News

Comitetul pentru Situații de Urgență din Sectorul 1 cere stare de alertă pentru 30 de zile. De când nu s-au colectat gunoaiele

Comitetul pentru Situații de Urgență din Sectorul 1 cere Prefecturii să declare stare de alertă pentru 30 de zile. FANATIK vă spune de când nu s-au colectat gunoaiele
21.07.2021 | 23:23
Comitetul pentru Situatii de Urgenta din Sectorul 1 cere stare de alerta pentru 30 de zile De cand nu sau colectat gunoaiele
ADVERTISEMENT

Pimăria Sectorului 1 a publicat un comunicat în care anunță că decizia Comitetului pentru Situații de Urgență se bazează pe un raport al Compartimentului Protecția Mediului din cadrul Poliției Locale Sector 1 și a unei note privind deficiențele activităților de curățenie stradală realizată de Direcția de Utilități Publice.

Reprezentații instituției au precizat că gunoiul nu s-a mai ridicat de mai mult de 20 de zile. Aceștia au înșirat o serie de riscuri pe care acest lucru le aduce.

ADVERTISEMENT

Comitetul pentru Situații de Urgență din Sectorul 1 cere stare de alertă pentru 30 de zile. De când nu s-au colectat gunoaiele

„Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Sectorului 1 cere Prefecturii Municipiului București să declare starea de alertă pe o perioadă de 30 de zile, din cauza situației sanitare cauzată de necolectarea gunoiului de către Compania Romprest Service SA,” se arată în comunicatul primăriei.

Reprezentanții instituției au precizat că gunoiul nu a mai fost ridicat din data de 27 iunie 2021, lucru sesizat atât de cetățeni, dar constatat și de Poliția Locală.

ADVERTISEMENT

Potrivit municipalității, sunt încălcate mai multe principii „care reglementează acest serviciu public: protecția sănătății populației, responsabilitatea față de cetățeni, conservarea și protecția mediului înconjurător, asigurarea calității și continuității serviciului”.

Primăria Sectorului 1 afirmă că situația gunoaielor neridicate produce multe riscuri pentru oameni, pentru mediu, dar și pentru activitatea unor agenți economici: risc epidemiologic, pentru mediu înconjurător, risc de perturbare a fluxurilor de circulație, risc de încetinire a activității unor agenți economici, risc ambiental pentru desfășurarea evenimentelor culturale și sportive din Capitală, risc de tulburări sociale, cu manifestații cauzate de nemulțumire și panică.

ADVERTISEMENT

Raportul întocmit arată că, în luna iunie, au fost colectate 11,24 mii de tone, o medie de 374 tone/zi. Astfel, se estimează că, până acum, s-au strâns pe străzi în jur de  2.691 tone de deșeuri.

Facturile au fost achitate

În comunicatul publicat, Primăria Sectorului 1 anunță că facturile pentru ridicarea gunoiului au fost plătite. Ce nu s-a plătit au fost „unele facturi emise de către Romprest Service care se referă strict la unele activitati de salubrizare stradală, bazate pe tarife nejustificat de mari și ilegale, după cum de altfel au constatat și controalele efectuate de Curtea de Conturi și de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC)”.

ADVERTISEMENT

„În ceea ce privește prestarea de servicii de gestionare a deșeurilor municipale, cu o pondere valorică de 25% din totalul facturilor emise, Primăria Sectorului 1 a validat și a achitat până în prezent integral serviciile privind colectarea, transportul, sortarea/tratarea deșeurilor menajere și similare, inclusiv Contribuția pentru Economie Circulară pentru fracția depozitată, ce rezultă în urma tratării deșeurilor municipale, onorându-și astfel obligațiile contractuale pe acest segment de servicii prestate, evitând în același timp afectarea continuității prestării serviciului de colectare a deșeurilor menajere,” au adăugat reprezentanții instituției.

Aceștia au mai explicat că Romprest a fost notificată, prin adresa cu nr. A241/16.07.2021,  să ridice gunoiul în termen de 72 de ore de la primirea repectivei adrese. Evident, acest lucru nu s-a întâmplat.

ADVERTISEMENT