News

Comisiile Senatului au aprobat introducerea certificatului verde la locul de muncă. Ce amenzi prevede proiectul

Comisiile reunite ale Senatului, Juridică şi de Sănătate, au dat marți seară undă verde pentru ca angajații de la stat și privat să prezinte certificatul verde la locul de muncă.
26.10.2021 | 21:58
Comisiile Senatului au aprobat introducerea certificatului verde la locul de munca Ce amenzi prevede proiectul
ADVERTISEMENT

Documentul va fi obligatoriu în toate instituțiile de stat și private. Angajații care refuză să-l prezinte vor fi sancționați, la fel și angajatorii care nu se asigură că personalul lor are sau nu certificat verde vor fi amendaţi.

Acestea sunt amendamentele aduse la propunerea legislativă conform căreia personalul unor unităţi publice şi private este obligat să meargă la serviciu doar în baza certificatului verde.

ADVERTISEMENT

Categoriile de angajați vizați de obligativitatea certificatului verde

Prin noile dispoziții, actul digital sau în formă printată este obligatoriu pentru: autorități, parlamentari, instituții publice și de interes public, regiile autonome sau operatorii economici care își desfășoară activitatea cu mai mult de 50 de persoane simultan.

De asemenea, prin acest proiect, sunt obligate să prezinte certificatul verde inclusiv cadrele medicale, cele de asistenţă socială și persoanele fizice care sunt furnizori de servicii, echipamente medicale și tratamente.

ADVERTISEMENT

”Dispoziţiile (…) se aplică şi autorităţilor, instituţiilor publice şi de interes public, de utilitate publică şi celorlalte unităţi publice, centrale şi locale, regiilor autonome, operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan.

În cadrul entităţilor publice şi private, obligaţia prezentării certificatului digital al UE privind COVID-19 revine membrilor Camerei Deputaţilor şi ai Senatului, persoanelor care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică, precum şi tuturor categoriilor de personal care îşi desfăşoară activitatea în cadrul respectivelor entităţi”, sunt amendamentele adoptate de cele două comisii.

ADVERTISEMENT

Ce sancțiuni sunt prevăzute pentru cei care se opun certificatului verde

Angajații care refuză să meargă la job fără certificat verde li se suspendă activitatea pentru o lună neremunerată. Dacă refuză în continuare, suspendarea rămâne valabilă, tot pentru 30 de zile.

Dacă nici după aceste 30 de zile angajatul nu-și schimbă atitudinea, atunci i se încetează definitiv contractul de muncă. Angajatorii care nu se asigură de respectarea regulii vor fi sancționați cu 50.000 sau 100.000 de lei. DSP, Inspecţia Muncii sau  Ministerul de Interne pot aplica amenzile.

ADVERTISEMENT

Dincolo de angajați, Iulia Scântei, preşedintele Comisiei juridice, a punctat faptul că și vizitatorii instituțiilor menționate vor avea acces în baza certificatului verde. Prin acesta, o persoană poate demonstra că s-a vaccinat cu schemă completă, că a trecut prin boală sau că este testată negativ.

De altfel, în prinvința testării unor angajați, Iulia Scântei a precizat că rămâne la decizia conducerii dacă își testează angajații din banii proprii.Proiectul va fi miercuri supus votului plenului Senatului.

Dacă va fi adoptat, regula va fi valabilă doar pe perioada stării de alertă și se va aplica la 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Până acum, membri ai PNL, USR s-au arătat pro certificatului verde la serviciu, PSD și AUR se opun.

ADVERTISEMENT