Fotbal intern

COMOARA “cîinilor”: “Va fi NOUL CRUYFF al Europei!”

O ştire aparent banală a trecut cumva neobservată la finalul săptămînii trecute: Dinamo a cîştigat finala naţională la nivelul juniorilor “B”, iar MVP, adică cel mai bun jucător de pe...
20.06.2014 | 18:25
COMOARA ciinilor Va fi NOUL CRUYFF al Europei

O ştire aparent banală a trecut cumva neobservată la finalul săptămînii trecute: Dinamo a cîştigat finala naţională la nivelul juniorilor “B”, iar MVP, adică cel mai bun jucător de pe teren, a fost ales Patrick Petre. La 17 ani, băiatul cel mai mare al lui Florentin Petre a fost remarcat imediat de legende ale fotbalului românesc, care îi prevăd un viitor de naţională. 

“Dinamo are o perlă” sau “Îi scoate din criză ăsta mic”, au fost cîteva dintre replicile care se puteau auzi sîmbătă seara în tribunele stadionului din Berceni. “Ăsta mic” era, evident Patrick Petre, cel care pe banda dreaptă a terenului, acolo unde joacă în linia de mijloc, a cam făcut tot ce şi-a dorit cu mingea. Echipa sa a cîştigat cu 3-2 în faţa juniorilor de la CSU Craiova, iar la final Petre junior a primit trofeul pentru cel mai bun jucător. “Nu avea cine altcineva să fie MVP. De la el au plecat toate cele trei goluri, dar şi multe alte faze”, spune şi Ilie Balaci, cel care a văzut pe viu partida.

Complimentul suprem al lui Balaci

Provocat să-l analizeze pe puştiu care a stîrnit fantezia tuturor celor care l-au văzut, “Minunea Blondă”, omul care alături de Hagi şi Dobrin face parte din trioul de aur al fotbalului românesc, face o precizare. “Înainte să încep, aş vrea să spun că pe acest băiat l-am văzut de mai multe ori, dar nu ştiu dacă am vorbit o dată cu el. Şi cu Florentin cred că am discutat de maximum trei-patru ori”, spune Balaci. Echilibrul din discursul fostului mare fotbalist dispare însă odată cu această precizare, pentru că talentul jucătorului l-a ademenit pînă şi pe marele Balaci.  “Este extrem de talentat! Are o incredibilă aptitudine de a manevra mingea cînd e în alergare. Are viteză, are îndemînare, îi mai lipseşte puţină forţă, dar pe aia o poate însuşi în timp”, a mai spus “Minunea Blondă”.

Rugat să-l compare cu vreun alt produs recent al fotbalului românesc, fostul mijlocaş se blochează preţ de cîteva secunde. “Nu cred că am văzut ceva asemănător pe-aici. Aleargă aşa uşor cu mingea la picior cum rar vezi. Este exact stilul lui Cruyff”, vine cumva tulburătoare concluzia lui Balaci.

605715-patrick-petre-660x400

De la Cruyff la “Pişti” Covaci

Entuziasmul gloriei oltene s-a mai domolit însă cînd a venit vorba despre sfaturi viitor şi despre cum ar trebui un puşti de 17 ani ca Patrick să procedeze. “El e mai talentat ca taică-su. Mult, mult mai talentat! Dar trebuie să ia de la Florentin tot ce era bun. Tot! Asta dacă vrea să ajungă cineva. Şi ca să ajungă cineva trebuie să vadă mai departe de Dinamo, să privească mai presus. Întrebarea care se pune e următoarea: va investi el în propria-i persoană? Şi dacă da, cît va investi?”, explică Balaci. Acesta dă şi un exemplu cu o povaţă primită de la Ştefan “Pişti” Covaci, adică antrenorul care a luat două Cupe ale Campionilor Europeni antrenînd un Ajax Amsterdam care-l avea drept căpitan chiar pe Iohan Cruyff: “Pişti Covaci ne-a spus o treabă pe care şi un copil ca Patrick trebuie să o înţeleagă. <Bă, voi dacă vedeţi o hîrtie de 10 lei la o sută de metri şi una de 100 de lei la două sute de metri, să nu vă aplecaţi după aia care e mai aproape, că pînă ajungeţi apoi la cealaltă v-o ia altul>”. Elocvent.

patrickpatriccc

Îl vede în Liga I în 2014

Balaci crede că în curînd Petre junior va juca în Liga 1. “Puştiul are o şansă mare, e extrem de talentat, dar important e să fie şi băgat să joace. Că dacă luăm în continuare oameni din liga a patra, a cincea din Franţa sau Spania ca să joace în Liga I nu facem nimic. Mai bine rişti cu ai tăi, ăia mici, că poate scoţi şi un profit de milioane apoi”, spune revoltat Balaci. Strict despre cazul lui Patrick, cel mai bun fotbalist al României în 1981 şi 1982 a fost clar: “Trebuie să mai pună puţini muşchi pe el, dar asta nu e o problemă. Cu o pregătire adecvată de cîteva luni îl văd debutînd în Liga I pînă la iarnă”.

