News

Comision uriaș plătit de MApN către Romtehnica pentru derularea unui contract de achiziție. Compania se plânge de „diminuarea considerabilă” a stocurilor armatei

Guvernul a votat recent bugetul pe 2024 al Romtehnica, compania Ministerului Apărării prin care se realizează achiziția de echipamente militare din străinătate
14.05.2024 | 13:29
Comision urias platit de MApN catre Romtehnica pentru derularea unui contract de achizitie Compania se plange de diminuarea considerabila a stocurilor armatei
Costuri uriașe în derularea contractelor de înzestrare. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La finalul anului trecut, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a semnat un contract important cu gigantul german Rheinmetall pentru modernizarea sistemelor de apărare antiaeriană Oerlikon GDF 103 fabricate în Elveția. Pentru derularea acestui contract, MApN a plătit un comision semnificativ către Romtehnica, compania prin care armata română derulează achiziția de tehnică militară din afara țării.

Comision uriaș plătit de MApN către Romtehnica

Ministerul Apărării a publicat la finalul lunii martie un contract de achiziție pentru servicii de consultanță în domeniul achizițiilor în valoare de 9,35 milioane lei. Contractul a fost atribuit companiei naționale Romtehnica SA, compania aflată în coordonarea MApN prin intermediul căreia ministerul derulează atât achiziția de tehnică militară din străinătate cât și exportul de armament.

ADVERTISEMENT

Serviciile pentru care Ministerul Apărării a plătit aproape zece milioane de lei vizează consultanță în derularea procedurii de achiziție de către o unitate militară din Roman a unui acord cadru de servicii de ”modernizare a unui sistem artilerie antiaeriană OERLIKON model GDF103 la standardul sistem artilerie antiaeriană cu capacități C-RAM”, plus comisioanele pentru Romtehnica pentru asigurarea suportului pentru derularea contractelor subsecvente, remedieri în termen garanție, la nevoie – modificări contractuale.

Contractul a fost încheiat la 31 august 2023, și publicat pe platforma SEAP în 18 martie 2024, urmând să se întindă pe o perioadă de patru ani. Suma contractului de consultanță, de aproape două milioane de euro, poate părea ridicată însă acesta vizează un contract cadrul de 1,63 miliarde lei, ce înseamnă circa 328 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Această achiziție a fost finalizată în luna decembrie a anului trecut, contractul fiind atribuit gigantului german Rheinmetall Landsysteme GmbH, care s-a angajat să modernizeze patru instalații de artilerie antiaeriană de 35 mm Oerlikon GDF 103, fabricate în Elveția. Suma importantă necesară modernizării acestui armament arată costurile uriașe ale tehnicii militare, dar trebuie ținut seama și de faptul că fiecare instalație constă dintr-un sistem de control al focului Oerlikon Skymaster TLCN, un radar X-TAR3D plus șase tunuri duble Oerlikon de 35 mm GDF009 TREO. La acestea se adaugă și câte două camioane speciale de transport pentru tehnica militară.

La data semnării acestui contract de achiziție, Rheinmetall a transmis că acesta a fost prima comandă majoră primită din România de când țara noastră a aderat la NATO. Contractul pentru modernizarea acestor sisteme antiaeriene fusese aprobat încă din 2021, fiind necesari doi ani pentru încheierea acestuia.

ADVERTISEMENT

Romtehnica se plânge că anul 2024 va fi un an greu

Acest tip de contracte pentru comisioane cu Romtehnica sunt obișnuite pentru Ministerul Apărării. Spre exemplu, anul trecut, în luna mai, Forțele Aeriene Române, au încheiat un contract similar cu Romtehnica pe durata întregului an, plus alte patru luni din 2024. Suma totală a contractului a fost de 2,7 milioane lei și a vizat „prestarea de servicii specifice realizării achiziţiei de produse şi/sau servicii din afara teritoriului vamal al României, activităţi de import-export, import temporar sau reimport pentru repararea sau înlocuirea pieselor defecte în perioada de garanţie de către partenerul extern cât şi în afara perioadei de garanţie pentru piesele la care s-au constatat vicii ascunse în anul 2023 şi primele 4 luni din anul 2024”.

