anchetă.

„Rolul comisiei de anchetă va fi de a stabili responsabilităţile referitoare la comiterea de abuzuri şi fapte care au exedat cadrul legal, dar şi rolul pe care l-au avut anumiţi decidenţi la nivel guvernamental sau în alte instituţii aflate în subordinea ministerelor în punerea în aplicare a procedurilor de achiziţie publică cu încălcarea dispoziţiilor legale”, se mai precizează în proiect.

ADVERTISEMENT