Life

Comoara ascunsă într-un magazin second-hand. Femeia care a cumpărat artefactul a plătit 4 dolari. Cât valorează, de fapt

O femeie a achiziționat o vază dintr-un magazin second-hand fără să-i știe adevărata valoare. A plătit doar 4 dolari pentru acest artefact.
23.06.2024 | 18:23
Comoara ascunsa intrun magazin secondhand Femeia care a cumparat artefactul a platit 4 dolari Cat valoreaza de fapt
Comoara ascunsă într-un magazin second-hand. Femeia a plătit 4 dolari pentru artefact. Foto: canva.com
ADVERTISEMENT

O femeie a cumpărat un obiect aparent banal de la second-hand. A descoperit apoi că artefactul datează cu sute de ani în urmă și este considerat o adevărată „comoară”.

Comoara ascunsă într-un magazin second-hand. Femeia care a cumpărat artefactul a plătit 4 dolari

Anne Dozier a cumpărat o vază antică în 2019, de la un magazin second-hand din Maryland, Statele Unite. A plătit doar 4 dolari pentru artefact! Femeia și-a dat seama ca vaza este veche, dar nu credea că are mai mult de 30 de ani. Când a aflat adevărata valoare, a hotărât să facă o faptă nobilă.

ADVERTISEMENT

„M-am gândit că ar fi doar un suvenir drăguț de luat acasă și de pus pe raft pentru a-mi aminti de Mexic,” a declarat Dozier, conform theguardian.com.

În ianuarie, Anne Dozier a plecat într-o călătorie de afaceri în Mexico City, unde s-a întâmplat să viziteze Muzeul Național de antropologie. Acolo erau expuse multe vaze Maya care semănau izbitor cu cea pe care o avea acasă. Ca urmare, ea a anunțat un oficial al muzeului, care a rugat-o să sune la ambasada mexicană.

ADVERTISEMENT

Aceștia au cercetat descrierile și imaginile trimise de femeie, declarând că vaza era, întradevăr, un artefact autentic. Mai mult, ei au cerut să fie returnată Mexicului.

Recent, femeia a primit recunoștința ambasadei mexicane din Washington DC pentru contribuția sa în aducerea acasă a unei vaze vechi de cel puțin 1.200 de ani.

ADVERTISEMENT

„Un martor valoros al istoriei noastre mayase se întoarce acasă… datorită generozității lui Anne Lee Dozier. Aceasta bijuterie istorică va fi reintegrată în colecția [Muzeului National al Mexicului] pentru a păstra bogata noastră moștenire culturală”, a scris ambasadorul Mexicului în SUA, Esteban Moctezuma Barragan, pe platforma X, conform theguardian.ro.

Care este valoarea reală a artefactului

Ambasadorul Barragan a afirmat că vaza datează între anii 200 și 800 d.Hr. Conform observațiilor NPR, istoricii au considerat că acest interval de timp reprezintă apogeul civilizației Maya. De atunci, a cunoscut un declin din cauza secetei, conflictelor interne și, în cele din urmă, cuceririi europene.

ADVERTISEMENT

Valoarea exactă pe care o deține vaza nu a fost anunțată în mod oficial. Dar, cu siguranță, dacă ar fi vândut-o online sau la licitație, Anne Dozier ar fi putut face bani frumoși. Cu toate acestea, ea a făcut un gest nobil și a decis ca vaza „să se întoarcă acolo unde îi este locul”.

 „Sunt încântată că am jucat un rol în povestea repatrierii. A-l da inapoi este mult mai bine decat ar fi dacă l-aș pune [la vanzare online] și aș primi o gramadă de bani. Este cu adevărat important să recunoaștem ca nu poți pune un preț pe unele dintre aceste lucruri, în special cu o astfel de valoare istorică și culturală pentru o țară și oamenii ei”, a spus Dozier, potrivit aktual24.ro.

Cea mai scumpă vază din lume este vaza Pinner din timpul dinastiei Qing (1644-1912), după cum scriu cei de la adevarul.ro. Aceasta a fost vândută la licitație cu suma incredibilă de 80 de milioane de dolari unui cumpărător anonim.

ADVERTISEMENT
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să...
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să nu ne păcălim încă o dată
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Descoperirea uimitoare a unei echipe de cercetători într-un canal dintr-un sat din Bulgaria
Descoperirea uimitoare a unei echipe de cercetători într-un canal dintr-un sat din Bulgaria
Cum a putut-o numi Monica Gabor pe fiica ei, după ce Irina a...
Cum a putut-o numi Monica Gabor pe fiica ei, după ce Irina a părăsit România, unde a venit pentru a-şi vedea tatăl la azil!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PRIMELE IMAGINI de când a IEȘIT din INCHISOARE! Ceas de 200 de mii...
PRIMELE IMAGINI de când a IEȘIT din INCHISOARE! Ceas de 200 de mii de EURO la MÂNĂ
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv....
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv. Ce au făcut autoritățile. Ultimele clipe din viața tinerei moarte la Bușteni
Scapă de caniculă fără aer condiționat. Trucuri verificate
Scapă de caniculă fără aer condiționat. Trucuri verificate
Irina Columbeanu, criticată dur pe internet. Cum s-a filmat fiica lui Irinel într-o...
Irina Columbeanu, criticată dur pe internet. Cum s-a filmat fiica lui Irinel într-o cameră de hotel din Milano. ”S-a dus inocența! Pe urmele mamei, din păcate”
„Răzbunarea noastră va fi crudă!” Partizanii din Crimeea amenință armata lui Putin și...
„Răzbunarea noastră va fi crudă!” Partizanii din Crimeea amenință armata lui Putin și distrug rutele de aprovizionare cu armament
Microstațiunea balneară din 1834 unde tot mai mulți români își doresc să ajungă...
Microstațiunea balneară din 1834 unde tot mai mulți români își doresc să ajungă în vara lui 2024. Turiști din întreaga lume vin aici și rămân surprinși