Același tip de contract de comision cu Romtehnica pe 16 luni încheiat în anul 2021 era semnat pentru suma de 2,9 milioane lei, ceea ce arată că ele cu scăzut chiar în unele cazuri.

ADVERTISEMENT

Chiar și așa, conducerea Romtehnica estimează că veniturile companiei naționale în acest an vor fi sub cele realizate în 2023. Analiza financiară apare în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern de săptămâna trecută prin care Executivul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a companiei aflată în coordonarea MApN.

Astfel, potrivit documentului aprobat de Guvern joia trecută, Romtehnica estimează venituri totale de 164 milioane lei în acest an. Cu cheltuieli totale de 143 de milioane, compania Ministerului Apărării estimează că va obține un profit net de 20 de milioane lei.

Totuși, în nota de fundamentare ce a însoțit acest HG, MApN subliniază că veniturile pe acest an, deși se vor situa la un nivel superior celor pe care compania le înregistrează în mod curent, ele nu se vor ridica efectiv la nivelul celor realizate în 2023. Pe de o parte, documentul citat vorbește de faptul că actualul context internațional și „intensificarea tranzacțiilor cu produse militare au creat oportunități pentru semnarea de noi contracte de vânzare pe piața externă”, iar, pe de altă parte, spune că stocurile armatei române s-au diminuat considerabil, ceea ce va afecta vânzările externe.

„Diminuarea considerabilă a stocului de bunuri cu specific militar al Ministerului Apărării Naționale conduce la o diminuare a cantităților oferite de C.N. Romtehnica S.A. pe piața externă. Astfel demersul Companiei de extindere a portofoliului de clienți și de creștere a cifrei de afaceri din vânzări la extern este unul dificil”, se arată în nota de fundamentare privind bugetul pe 2024 al Romtehnica.

Totuși, scăderea veniturilor companiei Romtehnica în acest an este pusă pe seama evoluției valutelor în care compania își derulează activitatea, aceasta fiind și principal sursă de venituri a companiei. „Veniturile financiare ale Companiei (estimate la 110 milioane în acest an – n.r.) sunt constituite în proporție de peste 98% din diferențele favorabile de curs rezultate ca urmare a evaluării la sfârșitul fiecărei luni a pozițiilor contabile de activ și de pasiv exprimate în valută.

Se estimează că în anul 2024, aceste venituri vor fi mai mici, respectiv principalele valute utilizate de Companie pentru desfășurarea operațiunilor de comerț exterior nu vor mai avea fluctuații de curs așa mari de la o lună la alta, așa cum s-a întâmplat în anul precedent”, se mai arată în documentul citat.

ADVERTISEMENT
Tags:
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Accident cumplit în Codăeşti, judeţul Vaslui. Trei tineri morţi, după un impact devastator...
Accident cumplit în Codăeşti, judeţul Vaslui. Trei tineri morţi, după un impact devastator între o maşină şi două motociclete
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PENSIE sau INDEMNIZAȚII LUNARE? Confuzie majoră privind BANII PENSIONARILOR
PENSIE sau INDEMNIZAȚII LUNARE? Confuzie majoră privind BANII PENSIONARILOR
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Oana Marica și-a serbat ziua de naștere ca o adevărată divă. Zbor cu...
Oana Marica și-a serbat ziua de naștere ca o adevărată divă. Zbor cu elicopterul și trei zile de petrecere în Monte Carlo
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Iubirea demult uitată a Corinei Chiriac. A iubit un cântăreț celebru, dar a...
Iubirea demult uitată a Corinei Chiriac. A iubit un cântăreț celebru, dar a părăsit-o în tinerețe: „Eu aveam 19 ani, ea puțin mai mult”