Seniorul i-a negociat salariul: 2.000 de lei pe lună

Iar Dinamo pare să realizeze ce talent are în curte şi a început să facă demersurile necesare pentru a fructifica talentul lui Petre junior. Patrick a semnat un contract pe doi ani, pînă la încheierea junioratului, act în absenţa căruia puştiul ar fi putut părăsi Dinamo în orice moment. “Anghelache l-a chemat pe Florentin să vorbească şi, deşi cînd a plecat cu Ţălnar de la echipă <Piticul> s-a certat şi cu nea Costică, şi cu Negoiţă, nu s-a gîndit în vreun moment să-l ia pe Patrick de aici. Tocmai de aceea a acceptat rapid ca băiatul să continue la noi”, a explicat pentru FANATIK un angajat al clubului roş-alb.

Salariul pe care el a semnat a fost de 20 de milioane lunar. Poate că nu pare impresionantă, dar suma este una destul de mare pentru un junior, în condiţiile în care de obicei, remuneraţia pentru un puşti de vîrsta lui Patrick nu depăşeşte nivelul salariului minim. “Are un salariu OK, cît să-şi permită să iasă cu prietenii la un suc. Eu, spre exemplu, în perioada 1998-1999, cînd eram titular şi la Dinamo, şi la naţionala de tineret, aveam un salariu de 400 de dolari pe lună. Nu banii sînt totul la început”, a spus şi Florentin Petre, tatăl micului talent.

semnare

Dănciulescu, “tatăl” de conjunctură

Talentul deosebit al lui Patrick a fost remarcat şi de Dănciulescu, care are grijă de el la Dinamo. “Este un talent mare şi sînt sigur că în scurt timp va face pasul la echipa mare. Nu ştiu cît va juca, dar va fi acolo curînd”, a spus Ionel Dănciulescu, cel care în iarnă, la un amical cu Cernica, i-a pus pe braţ puştiului banderola de căpitan a echipei mari. Directorul general al “cîinilor” este preocupat de situaţia lui Patrick şi, în lipsa lui Florentin, care-şi împarte timpul între Braşov şi Bucureşti, este cel care se ocupă de puşti. “Am grijă de el, pentru că trebuie să le asigurăm puştilor noştri totul, să nu aibă alte griji în afara fotbalului. Şi să ştii că Patrick nu e singurul de mare perspectivă de la grupa lui. Mai sînt Dobre, Tîrcoveanu, Neaţă sau Manole”, a explicat Dănciulescu.

Stoican îl ia în Anglia

Drept premiu pentru evoluţiile sale, Patrick este “în cărţi” pentru a face deplasarea în cantonamentul din Anglia alături de lotul condus de Flavius Stoican. Tehnicianul a fost şi cel care l-a promovat în vară de la echipa a doua după ce Petre petrecuse doar trei zile la Dinamo II, iar acum are în plan să ia în pregătiri cel puţin doi tineri de mare perspectivă din pepiniera “cîinilor”. “Nu doar Patrick se află în vederile mele. El pare liderul de generaţie, dar are colegi foarte talentaţi. Îi voi lua pe rînd în cantonamente, să se acomodeze cu atmosfera. Ei sînt viitorul lui Dinamo”, a spus şi tehnicianul.

_______________________________________________________________________________________________________

Sper să nu se supere taică-su pe mine, dar Patrick e mai talentat ca el. Dacă va munci la fel de mult, nu are cum să nu reuşească în carieră” (Ionel Dănciulescu, director general Dinamo)

Nu îmi place să fiu în centrul atenţiei. Nu sînt emotiv sau ceva de genul ăsta, dar aşa sînt eu, mai retras. Îmi place să-mi văd de treaba mea” (Patrick Petre)

Îi urez lui Patrick să ajungă să joace mult mai mult ca tatăl lui la naţională şi să ajungă la cluburi mult mai mari decît Florentin. Depinde doar de el” (Ilie Balaci)

52 de meciuri a strîns Florentin Petre la echipa naţională, acolo unde a marcat şi şase goluri

P: Pariaza la Cupa din 2014 cu Unibet! Bonus de 150 RON la inregistrare!