ADVERTISEMENT
Fotbal intern

Lovitură pentru CSA Steaua! Ce trebuie să facă pentru promovarea în Liga 4. Daniel Oprița contestă decizia AMFB: „Am demonstrat că suntem cei mai buni”

Autor: Andrei Șchiopu | 01.06.2020 | 20:53
Lovitură pentru CSA Steaua! Ce trebuie să facă pentru promovarea în Liga 4. Daniel Oprița contestă decizia AMFB: „Am demonstrat că suntem cei mai buni”
Comitetul de Urgență al FRF a decis ca Liga 3 să nu se mai reia! Nu vor exista retrogradări. Cum poate promova Steaua. Sursă foto: sportclasic.ro

Comitetul de Urgență al Federației Române de Fotbal s-a unit astăzi, 11 mai, și a hotărât ca Liga 3 să nu se mai reia. Mai mult decât atât, nu vor exista retrogradări, iar în sezonul următor vor exista serii de 18 echipe.

ADVERTISEMENT

UPDATE, 1 iunie, ora 20:53 / Daniel Oprița, antrenorul CSA Steaua, contestă decizia luată de AMFB în privința play-off-ului în Liga 4: N-aș putea să spun foarte multe. Eu trebuie să antrenez echipa, trebuie să fiu pregătit pentru orice. Nu trebuie să comentez eu ceea ce face.

Dacă AMFB-ul își poate asuma că se poate juca și poate fi regulamentar acel play-off, voi juca fără nicio problemă. Nu vreau să creadă cineva că fugim de acele meciuri, dar se mai spune de meritul sportiv… eu cred că am demonstrat că Steaua e cea mai bună din competiție, am învins echipa de pe locul 2 clar, 4-0.

ADVERTISEMENT

Dacă vor să jucăm cu Rapid 2, ar fi trebuit tur-retur. Dacă ne bat cu 5-0, da. Așa mi s-ar părea normal. Până la urmă, respectăm regulamentul.

Vom juca la baraj cu 2 echipe, nu cu una singură, adică o să fie mai dificil, dar nu ne sperie lucrul acesta. Dacă AMFB-ul își asumă lucrul acesta și e sigură că se pot juca meciurile, trebuie să ne supunem și să jucăm. Eu văd că nici la Liga 1 sau Liga 2 nu se știe foarte clar. Cele 11 etape nu mai contau pentru noi”.

ADVERTISEMENT

„Înainte să începem acel play-off trebuie să jucăm și noi amicale, să facem un cantonament, să ne antrenăm. Am făcut câte 3 jucători în această săptămână, așa cum ne-a permis regulamentul, dar mai departe nu știu.

Vrem și noi antrenamente normale, jocuri amicale. Încă nu s-a stabilit când va fi acel play-off. Ar trebui prelungite contractele și în iulie, și în august.

ADVERTISEMENT

De ce se duce așa departe? De ce nu se încheie tot în iulie barajul acela? Eu am spus la FRF că așa ar fi normal, să fie terminat în iulie”, a mai spus antrenorul Stelei pentru digisport.ro.


UPDATE, 1 iunie, ora 16:17 / AMFB a emis un comunicat, în care sunt specificate noile reglementări pentru reluarea Ligii 4, dar și despre play-off-ul care va exista între primele patru formații:

ADVERTISEMENT

„Liga 4 va continua, atunci când măsurile impuse de Guvern vor putea fi îndeplinite, printr-un turneu play-off între primele patru echipe clasate, în formatul aprobat în august 2019, câștigătoarea acestui turneu urmând a reprezenta municipiul București la barajul pentru promovarea în Liga 3. 

Având în vedere că ocupantele locurilor al patrulea și al cincilea se află la egalitate de puncte, acestea vor disputa un meci de baraj, într-o singură manșă, câștigătoarea acestuia urmând a ocupa locul al patrulea și a avea dreptul de a participa la turneul sus-menționat. 

ADVERTISEMENT

Restul jocurilor nedisputate, contând pentru ediția 2019-2020, nu vor mai avea loc, clasamentul, de la locul al șaselea în jos, urmând a fi cel din momentul opririi jocurilor. De asemenea, având în vedere că nicio echipă din Liga 5 nu va promova în ediția 2020-2021 a Ligii 4, niciuna dintre participantele în editia 2019-2020 a Ligii 4 nu va retrograda”, se arată în comunicatul AMFB.


