News

Comoara ascunsă a României. Este un loc pe care merită să-l vezi măcar o dată în viață

Comoara ascunsă a României care a fost redată circuitului turistic. Castelul care merită văzut de toți românii măcar o dată în viață
10.08.2024 | 22:58
Comoara ascunsa a Romaniei Este un loc pe care merita sal vezi macar o data in viata
Castelul Kemeny, o bijuterie arhitectonică veche de peste 500 de ani / Foto: captură, Facebook
ADVERTISEMENT

În apropiere de municipiul Reghin, castelul Kendi-Kemeny se înalță semeț în localitatea Brâncovenești. Castelul, construit în stil renascentist, a fost construit în secolul XV de familia Losonczi și, în anii următori, a intrat în posesia mai multor proprietari, inclusiv a familiei Kemeny. Comoara ascunsă a României este acum deschisă turiștilor.

Principii Transilvaniei au preluat castelul

Castelul Kendi-Kemeni este una din atracțiile turistice din localitatea Brâncovenești, în județul Mureș, în Transilvania, aflat în apropiere de DN 15 Reghin-Toplița. Prima atestare documentară este din secolul XIII însă abia trei sute de ani mai târziu a căpătat forma din prezent, în timpul domniei lui Ferenc Kendy și, mai târziu, în secolul XIX, când devenise proprietatea familiei Kemeny.

ADVERTISEMENT

Principele Transilvaniei Gabriel Bethlen devine proprietarul castelului în 1610. Apoi este rândul lui Gheorghe Rakokzi I să preia domeniul, urmat de Gheorghe Rakokzi al II-lea, potrivit turismreghin.

Ulterior, castelul este lăsat moștenire de către Gheorghe Rakoczi consilierului său principal, Ioan Kemeny, care va deveni principele Transilvaniei. Din acest moment, castelul avea să rămână timp de trei secole în proprietatea familiei Kemeny.

ADVERTISEMENT

Restaurat în stil renascentist

Castelul a fost ridicat pe un plan pătrat, cu turnuri la colțuri, două mai mari și două mai mici. Stilul renascentist care definește clădirea a fost adăugat în timpul unor lucrări care au fost executate în anii 1537 și 1555.

În 1816, castelul Kendi-Kemeny beneficiază de lucrări de restaurare, sub conducerea lui Moller Istvan, lucrări care au adăugat edificiului bastionul mare și console de piatră deasupra intrării, la inițiativa grofului Mikloș Kemeny. În anii 1960, în grădina castelului a avut loc o importantă săpătură arheologică, unde a fost dezvăluit un castru  roman, pe care a fost construit castelul medieval care se află și astăzi.

ADVERTISEMENT

Tot la castel era organizat cenaclul literar Helikon, omagiat printr-o masă sculptată în 1935, Masa Helikon, în memoria scriitorului și criticului literar din elita clujeană, Kuncz Aladar, membru al acestui cenaclu literar.

Naționalizarea și retrocedarea

Mai târziu, după venirea regimului comunist la putere, castelul Kendi-Kemeny a intrat în malaxorul naționalizării, ca orice bun aparținând „regimului burghezo-moșieresc”. Castelul a revenit „poporului”. Ulterior, clădirea a servit ca gazdă a Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din Brâncovenești.

ADVERTISEMENT

Arhitectura nobiliară și frumusețea peisajului înconjurător subliniază farmecul aparte al acestei clădiri de peste 500 de ani, care este unul din cele mai prizate obiective turistice din județul Mureș. Începând din 2014, castelul a fost retrocedat familiei Kemeny și se află deschis vizitatorilor.

 

ADVERTISEMENT
„La pușcărie e o junglă și trebuie să supraviețuiești!” » Dănuț Lupu, interviu...
„La pușcărie e o junglă și trebuie să supraviețuiești!” » Dănuț Lupu, interviu despre condamnare și perioada din închisoare: „Credeam că Făt-Frumos există, dar nu m-au prins drogat”
E gata Zelenski să cedeze teritorii în schimbul păcii? Expert în securitate internațională:...
E gata Zelenski să cedeze teritorii în schimbul păcii? Expert în securitate internațională: „Asta e toată problema”
Cum a ajuns Elena Lasconi să-i rupă sufletul lui Dumitru Dragomir. Fostul șef...
Cum a ajuns Elena Lasconi să-i rupă sufletul lui Dumitru Dragomir. Fostul șef al LPF a susținut-o pe șefa USR în „războiul” cu propria-i fiică
ANM a extins şi prelungit codul galben de ploi torenţiale. Vreme severă în...
ANM a extins şi prelungit codul galben de ploi torenţiale. Vreme severă în Bucureşti şi 20 de judeţe, până la noapte
Cine este şi cum arată sora mai mică a lui Cristi Borcea. Femeia...
Cine este şi cum arată sora mai mică a lui Cristi Borcea. Femeia nu mai locuieşte în România
El este noul iubit al uneia dintre cele mai îndrăgite cântărețe! S-au cunoscut...
El este noul iubit al uneia dintre cele mai îndrăgite cântărețe! S-au cunoscut într-o excursie cu barca și s-au îndrăgostit!
CUTREMUR în SUA în ALEGERILE PREZIDENȚIALE! S-a aflat după DEZBATERE
CUTREMUR în SUA în ALEGERILE PREZIDENȚIALE! S-a aflat după DEZBATERE
Cine este stewardesa din Bistrița care a fost găsită moartă în Japonia. Avea...
Cine este stewardesa din Bistrița care a fost găsită moartă în Japonia. Avea 30 de ani și o viață înainte
Chinuri cumplite pentru pacienții din România. Problema a ajuns în tribunale
Chinuri cumplite pentru pacienții din România. Problema a ajuns în tribunale
Surpriză. Cine este următorul "candidat la divorţul" de Adriana Bahmuţeanu
Surpriză. Cine este următorul "candidat la divorţul" de Adriana Bahmuţeanu
Cazul fetiței de 12 ani, moartă de o boală care poate fi luată...
Cazul fetiței de 12 ani, moartă de o boală care poate fi luată inclusiv de la câini și pisici. Cum justifică medicii decesul
Zodiile care vor începe un nou capitol în viața lor. Divinitatea o să...
Zodiile care vor începe un nou capitol în viața lor. Divinitatea o să îi apere de cele rele și îi ajută să reușească în ceea ce și-au propus