Liga 3 nu se mai reia

Pe site-ul FRF se arată un comunicat, în care este explicată decizia Comitetului de Urgență de a anula Liga 3, dar și efectele pe care hotărârea e va avea asupra competiției:

Prin hotărârea Comitetului de Urgență FRF din 11 mai 2020, campionatul Ligii 3 nu va mai fi reluat pentru partidele rămase de disputat în sezonul 2019-2020.

Având în vedere recomandările făcute în vederea reluării antrenamentelor sportive, ținând cont de faptul că majoritatea cluburilor nu dețin resursele materiale, umane și financiare pentru a îndeplini condițiile menționate în Ordinul comun al Ministerului Tineretului și Sportului și al Ministerului Sănătății și considerând că meritul sportiv trebuie să primeze, Comitetul de Urgență FRF a validat propunerea Departamentului Competiții FRF, avizată de Administrația FRF în urma consultărilor avute cu membrii afiliați”.

Șansa Stelei de promovare

În comunicatul de pe site-ul FRF-ului este explicat și felul în care echipele din Liga 4 vor putea promova, printre care și CSA Steaua, în timp ce nicio echipă din Liga 3 nu va retrograda:

„Situația retrogradării
 • Sezonul de Liga 3 ediția 2019/20 este înghețat, nicio echipă nu retrogradează.
Cum se promovează în L2
 • În Liga 2 ediția 2020/21 promovează echipele clasate pe prima poziție în fiecare serie sau învingătoarele unui baraj în dublă manșă între locul 1 și locul 2 din fiecare serie, dacă diferența între primele două clasate este egală sau mai mică de 3 puncte.
Cum se promovează din L4
 • Din Liga 4 în Liga 3 vor promova 14 echipe, câștigătoarele mini-grupe de baraj în trei între reprezentantele județelor. Fiecare echipă va disputa un singur joc împotriva fiecăreia dintre celelalte două echipe din mini-grupă.
 • Data limită pentru comunicarea către FRF a reprezentantei fiecărui județ în parte/a Municipiului București la barajul de promovare în Liga 3 va fi stabilită și comunicată în timp util.
 • FRF va analiza modalitatea de desemnare a fiecărei reprezentante a județelor/Municipiului București, urmând a refuza participarea la barajul de promovare în Liga 3 a echipelor care nu au fost desemnate printr-o procedură transparentă, nediscriminatorie și în care principiul meritului sportiv să primeze.
 • Tragerea la sorți pentru stabilirea mini-grupelor aferente barajului pentru promovarea în Liga a 3 va fi efectuată la o dată ulterioară cu mențiunea că se păstrează împărțirea pe zone geografice deja comunicată de FRF pentru organizarea barajului anterior menționat.
 • Datele de disputare a jocurilor de baraj pentru promovarea din Liga 3 în Liga 2 vor fi de asemenea anunțate ulterior. Federația Română de Fotbal monitorizează în continuare situația privind pandemia COVID-19 și va programa partidele în funcție de situația la nivel național.

Cum va arăta viitorul sezon de L3 

 • Liga 3 sezonul 2020/2021 va fi astfel configurată în 5 serii de câte 18 echipe, prin completarea cu 3 formații retrogradate din Liga 2 (două formații s-au retras deja pe parcursul sezonului din această competiție).
 • Prin excepție de la prevederile art. 18 alin 1 lit. a din ROAF, locurile vacante în Liga 3 (maximum 7 locuri) vor fi completate cu cel mai bine clasate echipe de pe locul 2 în mini-grupele participante la barajul de promovare în Liga 3.
 • În situația în care există mai mult de 7 locuri vacante în Liga 3, locurile vacante rămase ulterior aplicării criteriului de mai sus vor fi completate în ordine, în conformitate cu prevederile art. 19.9 din ROAF, iar dacă și ulterior aplicării prevederilor din ROAF rămân locuri vacante, acestea vor fi ocupate prin aplicarea în continuare a dispozițiilor din prezenta decizie, respectiv cu echipele situate pe locul 2 în mini-grupele participante la barajul de promovare în Liga 3.
 • Dacă o echipă situată pe locul 1 într-o mini-grupă în urma barajului de promovare în Liga a 3 nu se înscrie în competiție, nu îndeplinește condițiile de participare sau se retrage înainte de începerea competiției Liga 3 sezonul 2020/2021, locul vacant astfel apărut va fi completat cu echipa situată pe locul 2 în mini-grupa respectivă”, se arată în comunicatul FRF.
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
 • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
 • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!